I begynnelsen av september, da boligmarkedet fortsatt var opphetet, solgte eiendomsmegler Kairon Wongraven i Eie en 80 kvadratmeters loftsleilighet i Herman Foss gate på St. Hanshaugen til 5,9 millioner kroner.
Denne uken, nesten to måneder senere, solgte Wongraven en identisk leilighet, i oppgangen ved siden av, til nøyaktig samme pris. Den eneste forskjellen mellom leilighetene er at den han solgte denne uken, er fem kvadratmeter mindre.
Boligprisene falt med 1,2 prosent i hele landet i oktober. Det er en av de svakeste oktobermånedene det siste tiåret, ifølge Eiendom Norge.
Det er vanlig at boligmarkedet roer seg utover høsten. Derfor gjorde Wongraven selger av den siste leiligheten forberedt på at interessen kunne bli noe lavere for denne leiligheten, enn for den identiske han solgte syv uker tilbake i tid.
- Jeg gjorde selger oppmerksom på det vi opplever som forskjellene i markedet, at de kunne være forberedt på noe mindre besøk og dermed færre budgivere, sier eiendomsmegleren til DN.
- Vi var forberedt på at den ikke ville gå til samme pris. Jeg ble ikke sjokkert, men det var gledelig at den gjorde det, sier Wongraven.
Folk venter på det beste
Ifølge ham har kjøpere i Oslo-markedet blitt mer selektive nå enn de var i slutten av sommeren, da markedet var på sitt heteste.
- Vi ser at folk er mer kvalitetsbevisste nå og vet hva ting er verdt. Du får kanskje ikke «prime» pris for det nest beste. Folk er ikke nødt til å ta det nest beste, de kan vente på det beste, sier han.
Likevel kan man oppnå en høy pris dersom objektet er attraktivt.
- Dersom du har en leilighet med gode kvaliteter får du den prisen i november som du fikk i september. Går du ut med et dårligere objekt, må du være forberedt på å gi en rabatt, sier Wongraven.
Skulle helst sett en kraftig oppbremsing
Den svake trenden vi har sett i boligmarkedet de siste månedene gjelder ikke Oslo, mener administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund. Ifølge ham er det en kontrast mellom Oslo og resten av landet.
Geving tror det vil komme en ny «boost» i Oslo-markedet over nyttår.
- Så lenge folk flest har god økonomi, utsiktene ikke er så gale og renten er lav fortsetter den usunne prisveksten vi har sett i Oslo. Det er vi litt engstelige for, vi skulle gjerne sett en kraftig oppbremsing, sier han til DN.
- Det er bare et dramatisk inntektsfall, stor ledighet og påfølgende pessimisme som kan endre det bildet radikalt. Det vil overraske meg veldig om vi ikke får en ny boost i januar. Vi klarer ikke se indikasjoner på det motsatte, legger han til.
Flyktningsstrømmen øker etterspørselen
Han viser til at Oslo kommune har vedtatt å legge til rette for 120.000 nye boliger i løpet av de neste 15 årene. Da det er et stort behov for en større tilbudside i hovedstaden.
Geving peker på at etterspørselen etter boliger dessuten vil øke i større grad nå som tilstrømmingen av flyktninger vokser.
- Nå skal kommunalministeren prøve å få byggebransjen til å hive seg rundt for å lage løsninger for alle de som kommer til landet og som trenger et sted å bo, sier Geving, og legger til:
- Det vil legge beslag på byggekapasitet og det vil igjen kunne forsinke planene til Oslo Kommune. Dermed vil vi kunne få en vedvarende ubalanse mellom tilbud og etterspørsel.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.