Nå er det åpnet konkurs i Akersbakken 25 E, sentralt i Oslo.

- Det er en forferdelig sak. Borettslaget har hatt voldsomme problemer med å drive på premissene lagt av selgerne, sier advokat Carl Bore til DN.no.

I november 2007 flyttet de 16 kjøperne som Bore representerer inn i Akersbakken 25 E, solgt av borettslagsgründerne Per Karsten Ims og Bo Christer Wik i Nordisk Eiendomsutvikling, driftselskapet i tidligere Nunkun.

Da tvisten oppsto var de siste fire leilighetene ennå ikke solgt, og ifølge Bore er det uklart om noen av de fire siste vil slutte seg til søksmålet.

Ti år ble til tre
Styret fant raskt ut at fellesgjelden var blitt 1,8 millioner kroner høyere enn i prospektet, slik at gårdens totale fellesgjeld var på over 40 millioner kroner. Dermed var det 100.000 kroner mer i fellesgjeld på hver enkelt leilighet enn det kjøperne var forespeilet.

Og det gjorde ikke saken noe bedre at den avdragsfrie perioden på ti år kjøperne ble lovet i prospektet, i realiteten var på kun tre år.

Allerede fra 2011 får dermed de enkelte leilighetene økte årlige gjeldsutgifter på mellom 55.000 og 130.000 kroner, ifølge Bore.

For noen år tilbake kjøpte Wik og Ims kjøpte opp en del bygårder som de solgte videre som borettslag. Mange av disse har fått økonomiske problemer grunnet fellesgjelden.

- Lurt trill rundt
Konkursen skyldes at det ikke har vært økonomisk grunnlag for å drive videre.

- Beboerne føler seg lurt trill rundt av de som solgte disse borettslagsandelene, sier advokat Carl Bore.

- Vi har forsøkt dialog med motparten om disse andelene, men det har ikke ført frem, så nå er saken på full fart til rettssalen, sier Bore.

Borettslaget har ikke tatt ut formell stevning mot Nordisk Eiendomsutvikling ennå, men ifølge Bore skjer det i løpet av høsten.

Ifølge Bore ville leilighetene aldri blitt solgt for de aktuelle beløpene hvis den reelle fellsgjelden hadde vært kjent.

Andelseierne kommer til å kreve prisavslag og erstatning på grunn av mangler ved fellesgjelden, samt fysiske mangler i gården.

Borettslaget er ikke helt ferdig med takseringen, men Bore regner med at søksmålet vil ligge på ti millioner kroner.

- Og på toppen av det hele går det konkurs etter bare halvannet år etter overtakelse. Beboerne er svært skuffet, og med god grunn. Nordisk Eiendomsutvikling sier hele veien at de skal rydde opp – men det er bare prat. De sier de tar selvkritikk, men i praksis skjer det ingenting, sier Bore oppgitt.

Bore sier at Nordisk Eiendomsutvikling skriftlig har gitt uttrykk for at fellesgjelden er flere millioner kroner for stor, og at de skulle nedbetale den, uten at noe har skjedd.

Det viser seg også at borettslaget har arvet gammel rentegjeld av selskapet til eiendomsutviklerne Ims og Wik.

- Jo mer man undersøker papirer og dokumenter, jo mer rot finner man, sier Bore.

Rentegjelden, som Bore mener skulle vært oppgjort av utbygger, har ifølge advokaten bidratt til at borettslaget gikk konkurs.

- Fikk tilbud
- Vi har forsøkt å komme i dialog med borettslagets advokat en stund. Borettslaget fikk 3. juli i år tilbud om at vi kunne overta deler av fellesgjelden og forøvrig rydde opp. Vi ble lovet et svar fra advokaten, men hverken vi eller banken har hørt noe før borettslaget begjærte seg selv konkurs, sier administrerende direktør Jørn Terje Kristensen i Nordisk Eiendomsforretning til Dagens Næringsliv fredag.

- Tatt for stor risiko
- De har startet utbyggingen for fort, og har tatt stor risiko, for når de skulle overlevere klarte de ikke å levere boliger i tråd med salgsprospektet, mener Bore.

Borettslaget har ikke klart å finne en finansieringsløsning hos norske banker.

- Det har vært umulig finne frem til en løsning med bankene.

Borettslaget har lån hos den havarerte islandske banken Glitnir Luxemburg.

- Borettslaget fikk et uventet stort misliggjort krav på 4,7 millioner kroner ved begynnelsen av året. Fra da av så det veldig mørkt ut, sier Bore

Borettslaget som sammenslutning har mer gjeld enn eiendeler, og er ute av stand til å betale sine forpliktelser etter hvert som de forfaller.

Deler av det kravet var gamle renter fra tiden før beboerne overtok – like fullt er borettslaget den formelle debitor som banken forholder seg til.

Bore mener det er for tidlig å si hvilke konsekvenser konkursen får for beboerne, og ønsker ikke å spekulere i ulike scenarier.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.