- «Alle» holder fortsatt pusten og venter i spenning foran morgendagens rentemøte fra ECB, skriver rentemegler Jon Henrik Christoffersen i SNN Markets i en rapport for SpareBank 1 Nord-Norge onsdag.
Torsdag kommer beskjeden «alle» venter på. Skal den europeiske sentralbanken ECB sette i gang oppkjøp av statsgjeld?
Det tror 93 prosent av 60 økonomer som Bloomberg News har spurt. Medianen blant disse er en forventning om at ECB skal kjøpe statsgjeld for av 550 milliarder euro, ifølge undersøkelsen. Dette er litt i overkant av beløpet som ECB tidligere har antydet.
Den europeiske domstolen har tildligere gitt sentralbanksjef Mario Draghi grønt lys til å gjøre oppkjøp av store mengder europeisk statsgjeld. Målet med oppkjøpene er å utvide ECBs eksisterende program for kvantitative lettelser (se faktaboks).
Les mer her: - Det må føles ganske revolusjonerende
Dermed er det nå opp til den europeiske sentralbanken å bestemme hvor mye, og når dette skal gjøres. Meglerhus rundt om i verden tror at ECB vil starte opp programmet etter sentralbankens rentemøte torsdag.
Christoffersen peker på at skuffelsen vil bli stor dersom oppkjøpene av statsgjeld ikke blir satt i gang.
- Hvorvidt å kjøpe statsobligasjoner vil hjelpe europeisk økonomi, er ikke sikkert. Men skuffelsen dersom det ikke blir iverksatt, kommer nok til å bli betydelig, og vil trolig sende renter opp og børser ned. I tillegg vil euroen styrke seg betraktelig, skriver Christoffersen.
Negativ reaksjon
Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank trekker frem at effektene av at ECB ikke setter i gang kvantitative lettelser vil bli negative.
- Den første reaksjonen vil være veldig negativ. Da får du oppgang i lange renter. Særlig i periferier og særlig statsrenten til landene i Sør-Europa. Så får du en styrking av euroen, mot dollar og mot norske kroner, sier han.
Men effektene vil også påvirke flere områder enn Europa.
- Så får du et fall i aksjemarkedet og fall i oljeprisen. Det blir lavere vekst. Da får du et fall i boligprisene i Norge. Ikke umiddelbart da, men etter en stund, sier Jullum.
Nødt til å sette i gang
Hva som blir langvarige konsekvenser av at ECB ikke starter opp oppkjøp av statsgjeld kommer an på hva sentralbanken gjør fremover. Ifølge Jullum er den nødt til å sette i gang kvantitative lettelser før eller siden.
- Hvis de for eksempel utsetter og kommer senere, så vil det ikke ha noen langvarig effekt. Vi tror at de er nødt til å komme med dette likevel. Vi er ikke 100 prosent sikre på at det kommer nå, sier han.
Imidlertid peker sjeføkonomen på at dersom igangsettelsen ikke kommer torsdag, kommer den mest sannsynlig i nærmeste fremtid.
- Når inflasjonen er så lav og de tiltakene de har jobbet for så langt ikke virker, er neste skritt kvantitative lettelser. Så om de ikke kommer nå på torsdag, er det veldig høy sannsynlighet for at de kommer ved en senere anledning, enten i februar eller mars, understreker Jullum.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.