- I ni av ti tilfeller får selger mer for boligen hvis han gjennomfører visninger og budrunde. Det er i alle fall mitt inntrykk, sier partner og eiendomsmegler Robin Rodahl hos Aktiv Grønland/Bjørvika til DN.
Seks av ti unge er villige til å kuppe boligen før visning: Kuppet bolig med sluttpakke
- I Oslo er tilbudet svært mye lavere enn etterspørselen. Meglerne sier at boliger nærmest rives bort. Da ser vi også at kupping av boliger før visning blir langt mer vanlig, sier administrerende direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren.
I den mest aktive kjøpergruppen - opp til 44 år - ville rundt fem av ti kuppet drømmeboligen før den offisielle visningen, viser en landsomfattende spørreundersøkelse InFact har utført for eiendomsmeglerkjeden. I alderen 18–29 år er nærmere 60 prosent villige til å prøve seg på kuppforsøk.
- Dette viser temperaturen i boligmarkedet, og er en konsekvens av at det bygges for få boliger. Tallene viser også hvor desperate førstegangskjøpere er etter å komme seg inn i boligmarkedet. Dersom det ikke bygges mer boliger vil kupping bli enda mer utbredt, sier Meier.
Megler Robin Rodahl sier han har full forståelse for at unge prøver seg på boligkupping i et spinnvilt boligmarked:
- Kjøpere som prøver å kuppe har kun én agenda: De er ute etter å få boligen billigere enn i en budrunde. Og det forstår jeg jo. Nå som boligmarkedet er så hett i Oslo og absolutt alt går over takst, da kan man skyte gullfuglen ved å kuppe en leilighet. Men man skal være klar over at det er et risikospill hele veien, sier han.
- Kan ende opp med å betale for mye
For det første er det ikke sikkert at boligen man prøver å kuppe vil gå langt over takst etter en budrunde. Dette kan man aldri være sikker på, sier Rodahl.
- Hvis den som har kuppebudet har overvurdert interessen, kan man ende opp med å betale for mye, legger han til.
Men det er svært sjelden han anbefaler selgere å akseptere kuppebud.
- Selger vil nesten alltid få mer hvis han gjennomfører visninger og budrunde som normalt. I de tilfellene jeg kan forstå at selger vil takke ja til et kuppebud som ligger et par hundre tusen over takst, er de gangene vi ser at det har vært laber interesse på forhånd, få klikk på Finn, få lagringer på Finn og få henvendelser til megler. Da kan selger få høyere pris i forkant enn han ellers ville fått, sier Robin Rodahl.
Han understreker imidlertid at de som ønsker å kuppe, som regel også vil være ivrige i budrunder på samme leilighet - selv om de ikke alltid ender opp med å få tilslaget.
Fraråder å si ja til kuppebud
- Jeg solgte nylig en leilighet på Carl Berner i Oslo med en prisantydning på 3,4 millioner kroner. En interessent prøvde å kuppe leiligheten for 200.000 over, men selger takket nei og gjennomførte visninger som normalt. Det lønnet seg: Leiligheten ble til slutt solgt for 3.950.000 kroner - 550.000 over takst. Kjøperen var den samme som prøvde å kuppe boligen, forteller Rodahl.
Han har mange tilsvarende historier.
- Derfor fraråder jeg i de aller fleste tilfeller selgere å akseptere kuppebud, sier han.
Les også:
- Boligrente ned mot 1,0 prosent
Derfor er fastrenten billigere enn flytende
Også administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund synes kupping er uheldig:
- Jeg skjønner veldig godt at de og andre i et veldig presset marked vil forsøke seg med alle midler for å få drømmeboligen, men jeg vil fraråde kupping, og mener det er veldig uheldig at det er så mange som vil prøve seg på dette. Både selger og kjøper løper en risiko, sa han til DN lørdag.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.