Garantikravene som kom i 2010, gjør at boligprodusentene binder mer og mer egenkapital. Det stopper dem fra å gå inn i nye prosjekter.
- Boligprisene kommer til å skyte i været, og dette kommer til å bli et større og større problem, sier Per Jæger i Boligprodusentenes forening til Dagens Næringsliv.
Fem prosent i fem år
I den såkalte boligoppføringsloven (Bustadoppføringslova) som Stortinget vedtok i slutten av 2010, er det krav om at utbygger må stille fem prosent av de prosjekterte kostnadene til rådighet i fem år etter ferdigstillelse. Før var kravet kun tre prosent to år frem i tid.
Poenget med garantisummen er å kunne gi kjøper garanti selv om utbygger går konkurs i garantitiden. Men dette gjør livet vanskelig for svært mange byggmestere og håndverkere.
– Mange prosjekter vil stanses, boligprisene kommer til å skyte i været og dette kommer til å bli et større og større problem, sier Jæger.
Prosjekt trukket fra markedet
Et prosjekt som allerede er trukket fra markedet er boligprosjektet Jomfruhagen på Holtet ved Nordstrand i Oslo.
Prosjektet på 17 eneboliger ble stanset fordi Obos var i tvil om byggmesteren og håndverkerne har nok egenkapital.
– Vi har stilt spørsmål om den valgte byggeaktøren ville være i stand til å stille med den nødvendige langsiktige sikkerhet og soliditet som vi forventer av våre samarbeidspartnere, kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen i Obos til Dagens Næringsliv.
– Det vil medføre en stor risiko for oss som utbygger, men ikke minst for boligkjøperne, legger han til.
Klarte ikke å møte kravene
Byggeaktøren som blir dumpet av Obos er Mesterhus.
– Jeg er lei meg for at vi ikke har klart å få det til. Obos ønsker enda mer finansiell sikkerhet enn vi kunne stille, sier daglig leder Bjørn Schem i Mesterhus Oslo.
Schem forhandlet på vegne av selskapene Håndverksbygg og bygg- og tømmermesterfirmaet LBL. De klarte rett og slett ikke å møte de nye strenge kravene til egenkapital for entreprenører, boligbyggere og håndverkere.
– Håndverksbyggeren har egenkapital på seks millioner kroner, mens LBL har egenkapital på to millioner kroner. Vi klarte ikke å stille sikkerhet for hele kontraktsummen som er 26,5 millioner kroner, sier Schem.
Frykter juks
Fordi den nye garantibestemmelsen trådte i kraft for bare to år siden, tror Jæger i Boligprodusentenes Forening at utfordringene for entreprenørene bare vil bygge på seg de neste tre årene.
– Om to til tre år vil dette merkes kraftig. Man klarer kanskje fem prosent. Men akkumulert over fem år, blir det 28 prosent krav til egenkapital, hvilken annen bransje er det som har det så strengt, spør han.
I tillegg frykter Boligprodusentenes Forening at mange medlemmer begynner å jukse.
– Jeg er livredd for at flere huskjøpere velger å ikke få stilt sikkerhet. At entreprenøren driver med juks og fanteri. Det er bare å si at man har stilt sikkerhet, så viser man ikke garantibevis. Det kan være redningen for noen. Men hvis firmaet da går overende, så har man ikke noe penger å hente, sier Jæger.
Han håper politikerne nå tar til fornuften.
– Når Justisdepartementet skriver til Stortinget om «Bustadoppføringslova» at det kun koster noen tusen, så tar det prisen. Men det koster så mye mer å binde opp så mye penger i egenkapital. Man må låne disse og det har man ikke råd til, sier Jæger.
Les også:
<b>- Boligunderskudd i Oslo det neste tiåret</b>
Ser slutten på boligfesten
- Forvent en ubehagelig slutt på boligboblen i Norge
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.