Tirsdag var Ingard Langseth fra Oppdal på befaring i den nybygde leiligheten på Ensjø i Oslo, som han straks overtar.
- Det har jo lenge vært vanskelig å komme inn i markedet i Oslo. Så vi kjøpte oss inn i dette prosjektet i 2014 med tanke på å kunne bidra hvis barna skulle bo i Oslo, sier Langseth.
Datteren har i mellomtiden sikret seg annen bolig, så nå skal Langseth i tenkeboksen.
- På et vis er det fristende å være med prisstigningen videre i Oslo. Tanken er interessant. Samtidig vet ingen hvor lenge det vil vare. Så vi må om kort tid ta stilling til om vi leier ut eller selger, sier Langseth, som synes det virker utfordrende å drive utleie i Oslo når han bor i Oppdal.
- Trykket fra investorene har økt
- Nå melder mange meglere at trykket fra investorene har økt det siste året, og det kan virke som det særlig er småinvestorene som forsterker trenden, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.
Hver femte bolig som har blitt solgt i Oslo i år har blitt kjøpt av en investor, viser en undersøkelse Norges Eiendomsmeglerforbund utførte blant sine medlemmer i Oslo og Akershus i månedsskiftet mai/juni.
Med investorer i denne sammenhengen menes både profesjonelle og privatpersoner som kjøper en bolig nummer to for utleie.
- Når investorene vet at fremskrevet befolkningsvekst tilsier at det må bygges rundt 100.000 nye osloboliger før 2030, samtidig som kommunen somler med tilrettelegging av tomter og byggetakten er under halvparten av behovet, tror jeg investorene har vondt for å se risikoen i boligmarkedet, sier Geving.
Selv om boligprisene i Oslo har steget 12,8 prosent det siste året, venter mange at prisene vil fortsette oppover neste år også.
Les sakene:
- Ekstrem prisvekst i Oslo
Frykter boligprisene i Oslo stiger mer enn 20 prosent på to år
Oslo-gryta, og særlig populære bydeler som Frogner, Grünerløkka og St. Hanshaugen, har lenge vært svært attraktivt for boliginvestorer.
I disse bydelene er 1 av 3 registrert som sekundærbolig, viser siste tilgjengelige ligningstall.
- Men det er fortsatt store variasjoner mellom bydeler, påpeker Geving.
Investorene kjøper gjerne bolig for utleie, og er med å forsyne den delen av markedet som har et midlertidig behov. Samtidig er det stadig flere som vil kjøpe, fordi det er dyrt å leie og mer lønnsomt å eie så lenge lånekostnadene er svært lave.
- Vårt inntrykk er at stadig flere investerer i utleieboliger. Utleiemegleren har større oppdragsinngang enn noensinne, sier administrerende direktør for Utleiemegleren, Vibecke Lyse Augdal i en pressemelding tirsdag.
Hun peker på at lavt rentenivå og høy nettoavkastning gjør det interessant å investere til tross for høye priser.
- Spesielt områder som Løren, Hasle og Økern tiltrekker seg små og store investorer som kjøper bolig for utleie, sier hun.
Fersk statistikk fra Utleiemegleren viser at leieprisene i Oslo har beveget seg lite det siste året.
- Mye sunnere situasjon
Administrerende direktør Odd Nymark mener investortallet er lavere enn det som fremkommer i NEFs undersøkelse.
- Etter samtale med noen av våre meglere vil vi anslå at rundt 10 prosent går til investorer. Det vil si en helt annen og mye sunnere situasjon enn det vi opplevde i forkant av finanskrisen, sier Nymark.
Geving har et delt syn på investeringsvirksomheten.
- Mange av de som er ute etter å kjøpe seg en bolig for å bo i når aldri opp i budrundene. De kjemper rett og slett mot overmakten som har langt større finansielle muskler. Dette rammer særlig de unge førstegangskjøperne og andre som ikke har nok egenkapital til å betjene det høye prisnivået. Samtidig er nye byggeprosjekter ofte avhengig av investorer for å innfri kravene til forhåndssalg før byggestart, påpeker Geving.
Byggingen av et nytt boligprosjekt settes først i gang når 50-60 prosent av boligene er forhåndssolgt.
På kort sikt ser Geving liten økonomisk risiko ved boliginvestringer i Oslo.
- Hvis ikke de grunnleggende økonomiske driverne endrer seg fundamentalt ser jeg ikke altfor stor risiko på kort sikt, men på sikt kan det være risikabelt. skiftene kommer raskt og overraskende. Vi har sett at det kan skje i et hvert boligmarked. Men jeg er altså stygt redd for at oppgangen vil fortsette en stund til, sier Geving.
Les også:
- Brå og kraftig boligprisnedgang
Sverre (2) og Haakon (3) fikk egen leilighet(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.