Forbrukerombudet har nylig hatt et omfattende tilsyn med lokkepriser, etter at et tilsyn tidligere i år påviste tendenser til lokkepriser i Oslo.

Alle salg i august og september i Oslo er undersøkt. Det vil si at rundt 2700 salg, gjort av 156 eiendomsmeglerkontorer, har vært under lupen.

- Særlig i august var det et hett boligmarked i Oslo og mange boliger gikk langt over verditakst. Det er imidlertid gledelig å se at lokkeprisaksjonen viser at det store flertallet av boligene prises riktig, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Boligene prises for lavt på Oslo øst

- Enkelte steder i hovedstaden ser vi likevel for mange og for store avvik mellom prisantydning og det boligen faktisk gikk for. Vi ser også en tendens til en ukultur hos enkelte kjeder som skryter av at boliger har gått langt over prisantydning, sier Nergård.

Hos flere eiendomsmeglerkontorer er mer enn 60 prosent av boligene solgt til en pris som ligger mer enn 10 prosent høyere enn prisantydningen, ifølge Forbrukerombudets undersøkelse.

De fleste av disse har markedsområde på Oslos østkant.   

Les mer om lokkepriser:
- Nesten uforståelig at noen kan falle for fristelsen til å bruke lokkepris
Varsler ny storaksjon mot lokkepriser
- At lokkepriser ikke fungerer var overraskende
 

- Det er grunn til å stille spørsmål ved om enkelte meglere har en villedende praksis ved at de bevisst priser boligene lavt for å tiltrekke seg flere på visning. Vi ser at hos enkelte kontor går flertallet av boligene godt over prisantydning, sier Nergård. 

- Samme ulempe for forbrukeren

Forbrukerombudet har sendt brev til alle de kontorene som har et avvik på mer enn ti prosent mellom prisantydning og salgssum på mer enn 60 prosent av boligene, og har bedt om en forklaring.

- I tillegg er det gjennomsnittlige avviket mellom prisantydning og salgssum ved disse kontorene på mellom 16 og 19 prosent, noe vi mener er et høyt avvik – uavhengig av «trykk i markedet», sier Nergård.

- Vi ber de om å se på egne rutiner og praksis, og ta nødvendige grep. Om det er snakk om lokkepriser eller underprising så har begge deler samme ulempe for forbrukeren. Man bruker unødvendig mye tid og ressurser på visninger hvor man uansett ikke vil få råd til boligen. Vi ber kontorene gjøre det de kan for å endre kurs, sier Nergård.

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund synes det er positivt at store deler av markedet opptrer i tråd med normen.

- Samtidig har vi sett en tendens til avvik i deler av Oslo. Det er alvorlig når Forbrukerombudet dokumenterer store avvik i et avgrenset geografisk område som deler av Oslo øst. Vi ønsker å få lagt lokkeprisproblematikken fullstendig død for fremtiden, slik at vi ikke får en ny runde med brev fra Forbrukerombudet etter kommende januar og februar, som ofte er hektiske måneder i boligmarkedet, sier Geving.

- Forbrukerombudet har påpekt behovet for å se på prisstrukturen i deler av Oslo. Men det er gledelig å se at undersøkelsen bekrefter det vi har trodd lenge - at det ikke er mye lokkepriser, verken i Oslo eller i resten av landet, sier administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge.

Les mer om bolig:
Håver inn i boligmarked med kresne kjøpere

Nå blir det vanskeligere å få boliglån  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.