Onsdag morgen startet budrunden på en leilighet på Torshov, som eiendomsmegler Kjersti Norderhaug i Eie hadde til salgs.
170 boligkjøpere hadde meldt sin interesse. Det var så mange at systemet kollapset.
"Grunnet svært høy interesse sliter systemet med å sende ut SMS til alle", skriver eiendomsmegleren i tekstemeldingen.
- Jeg ble nødt til å kutte ned på dem som ikke var aktuelle lenger. Det var litt kaos, sier Norderhaug til DN.
Hun forklarer at interessen rundt to-romsleiligheten på 45 kvadratmeter var overraskende høy.
Leiligheten hadde en prisantydning på 2,6 millioner kroner. Salgsprisen ble 3,85 millioner kroner, men i tillegg kommer en fellesgjeld på 180.000 kroner.
- Vi bikket fire millioner for en to-roms uten balkong på Torshov, slår Norderhaug fast.
Merker ekstra press nå
Onsdag kom boligprisstatistikken for juli, lagt frem av Eiendom Norge. Boligprisene i hele landet steg med 0,2 prosent, mens boligprisene i Oslo steg med 1,8 prosent i juli. Så høy prisvekst er det aldri målt i hovedstaden i en juli-måned.
Norderhaug har merket seg høy etterspørsel i juli, samtidig som tilbudet har vært lite. Dette gjelder spesielt for ett- og
to-romsleiligheter, for det er mange studenter på jakt etter bolig, forklarer hun.- Etterspørselssiden er veldig mye større enn tilbudssiden. Vi føler ekstra mye på det i disse ukene, sier megleren.
Også administrerende direktør Leif Laugen i Krogsveen viser til at tilbudssiden er svært lav i hovedstaden. Ifølge ham sprer det seg også utover til hele Østlands-området.
- Det sprer seg som ringer i vannet, sa Laugen til DN tidligere denne uken.
Forskjeller innad i Oslo
Norderhaug i Eie merker ulik etterspørsel i de forskjellige bydelene i Oslo.
- Det er et ekstra press på de mest sentrumsnære bydelene. De som har nærhet til skoler, kollektiv trafikk og det sentrum har å by på, sier hun.
Dette kan man se i boligprisstatistikken til Eiendom Norge. Flere av de sentrumsnære bydelene i Oslo hadde en boligprisvekst på mer enn to prosent i juli. (Se oversikt nederst i saken)
Administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge mener det er vanskelig å si hvor denne prisveksten skal ende. Han er overrasket over at prisene i Oslo har steget med 15 prosent det siste året.
- Les også: Sjekk boligprisene der du bor
Sterk kjøpekraft
Dreyer ser imidlertid ikke tegn til at utviklingen skal snu.
- Kjøpekraften i befolkningen er sterk, sier han til DN.
Eiendom Norge-sjefen mener likevel det er en risiko ved at prisene stiger så høyt og raskt.
- Det ligger en systemrisiko i dette. Hvis renten går mye opp, vil mange sannsynligvis slite. Men de fleste tror ikke renten vil stige før om mange, mange år, sier Dreyer.
- Les også: Mener «boligpakken» har feilet
Ser Oslo-tendenser i Trondheim
Det norske boligmarkedet bærer preg av store regionale forskjeller.
Ifølge tallene fra Eiendom Norge skiller resten av Norge seg fra hovedstaden. I de andre områdene i landet er prisutviklingen moderat, og mange steder falt boligprisene i juli - noe som er helt normalt i sommerferien.
Det er imidlertid én by som skiller seg ut, og som ifølge Dreyer begynner å ligne Oslo: Trondheim.
Boligprisene i Trondheim steg med 1,0 prosent i juli, og i løpet av det siste året er prisene opp 7,4 prosent. Tilbudet av boliger i byen er liten, samtidig som etterspørselen holder seg stabil.
- Det er mange av de samme driverne som i Oslo. Det er befolkningsvekst inn mot hovedstaden i Midt-Norge, det er lav arbeidsledighet og mye optimisme med tanke på egen økonomi blant husholdningene, sier Dreyer.
Prisutvikling i Oslo
Kilde: Eiendom Norge
Følg markedet på DN Investor
Les mer på DN.no:
- Det er katastrofalt dårlig. Det sprer seg som ringer i vannet
I denne kommunen har et forsvinnende lite antall høyere utdanning
Obama langer ut mot Trump: - Uegnet som president
Beste siden 2008: Båtsalget opp av bølgedalen (DN+)
Kommune-NM 2016: Sjekk din kommune her (DN+)
Anbefalt av DNtv:
DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.