Den har ført til store utslag tidligere og kan komme til å gjøre det igjen. Rapporten fra Norges Banks regionale nettverk er en indikator som har vist seg å ha stor innvirkning på hvordan sentralbanken setter renten.
Størst innvirkning fikk den i desember 2008. En hel finansverden sto på hodet etter kollapsen i Lehman Brothers høsten samme år, og i de påfølgende månedene startet nedturen i verdensøkonomien. Noen uker før rentemøtet 16. desember hadde Norges Bank fått inn rapportene fra bedriftene i nettverket.
- Som å få et hjerteinfarkt
Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad har senere beskrevet innholdet i rapporten på denne måten:
- Det var som å få et hjerteinfarkt, alt stoppet opp.
Nettverket fikk Norges Bank til å innse hvor vanskelig situasjonen var blitt i næringslivet. Sentralbanken svarte med å kutte renten med 1,75 prosentpoeng, det største kuttet noensinne, på det påfølgende rentemøtet i desember.
Fra kriseradar til boom-barometer?
Siden den tid har vi her i DN.no stort sett omtalt rapporten som sentralbankens "kriseradar". Men det er ingenting i veien for at den en dag kan vise stikk motsatt utvikling enn den gjorde i desemberdagene for snart to år siden. Når konjunkturoppgangen for alvor setter inn kan "kriseradaren" fort bli til et "boom-barometer".
Det er trolig ikke så stor sannsynlighet at den viser en "boom" for norsk næringsliv når årets tredje utgave blir lagt frem onsdag. Tallene for arbeidsledigheten, forbruket, industriproduksjonen og inflasjonen har de siste ukene vist at sentralbanken ikke trenger å ha spesielt bråhast med å få renten videre opp.
Men vi vet jo ikke. Og det er akkurat en overraskende oppgang som det regionale nettverket er ment å avsløre. Sjeføkonom Frank Jullum vil i alle fall se resultatene fra rapporten før han bestemmer seg for når han tror den neste renteøkningen kommer.
- Vi tror mest sannsynlig på renteøkning i januar, men vi venter på regionalt nettverk som kommer på onsdag for å bestemme renteprognosen fremover. Det er det viktigste punktet akkurat nå, sa Jullum til DN.no mandag denne uken.
Avgjørende for rentebanen
Rundt 400 bedrifter over hele landet utgjør sentralbankens regionale nettverk. Banken har tett kontakt med bedriftene og opplysningene blir samlet i rapporten "Regionalt nettverk" som blir lagt frem fire ganger i året.
Nettverket er en av mange faktorer som spiller inn på den nye rentebanen - grafen som antyder hvordan styringsrenten vil utvikle seg de kommende årene - som sentralbanken skal presentere på rentemøtet 27. oktober. Banken presenterer rentebanen tre ganger i året i forbindelse med offentliggjøringen av Pengepolitisk rapport, som inneholder begrunnelsen for renteprognosen.
Seniorøkonom Katrine Boye i Nordea Markets mener at det er mange faktorer som nå peker i retning av at Norges Bank tar ned denne rentebanen på møtet i slutten av oktober. Det vil i så fall bety at det vil ta lengre tid før de varslede renteoppgangen kommer.
Men det er fortsatt én faktor som kan forandre det synet.
- Hvis regionalt nettverk er kjempepositivt kan det trekke i andre retningen. Men vi må se et ganske bra nettverk bare for å komme på linje med Norges Banks anslag. Det er ikke sikkert at det gir de store utslagene oppover på rentebanen, sier seniorøkonom Katrine Boye i Nordea Markets.
Les også: - Jeg er ultra-bearish på alt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.