Prisene holder seg i hovedstaden og boliger går fortsatt raskt unna, ifølge eiendomsmegler Jan-Åge Meringdal i DNB Eiendom på Grünerløkka i Oslo.
Fredag måtte han avlyse den planlagte visningen etter at en ivrig kjøper bladde opp opp 4.000.000 kroner for en loftsleilighet på 46 kvadratmeter i Markveien.
Boligen øverst på Grünerløkka hadde i utgangspunktet en prisantydning på 3,49 millioner kroner og ordinær visning denne helgen.
- For en bolig på denne størrelsen er det en veldig høy pris. Vi begynner å nærme oss Tjuvholmen i prisnivå, sier Meringdal til DN.
Svakeste på ti år
Han mener salget vitner om et boligmarked som fungerer bra. Det er stikk i strid med boligprisstatistikken fra Eiendom Norge som torsdag viste de svakeste februarprisene på ti år - sett hele landet under ett.
- Det er en motvekt til de dystre nyhetene rundt omkring, og nok en bekreftelse på at Oslo virker å være helt uberørt, sier DNB-megleren.
- Det er ikke prisantydningen som er satt for lavt da?
- Det er den på ingen måte. Kvadratmeterprisen var egentlig ganske ambisiøs i utgangspunktet. Vi hadde allerede gått ganske hardt ut, mener Meringdal.
Fem privatvisninger
Potensielle kjøpere lot seg imidlertid ikke skremme av prislappen. Allerede onsdag denne uken hadde megleren satt opp privatvisninger for fem ulike interessenter.
- Interessen var ekstrem på veldig mange områder. De tok kontakt på alle slags plattformer, forteller Meringdal.
Ytterpunktene i det norske boligmarkedet forsterkes, fastslo administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge denne uken.
Oslo hadde en prisoppgang på 0,9 prosent forrige måned, mens Stavanger i motsatt ende opplevde et boligprisfall på 1,1 prosent.
Meringdal frykter ikke at prisutviklingen i hovedstaden også vil utvikle seg negativt.
- Ingenting vokser inn i himmelen. Men utsiktene er allerede så dystre at effekten av et fall burde vært her nå, mener han og peker på at Oslo er Europas raskest voksende by samtidig som boligmarkedet er presset.
- Ikke bærekraftig
Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) liker ikke det han hører.
- Det er ingen tvil om at sentralt beliggnende, små og mellomstore leiligheter er veldig attraktive. De ligger ofte i et prisområde som mange har råd til. Da går denne typen objekter unna, sier han.
At boligprisene stiger så mye som i dette tilfellet, et problem, mener han.
- Det er grenser for hvor lenge vi kan ha en snittvekst på rundt ti prosent i året. Alle som har fulgt med over lang tid og på skiftende konjunkturer vet at det er risiko for at pendelen svinger tilbake, sier Geving til DN.
Geving erkjenner at de mest attraktive områdene i hovedstaden nok «alltid» vil ha et høyt prisleie, men er samtidig på vakt. (Saken fortsetter under).
- Mange låner mye penger til inngangsbilletten. Hvis prisene i bruktmarkedet presses kunstig høyt på lave renter og høy kjøpekraft, kan vi få ubehagelig omslag hvis arbeidsledigheten stiger mye og kjøpekraften svekkes, forklarer han.
Dersom mange boligeiere selger samtidig, kan det komme til å utløse et kraftig prisfall, legger Geving til.
- Det er grunnen til at vi er på vakt mot overraskende prisstigninger og boligpriser som stiger tre til fire ganger mer enn de alminnelige prisene. Østlandet, og særlig Oslo skiller seg fra andre steder. Det er ikke bærekraftig over tid, sier han.
Les også: Frykter for rask nedkjøling
Bladde opp 17,1 mill for halvpart av tomannsbolig
Se DNtv:
Bli med til Bjørn Dæhlies «hemmelige» skieldorado én time fra Oslo:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.