De folkevalgte i Larvik kommune har vedtatt å oppheve boplikten i kommunen.
De mest attraktive hytteområdene i Vestfold-kommunen er imidlertid unntatt og vil fortsatt ha boplikt: Stavern, Helgeroa, Nevlunghavn, Kjerringvik og Ula.
Men vedtaket betyr blant annet at flere boliger like ved bydelsgrensen til Stavern nå kan selges som fritidsboliger.
– Vi ønsker vedtaket hjertelig velkommen. Det har vært en begrensning, og det liker vi ikke. Det vil fortsette å være en begrensning enkelte steder, men det er riktigere enn det som var, sier Knut H. Leinæs, daglig leder i Meglerhuset Leinæs AS i Larvik.
Han har foreløpig solgt tre av 21 påbegynte leiligheter i strandkanten midt mellom Larvik og Stavern.
– Der vil vi nok merke økt pågang umiddelbart, sier Leinæs.
Kommunestyrets vedtak i Larvik ble til slutt enstemmig, selv om utgangspunktet var noe helt annet.
Vil fjerne boplikten tidlig i 2016
– Høyre ville avvikle boplikten over hele kommunen, vi i Arbeiderpartiet ville det motsatte, oppsummerer Larvik-ordfører Rune Høiseth (Ap).
Debatten har rast lokalt i lang tid. Høyresiden har snakket om næringsetablering og eiendomsutvikling, venstresiden har snakket om tilflytting, småbarnsfamilier og lys i alle vinduer. Den hektiske perioden før kommunestyremøtet onsdag beskriver ordføreren slik:
– Møter, møter, gi og ta.
Larvik-vedtaket om å oppheve boplikten, med unntak av seks områder, er en kompromissløsning.
Kampen blir snart tatt på nasjonalt nivå. 65 kommuner har i dag boplikt i hele eller deler av kommunen.
Landsbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) har sagt at målet er å fjerne boplikten i Norge tidlig i 2016. Hun varslet tidligere i år at hun vil sende et forslag til vedtak for Stortinget før sommeren.
Forslaget møter imidlertid stor motstand.
«Har snakket mye med politikere»
Tett inntil bydelsgrensen til Stavern har Petter Grendahl, gjennom selskapet Grendahl Holdling AS, jobbet i årevis med boligprosjektet Sjøparken Agnes. Planen er 600 boenheter på fire kunstige øyer i Larviksfjorden.
Salget har gått tregt og selskapet måttet permittere to ansatte. Byggetrinn én er fortsatt ikke satt i gang.
– Det har ikke vært realistisk å sette i gang byggingen så lenge det er boplikt. De færreste velger å kjøpe bolig et sted med boplikt når de kan velge et sted uten, sier Grendahl.
Nå er han optimist igjen. Fredag morgen møter han entreprenør Veidekke for å vekke til live kontrakten igjen og planlegge byggestarten.
– Nå setter vi i gang i løpet av få måneder, sier Grendahl.
– Hvor mye lobbyarbeid har det vært?
– Vi har brukt mye tid på å snakke med politikere for å fremme våre tanker om bolyst fremfor boplikt. Det er ikke feil å argumentere for det, sier han.
Les også:
Sjekk hvor mye din bolig kan stige i verdi
Advarer mot detaljregulering av boliglån
Kraftig brems i boligprisoptimismen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.