Tirsdag ble boligprisstatistikken for november lagt frem av Eiendom Norge. Tallene viste at eiendomsprisene har steget for tolvte måned på rad.
Administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge tror at prisene vil stige også inn i 2015.
Da det er få boliger til salgs, men en stor etterspørsel vil prisene presses oppover.
- Vi har en positiv følelse inn i boligmarkedet neste år. Tilbudssiden er lav nå og det gjør nok at det blir press i markedet de første månedene, sier Dreyer.
Stabile drivere til vekst
Ifølge direktøren er det også stabile drivere som vil føre til at prisene stiger til neste år.
- Det er mange av de fundamentale driverne for boligmarkedet som er ganske stabile. Vi har fremdeles lav arbeidsledighet, befolkningsvekst, lav rente og lønnsvekst, sier Dreyer.
Likevel peker han på at reduserte oljeinvesteringer og fallende oljepriser kan ha effekter på markedet, men at det vil ta tid før dette gir utslag.
- Usikkerheten dreier seg rundt effekten av reduserte oljeinvesteringer og lav oljepris, men det tar tid før det dreier seg inn i markedet. Jeg blir overrasket hvis vi ikke får vekst i boligprisene til neste år, sier Dreyer.
Stabilisere seg
Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank tror også på prisvekst i boligprisene til neste år. Imidlertid understreker han at det vil bli en lavere vekst enn det har vært tidligere.
- Vi tror på prisvekst til neste år, men mer i tråd med veksten i inntektene, rundt tre prosent, sier Jullum.
Prisene er nå 6,8 prosent høyere enn de var i november 2013.
Jullum forklarer sine prognoser med at boligmarkedet vil stabilisere seg grunnet en større grad av bygging av nye boliger.
- Vi ser nå at igangsettingen av nye boliger har begynt å øke igjen. Nyboligsalget bedrer seg, lageret av usolgte nye boliger går ned og boligbyggere melder om økt salg. Det gjør at vi får litt mer balanse neste år. Boligbyggingen tar igjen etterspørselen litt, sier sjeføkonomen.
Lav vekst
Ifølge Jullum får vi en lavere vekst i norsk økonomi til neste år. Han peker også på at inntektsveksten vil bli lavere, men at vi fortsatt vil ha vekst i både reallønn og inntekt.
- Vi tror også på lav ledighet, selv om den ikke vil være så lav som den har vært de siste årene. Dette gjør at prisveksten i boligmarkedet fortsatt er positiv, selv om den ikke er like positiv som tidligere, sier Jullum.
Sjeføkonomen trekker frem to scenarioer som kan føre til dramatiske vendinger for boligmarkedet, men peker på at sannsynligheten for at dette skjer er liten.
- Jeg tror ikke vi får noe krakk med mindre vi får en kraftig renteoppgang, som ikke virker veldig sannsynlig. Eller om svekkelsen av norsk økonomi blir betydelig verre. Med mye høyere arbeidsledighet for eksempel, det vil gi ringvirkninger til resten av økonomien.
- Vi ser det med en sannsynlighet som er større enn null, men vi tror langt i fra at det er det mest sannsynlige utfallet her. Da må oljeprisen falle betydelig mer enn det nivået den er på nå, understreker Jullum.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.