Boligrushet forbløffer DNBs meglersjef: – Vi har ikke sett slike tall siden koronaen
Pene lønnsoppgjør, låneglade banker og nyboligtørke: Tross en flom av nye objekter på markedet etter påske, er salgsprisene jekket opp enda et hakk hos flere meglerkjeder.
– Det er lagt ut enormt mye i markedet. Vi har ikke sett slike tall siden koronaen i 2021, sier Renate Sørestrand-Hansen.
Toppsjefen i DNB Eiendom har gått over den siste månedens nøkkeltall, og lar seg forbløffe. Meglerkjeden la over 10.000 boliger ut på markedet i april, en økning fra rundt 9.500 objekter året før.
Endringen er desto større for status etter budrundene: Under 7.000 boliger ble registrert solgt i april i fjor, mens Sørestrand-Hansen i år noterer seg nærmere 10.000 solgte objekter.
– Jeg må si at dette var overraskende. Vi visste at vårflommen kom, men hadde ikke trodd at vi skulle se like høye volumer som under pandemien, sier meglertoppen.
Mer prisvekst i tre kjeder
Boligprisene steg med 3,4 prosent i januar, deretter 1,4 prosent i februar, og nye 0,9 prosent i mars. Utviklingen «overgår hva alle så for seg», konstaterte Eiendom Norge ved forrige tallslipp.
Tallene for april legges frem mandag formiddag.
DNs temperaturmåler hos store meglerkjeder tyder på at bolig er blitt enda et knepp dyrere:
DNB Eiendom melder at salgsprisene har steget med 1,2 prosent nominelt, eller 0,6 justert for sesongvariasjoner. Hos en annen stor kjede, Privatmegleren, er også salgsprisene «litt opp i april», ifølge administrerende direktør Grethe Meier.
Det samme melder toppsjef Hedda Ulvness i meglerkjeden Eie.
– Selv om prisene har steget mye i år, har det vært et kjedelig marked med lavt utbud og lite aktivitet. Nå rapporterer alle meglerne om at de har sykt mye å gjøre, sier Meier i Privatmegleren.
Rift om leiligheter
I løpet av den siste måneden solgte kjeden 38 prosent flere boliger enn i april fjor. Disse tallene er ikke direkte sammenlignbare, siden årets påskeferie falt i mars.
– Men oppdragsinngangen er enorm. Vi har ikke fått solgt unna alt, så det vil komme mer ut i markedet i mai og juni, varsler Meier.
DNB Eiendom-sjefen tror både lønnsoppgjør og byggestans har satt press på bruktmarkedet den siste tiden. De heteste budrundene registrerer hun i storbyene, og da særlig i Oslo – hvor salgsprisene overgikk prisantydningene med cirka tre prosent i april.
Størst rift er det om små, sentrumsnære leiligheter, der salgsprisene i snitt ligger 6,6 prosent over prisantydningene, ifølge Sørestrand-Hansen.
– I storbyene ser vi også flere forsøk på å kuppe boliger før visning, sier hun.
Kjemper om lånekundene
Hedda Ulvness forteller at boligselgere på sin side har stått i kø for å få utarbeidet takstrapporter.
– Vi har aldri solgt så mange boliger i en aprilmåned før. Salget er doblet fra fjoråret, og ligger nå på all-time high, sier Eie-sjefen.
– Jeg vil kalle det et taktskifte. Vi så hvordan bankene ble redde og strammet inn på utlån i i fjor høst. Nå er de mye mer utlånsvillige enn de var for bare et halvt år siden, og flere får innvilget finansieringsbevis. Det bidrar til å sprøyte kapital inn i boligmarkedet, sier Ulvness.
Mens utbudet av bruktboliger har økt kraftig, er det fortsatt begredelige tider i nyboligmarkedet – som har vært tynget av konkurser, byggestans og stupende tall for både salg og igangsetting. Den dårlige tilførselen av nye prosjekter rammer særlig store byer som Oslo, og legger ekstra press på bruktmarkedet, forklarer direktør Carl Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.
– Mitt klare inntrykk er at vi allerede nå begynner å se effektene av to år med nyboligkrise og lav boligproduksjon. Boliginvesteringene har falt som en stein, og er mye lavere enn Norges Bank har lagt til grunn. Den totale boligforsyningen er for svak, sier han.
– Ser ganske svart ut
Geving er bekymret for hvordan tilbudsmangel vil påvirke markedet de neste årene, og trekker en parallell til 2016, da Oslo-markedet fikk tosifret prisvekst som blant annet var drevet av at boligbyggingen var i knestående etter finanskrisen.
– Det gjorde at førstegangskjøpere ble skviset ut av markedet. Nå ser det enda verre ut – ganske svart, sier Geving.
– Vi ser mer og mer klasseskille i markedet. Nesten ingen kommer inn uten foreldrehjelp. Og mange har ikke råd til å leie heller. Det er en skummel utvikling. Vi kan få en generasjon som tvinges til å bo hjemme, sier Meier i Privatmegleren.
DNB Eiendom-sjefen deler bekymringen.
– Vi er ikke i nærheten av å dekke boligbehovet. Samtidig forsterkes etterspørselen blant annet av flyktningstrømmer fra Ukraina. I verste fall får vi en boligkrise vi ikke har opplevd på lang tid i Norge, sier Sørestrand-Hansen.