Boligprisene i Oslo har steget med 16,3 prosent det siste året, og i august steg prisene med 2,7 prosent. Det store presset i markedet fører til at flere kjøpere går direkte til selger for å kuppe boliger.
- Bolighandelen blir ekstremt utrygg når både selger og kjøper er amatører. Vi ønsker å få roet ned bolighandelen, sier administrerende direktør Carl Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).
På bakgrunn av det opphetede boligmarkedet mener NEF nå at myndighetene bør oppheve formidlingsforbudet i eiendomsmeglerforskriften.
Formidlingsforbudet innebærer at eiendomsmegleren ikke kan formidle bud på en eiendom dersom det har akseptfrist tidligere enn klokken 12 dagen etter siste visningsdag.
Dette skjer for eksempel når en bolig blir kuppet før visning.
I 2007 ble den såkalte 24-timersregelen innført for at boligkjøperne skulle få tenkt seg bedre om før budrundene satte igang.
I 2010 ble minste akseptfrist satt ned fra 24 timer etter siste annonserte visning, til klokken 12 dagen etter siste annonserte visning.
Men i dagens hete boligmarked er det imidlertid stor kamp om boligene, noe som ifølge Geving fører til at kjøpere og selgere tar uinformerte og forhastede beslutninger i forsøk på kupping. Derfor ønsker NEF at megleren får beholde sin rolle også i bud som har frist før klokken 12 dagen etter visning.
- Økende problem
Geving trekker frem flere negative sider ved kupping:
- Megler kommer ikke i rådgivningsposisjon
- Både selger og kjøper kan underslå viktige opplysninger
- Selger får aldri vite hva boligen kunne blitt solgt for i budrunde
Han avviser at megleren vil oppnå mer i provisjon dersom formidlingsforbudet oppheves.
- Pris kan slå begge veier selv om man normalt får bedre betalt etter en budrunde. Størrelsen på meglers honorar er etter vår oppfatning uvesentlig her, det vesentlige er at selger og kjøper får profesjonell rådgivning i salgsprosessen, sier Geving.
Kupping av boliger er et økende problem i Oslo, sa administrerende direktør Odd Nymark i Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus til DN i forrige uke.
I Oslo opplever 60,3 prosent av meglerne som er medlem av NEF at flere boliger kuppes nå enn for et år siden.
- Vanskelig å tenke rasjonelt
Landsmøtet i NEF har nå vedtatt å jobbe for å få erstattet formidlingsforbudet med en ny regulering, slik at eiendomsmegleren kan være i rådgivningsposisjon. Styret i NEF tar sikte på fremme konkrete forslag overfor Finansdepartementet i løpet av høsten.
- Myndighetene bør vurdere å oppheve formidlingsforbudet og heller regulere handelen slik at megleren får gjort jobben sin som rådgiver. Vi må få roet ned salgsprosessen, sier Geving.
Dersom selger aksepterer et kupp, betaler vedkommende den samme summen til eiendomsmegler, som om visningene skulle vært gjennomført og megleren hadde formidlet budet samt deltatt med rådgivning.
Styret i NEF har allerede vurdert ulike alternativer til formidlingsforbudet, ifølge Geving.
Han vil imidlertid ikke si noe om hva som har blitt vurdert.
- Vi ønsker at bolighandlen blir roligere. Enhver fornuftig mann eller kvinne som skal selge boligen sin vil helst bruke rådgiveren som er hyret. Når det kommer en kupper med et tilbud, kan det være vanskelig ikke å bli fristet, sier han.
- Det er vanskelig å tenke rasjonelt når et salg forhastes, sier Geving.
Forstår desperasjonen
Fagdirektør Tonje H. Skjelbostad for bolig i Forbrukerombudet ønsker ikke ta stilling til om formidlingsforbudet bør fjernes. Hun mener meglerene må forholde seg til reglene slik de er i dag.
- Da bør de heller se på hva de kan gjøre for å unngå at kupping fremstår som et fristende og nærliggende alternativ for
mange kjøpere, sier Skjelbostad.Ifølge fagdirektøren kan et tiltak være å sette mer «realistiske prisantydninger». Skjelbostad mener det ikke er rart at kjøpere blir desperate og prøver seg på å kuppe boliger.
- At objekter i Oslo ofte går langt over prisantydning er forståelig nok en stor frustrasjon for boligkjøpere. Å måtte legge en buffer på minst 500.000 kroner over prisantydnig for å ha sjans til å få en bolig, oppleves som en frustrasjon for mange.
Fra 1. juni i år ble eiendomsmeglere i Oslo enige om å droppe verditakst, og heller bruke verdivurderingen megleren selv har satt.
- Da burde en kunne forvente at de på en bedre måte vil treffe med prissettingen av et objekt. Det er rett og slett for dårlig arbeid fra meglernes side dersom flesteparten av objekter i Oslo blir solgt lang over prisantydning, sier Skjelbostad.
- Ikke aktuelt
Også Eiendom Norge har et ønske om å oppheve formidlingsforbudet. I april 2015 leverte Eiendom Norge et forslag til departementet om å fjerne bestemmelsen.
Statssekretær Tore Vamraak viser til at bestemmelsen har vært til vurdering flere ganger siden den ble vedtatt i 2007. I 2010 ble minste akseptfrist senket fra 24 timer etter siste annonserte visning, til klokken 12 dagen etter siste annonserte visning.
- Departementet anser det ikke som aktuelt å vurdere bestemmelsen på nytt nå, sier Vamraak.
Han mener formålet med formidlingsforbudet er at kjøperen skal få bedre tid til å tenke seg om før innleggelse av bud.
- Selv om selger har valgt å benytte seg av megler til å hjelpe seg med salget av eiendommen, er det ikke noe forbud mot at selger kan akseptere bud direkte fra kjøper. Megler skal da, i henhold til eiendomsmeglingsforskriften, oppfordre oppdragsgiver til ikke å ta imot bud direkte fra budgivere, sier Vamraak.
Følg markedene med DN Investor
- Anbefalt fra DNtv:
«Finansredaksjonen» går denne uken i dybden på boligmarkedet, der det kun er spekulantene som vinner. Det er mulig vi nærmer oss et «Minsky moment» i boligmarkedet, mener DNs Terje Erikstad. Hør hva det vil innebære i ukens podcast, der også DNs journalist Marte Ramuz Eriksen og kommentator Bård Bjerkholt deltar.
Får du ikke opp episoden? Prøv her eller her.
Vi vil gjerne høre fra deg! Hva synes du om finansredaksjonen? Gi oss tilbakemelding: mre@dn.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.