I januar kalte Forbrukerombudet Eiendom Norge og Norges Eiendomsmeglerforbund inn på teppet for at de sammen skulle hindre en fremvekst av såkalte lokkepriser. Når det blir satt en prisantydning på en bolig som er lavere enn selger er villig til å selge for, defineres det som lokkepris: – Tendenser til lokkepriser
Men et halvt år senere er lokkepriser fortsatt et problem, blant annet på leiligheter i Oslo øst - i populære områder som Grünerløkka og Tøyen, der prisene har gått rett til værs de siste årene.
Boligmarkedet koker: Mange boliger - spesielt sentralt i Oslo - rives unna i første visningsrunde, og mange selges til langt over prisantydning.
- Når enkelte meglere konsekvent setter prisantydning lavere enn takst, da er det grunn til å sjekke årsaken til dette. Ikke minst i boligområder hvor mange leiligheter går til langt over takst, sier forbrukerombud Gry Nergård til DN.
Nå varsler hun en ny storoffensiv mot lokkepriser:
- Senere denne måneden vil vi gå gjennom mange boligannonser for å se hvor mange eiendomsmeglere det er som systematisk setter prisantydning lavere enn takst på de leilighetene de selger. Vi kan også sammenligne prisantydning med gjennomsnittspris i det aktuelle boligområdet, sier Nergård, som mener det er god grunn til å gjennomføre en ny tilsynsaksjon.
- For vi vet at lokkepriser fortsatt er utbredt i enkelte deler av Oslo, sier hun.
Uvanlig lav prissetting
Etter at Forbrukerombudet i 2013 fant flere meglerkontorer de mente brukte lokkepriser systematisk, og slo ned på dette, var konklusjonen etter tilsvarende undersøkelse ifjor at man hadde kommet lokkeprisene til livs. Men fremdeles får ombudet tips om uvanlig lav prissetting på boliger i populære strøk.
I begynnelsen av juli anklagde Forbrukerombudet en eiendomsmegler i Privatmegleren Prestige for bruk av såkalt lokkepris:
- Dette er et klart eksempel på ulovlig lokkepris
Men ifølge funnene i masteroppgaven til Anders Skjærholt (25), fungerer ikke lokkepriser.
Hans funn viste at bruk av lokkepriser ikke er til fordel for selger, men at det derimot har en negativ effekt på salgsprisen, skrev DN i sommer.
Jo større underprising det ble satt, desto lavere salgspris oppnådde boligene.
For hver krone prisantydning settes under verditakst taper du mellom 60 og 90 øre, viste funnene: - At lokkepriser ikke fungerer var overraskende
Les også:
Skal sende norske studenter til utenlandske prestisjeuniversiteter
Ordførere og listetopper sier nei til søndagsåpne butikker
Se DNtv: Dette er nyhetene fra Apple
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.