- Ansatte som mister jobben i Stavanger og får ny jobb i Oslo-regionen, vil kunne være fastlåst - boligfast - på Vestlandet, sier sjeføkonom Terje Strøm i Ny analyse.
Boligprisene steg 8,1 prosent det siste året i Oslo, men falt tilbake 7,4 prosent i Stavanger.
- Det skaper nye utfordringer, sier Strøm.
En enkel beregning Ny Analyse har gjort viser at en bolig på fem millioner kroner i Oslo steg med over 400.000 kroner, mens tilsvarende bolig i oljehovedstaden falt med 370.000 kroner gjennom de siste 12 månedene.
- Hindrer kompetansen i å flytte
- Det vil si at en snittbolig på 75 kvadratmeter i Oslo nå kan ventes å kjøpes for 4,5 millioner kroner, mens tilsvarende bolig kan ventes å selges for 2,7 millioner kroner i Stavanger. For disse pengene får du nå 44 kvadratmeter i Oslo, hvis du er heldig. Dermed kreves økt lån for å klare flyttingen, eller betydelig nedgang i boligstørrelsen. Det hindrer kompetansen i å flytte fra vest til øst, påpeker Strøm og kollega Mari O. Mamre i et innlegg i Dagens Næringsliv onsdag.
Boligprisutvikling i Oslo og Stavanger siste år
Kilde: Ny Analyse/Eiendom Norge, Eiendomsverdi, Finn.no
Boligprisstatistikken som ble lagt frem forrige uke viser nå helt tydelig todelingen av boligmarkedet, hvor oljekrisens ringvirkninger i arbeidsmarkedet skiller.
Les sakene:
Boligmarkedet: Svakeste februarpriser på ti år
Her har boligprisene falt 7,4 prosent
- Der arbeidsmarkedet svekkes vesentlig, bremser også boligmarkedet. I tråd med våre forventninger brer oljekrisen seg inn på boligmarkedet på Vestlandet og tilknyttede regioner. Det bremser noe mer ned i Bergen også, sier Strøm.
- Høy etterspørsel, mismatch og tregheter i boligmarkedet i Oslo sender boligprisene ytterligere opp i 2016, sier Strøm.
Stor oversikt:
Sjekk boligprisene der du bor
Han peker på at utbyggerne venter på å få godkjent sine prosjekter og får ikke lov å bygge mange nok av leilighetene folk har råd til å kjøpe.
- Eiendom Norge rapporterer om 16 prosent færre boliger til salg i hovedstaden i år enn i fjor – som også var et rekordlavt år. Unge førstegangskjøpere, urbane pensjonister og jobbsøkende oljemigranter konkurrerer om de få små og mellomstore leilighetene og presser prisene til himmels, sier Strøm.
Les også:
Småleilighetene stiger mest i pris
- Burde vært ulike renter
Strøm mener også at investeringer i eiendom i Oslo blir en tryggere havn for avkastningslysten kapital, som søker tilflukt fra nedturen på Vestlandet.
- Dessverre sliter mange herfra med å selge boligene sine, og med 15 prosentpoengs forskjell i prisvekst mellom Oslo og Stavanger det siste året, kan mobiliteten mellom oppgangs- og nedgangsregionene bli dårligere. Dette er en utfordring for hele norsk økonomi som skal gjennom en tøff omstilling, sier Strøm.
Han mener at det egentlig burde vært ulike renter for Vestlandet og Østlandet nå.
- Boligmarkedet skaper ekstra bekymringer for oljeingeniører og andre som mister jobben. Rentene i Oslo er svært lave i et område hvor arbeidsmarkedet foreløpig går godt, og befolkningen har bedret kjøpekraft. En mer realistisk løsning på utfordringene er selvsagt at man fjerner flaskehalsene på tilbudssiden slik at boligbyggingen tar seg kraftig opp igjen i Oslo-regionen i tråd med at etterspørselen øker, sier Strøm.
- Vesentlig mindre bolig for pengene
Daglig leder Eivind Chr. Dahl i DNB Eiendom Stavanger har erfart at problemstillingen Strøm og Mamre tar opp er reell.
- Vi kjenner til at dette er et problem for mange av dagens kunder. En del selgere skal riktig nok bevege seg innenfor kommunegrensene, og kjøper og selger i samme marked. De ser at det du gir avkall på når du selger, kan du muligens få igjen når du kjøper, sier Dahl.
- Problemet oppstår når de skal utenfor kommunen, over fjellet eller andre steder. De ser at omsetningshastigheten er langt høyere og at prisutviklingen har vært en helt annen. De merker at det er større kamp om objektene og at de får vesentlig mindre bolig for pengene, sier Dahl.
Les også:
- Boligtallene er nok en grunn til rentekutt
Derfor rykker de aller råeste eiendommene fra
Kjøpte nabohuset for 76,5 millioner (DN+)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.