Skatt Øst har de siste årene hatt et prosjekt for å avsløre boligspekulanter som unndrar skatt ved resalg av boligkontrakter.
I år har de funnet runt 80 millioner kroner som spekulanter har gjemt unna for skattemyndighetene.
Spekulasjon med å kjøpe innskudd på boliger som ikke var igangsatt ennå ble nærmest en folkesport som mange tjente gode penger på da boligmarkedet var på det heteste rundt midten av dette tiåret.
Rundt 1.000 boenheter i eller rundt Oslo-regionen er undersøkt hittil i år. Ut fra dette er det 75 saker hvor Skatt Øst har varslet ut et inntektstillegg på tilsammen rundt 80 millioner kroner.
Skjulte 20 millioner
- Når vi går igjennom prosjekter ser vi at flere oppgir gevinsten nå enn da vi satte fokus på området. Men vi finner stadig vekk saker likevel, sier seksjonssjef Karin Busk i Skatt Øst til DN.no.
På samme tid ifjor hadde Skatt Øst åpnet 82 saker på mistanke om funn av resalgsgevinster som spekulantene ikke hadde skattet av.
- Vi har funnet flere store saker. I det mest graverende tilfellet er det en enkeltinvestor som har skjult 20 millioner kroner for skattemyndighetene, sier Busk, som legger til at saken er fordelt over flere handler over flere år.
- Navn går igjen
Busk mener Skatt Øst har blitt flinkere til å finne tilfeller der skatteytere ikke har oppgitt gevinsten.
- Vi lærer ved å prøve og feile, og ser at man har mer treff med noen arbeidsmetoder enn andre. Og når man har jobbet med et område en stund ser man at det er navn som går igjen. Og da blir man mer oppmerksom, sier Busk.
Ved spekulasjon med boligkontrakter betaler man kun inn et lite innskudd før igangsettelsen av prosjektet, og videreselger retten til å kjøpe hele leiligheten når den er ferdigstilt.
Dermed får man med seg verdistigningen på hele leiligheten, selv om man kun har skutt inn og bundet opp en mindre prosentandel av den endelige kjøpesummen.
Regelen er enkel. Hvis man ikke har bodd i boligen selv 12 av de siste 24 månedene, skal man skatte av gevinst ved et salg. Samtidig kan man trekke fra et eventuelt tap på skatten.
Kan bli anmeldt
De som blir tatt for skatteunndragelse blir ilagt en tilleggsskatt på mellom 30 og 60 prosent, avhengig av hvor grov skatteunndragelsen er.
Både antall saker og beløp spiller inn når størrelsen på skatten fastsettes.
Alle grove skatteunndragelser kan også ende opp med en anmeldelse.
- Boligprisene har jo steget kraftig siden bunnen for to år siden. Venter dere at luringene kommer strømmende tilbake?
- Nå har det vært så mye offentlighet rundt dette, så vi tror det er mer kjent at man skal skatte av gevinsten, sier Busk.
Les også: Ber ungdom gjøre opprør mot høye boligpriser (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.