Boligprisene i Norge steg 1,6 prosent fra juli til august, og prisene er nå 2,3 prosent høyere enn i samme periode ifjor, viser eiendomsmeglerbransjens bruktboligprisstatistikk onsdag.
Sesongjustert var imidlertid prisene uendret på månedsbasis.
Sjeføkonom Jan Andreassen i Eika-gruppen venter prisveksten vil fortsette.
- Det er et fortsatt selektivt boligmarked, som i sommer ser ut til å ha stabilisert seg. Vi vil trolig se ny vekst til neste år, kanskje også tiden frem mot jul, sier han til Dagens Næringsliv.
NETTMØTE OM BOLIGMARKEDET TORSDAG KLOKKEN 11.00: Send inn dine spørsmål allerede nå.
Lønnsvekst og turbokutt
Andreassen viser til at selv med et moderat lønnsoppgjør så vil husholdningenes inntektsvekst kunne utgjøre fem prosent før skatt, som pleier å være en "god rettesnor for boligprisveksten". Samtidig vil et rentekutt kunne gi en "turboeffekt", mener sjeføkonomen.
- Boligprisene vil vokse med 7-8 prosent neste år, og nær 10 prosent i de mest haussede stedene i Norge, sier Andreassen.
Eika-økonomen var blant de største pessimistene ved inngangen til året, og spådde boligprisene ned to prosent i inneværende år. Som følge av lavere renter ut til lånekundene har han imidlertid snudd fortegnet til pluss to prosent.
- Konkurransen i bankmarkedet har gjort Norges Banks jobb for meg, sier Andreassen.
- Skal oppover
Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnøkonomisk analyse mener augusttallene vitner om en normal måned, men at forventningene var høye etter at Obos kunne vise til sterk prisoppgang for sine leiligheter mandag.
Les også: Disse leilighetene har steget 14 prosent i år
Han mener også at den underliggende boligprisveksten peker oppover, og viser til at bankene har gitt mer kreditt, boligbyggingen av dabbet av, og rentene holder seg lave.
- Alt i alt tyder det på at boligmarkedet skal oppover, sier han til DN.
- Tilbakevendt optimisme
Bjørnstad anslo i juni en prisvekst på to prosent i 2014 og tre prosent i 2015.
Anslagene er imidlertid til revidering opp mot en rapport han vil legge frem 18. september. Lave renter gir boligsparing et fortrinn og det er fortsatt et tydelig behov for økt boligbygging i Norge, mener han. Samtidig har bankene nå åpnet pengesekken.
- Bankenes kredittgivning har vært en helt klar årsak både til oppgangen ,og nedgangen vi så ifjor da de økte påslagene. Når dettte nå reverseres bidrar det til tilbakevendt optimisme i boligmarkedet, sier sjeføkonomen.
Oljeinvesteringer tynger rentebanen
Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets mener augusttallene ikke endrer bildet av et sterkt boligmarked, og viser til at det ikke er unaturlig med en pust i bakken etter måneder med kraftig oppgang.
- Boligmarkedet generelt er egentlig et argument for opprevidering av rentebanen, sammen med mange andre tall som har kommet for norsk økonomi, som privat konsum, sier Syed.
Norges Banks fokuserer imidlertid mye på oljeinvesteringstallene, som i dag bekrefter en forventning om et like stort fall som ved forrige måling.
- Vi vet at det var hovedgrunnen til at Norges Bank tok ned sin rentebane i juni, og når det tallet kommer i tråd med Norges Banks forventning, så kan det hende at Norges Bank velger å se bort i fra de sterke tallene i norsk økonomi, sier sjeføkonomen.
Les også: Oljeinvesteringene betydelig ned
Norges Bank nåværende rentebane indikerer første hele renteheving med 0,25 prosentpoeng i mai 2016.
Syed lager ikke estimater på boligprisveksten, men har en "formening" om en vekst på 2-3 prosent for inneværende år, og maksimalt fem prosent.
- To-tre prosent er det jeg har mest tro på, sier han.
Les også:
Dette kan sette en stopper for boligprisveksten
To forhold har løftet veksten i norsk økonomi i år
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.