Administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig, som er én av landets største boligbyggere, er optimistisk til boligmarkedet i Oslo fremover.

Han ser ikke mørkt på prisuviklingen i hovedstaden, til tross for at Eiendom Norges siste rapport viser at boligprisene i september falt over hele landet.

- Det kommer til å stige, sier Schumann til DN.

Schumann tror for øvrig Norges Bank vil kutten renten med et kvart prosentpoeng i desember som følge av den svake økonomiske utviklingen.

Med lav boligbygging i tillegg, taler det for prisoppgang mener han.

- Boligigangsettingen i Oslo kommer nok til å halvere seg neste år i forhold til det den er i år, sier Schumann og viser til at de fleste boligbyggerne har tømt seg for prosjekter i år.

I tillegg mener han det ikke finnes nok regulerte tomter i hovedstaden.

- Derfor tror jeg også du kommer til å se en prisvekst i Oslo som i hvert fall er dobbel så høy som i resten av landet, sier Schumann.

Støtter prisoppgang

Han får støtte av en annen stor eiendomsinvestorer: Ivar Tollefsen. Også han tror boligprisene i Oslo vil stige også neste år.

- Et år frem i tid tror jeg de er litt høyere enn de er i dag, sier Ivar Tollefsen til DN.

Han viser til at rentenivået er den enkeltfaktoren som i størst grad styrer hvor høyt boligprisene vil gå.

- Hvor lav kan renten bli eller hvor lav kan renten være? Det betyr mye for hvor høyt prisene kan gå, sier Tollefsen som heller ikke underslår at oljeprisen er viktig i en større økonomisk sammenheng.

Til tross for økende arbeidsledighet, mener Tollefsen også de norske lønningene, som har gjort det mulig å betale mye for boligene, vil fortsette å stige.

- Jeg tror alle i Norge kommer til å ha litt høyere lønn om et år, og om to år tror jeg de har enda litt høyere lønn og om tre år enda litt høyere, sier Tollefsen.

Ivar Tollefsen er eier av eiendomskonsernet Fredensborg. Han kjøpte sin første bygård da norsk boligmarked var på bunn i 1993.
Ivar Tollefsen er eier av eiendomskonsernet Fredensborg. Han kjøpte sin første bygård da norsk boligmarked var på bunn i 1993. (Foto: Klaudia Lech)

God investering

Dermed mener han boligeiendom er en god investering på sikt. Selv kjøpte han sin første bygård i november 1993 da boligmarkedet var på et absolutt bunnpunkt.

Den gang betalte han 6,15 millioner kroner for 1000 kvadratmeter kontorareal og 20 utleieleiligheter på Fredensborg. Handelen har gjort ham til én av Norges rikeste, og i dag eier han over 20.000 utleieleiligheter i Skandinavia.

- Jeg synes det er vanskelig å «time» markedet. Det er sjelden vi selger, stort sett så kjøper vi når vi ser noe vi synes fornuftig. Og vi kjøper ikke da fordi vi tror de skal bli mer verdt i morgen eller i over i morgen, vi kjøper fordi vi har et grunnleggende syn om at alle mennesker trenger et sted å bo, bolig vil det alltid være behov for. Jeg har trodd på det samme i 25 år, sier Tollefsen.

Redd for å høre på

Den normalt mediesky investoren deltok torsdag på et boligseminar i regi av eiendomsmeglerselskapet Sem&Johnsen.

På seminaret møtte Tollefsen blant andre en av landets største boligpessimister, sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank, til paneldebatt.

Andreassen sa i sitt debattinnlegg at norsk boligeiendom «er det siste jeg ville investert i som investor», hvorpå Tollefsen repliserte muntert:

«Jeg har aldri møtte Harald Magnus Andreassen før, men synes han er veldig veltalende og argumenterer sterkt og godt. Det er derfor jeg aldri går steder som dette - fordi jeg blir litt redd av å høre på».

 

Les også: Siktet for kjøp Wikipedia-avskrift

Søtt, gammelt og legendarisk

- Det er jo dramatisk

 

Se også:

Ville statsministeren satt seg inn i en Uber-drosje?

Ville statsministeren satt seg inn i en Uber-drosje?
Statsminister Erna Solberg mener den nye delingsøkonomien er "spennende"
02:46
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.