Flere nordnorske selskaper ber Norge droppe sanksjonene og vise et mer vennlig ansikt mot Russland. De frykter Russlands importstopp kan ramme flere bedrifter i nord.
– Han du deler hagegjerde med må du snakke med. Som nærmeste nabo med felles grense må vi oppføre oss annerledes, og velge dialog og ikke sanksjoner overfor Russland.
Det sier Greger Mannsverk, som er administrerende direktør i Kimek AS i Kirkenes. Han frykter at sanksjonene mellom Norge og Russland kan ramme nordnorsk næringslivet hardt.
- Forrige sommer hadde vi 300 anløp i Kirkenes fra offshore-fartøy i forbindelse med oljeleting i Karahavet nordøst for Arkhangelsk. Vi frykter vi får en smell til sommeren hvis sanksjonene fortsetter, for da kan vi miste den inntektskilden, sier Mannsverk.
Brende i lille Murmansk
Kimeks budskap var et av flere utenriksminister Børge Brende fikk i Kirkenes tirsdag kveld under en middag med 20 politikere og direktører fra Finnmark. I dag åpner Brende Kirkenes-konferansen, der russiske og nordnorske politikere og næringsliv skal diskutere sanksjonene.
– Middagen var hyggelig og nyttig, der vi fikk luftet mange spørsmål og snakket sammen. Sanksjonene påvirker selvsagt oss. Vi må være bevisst på de lokale utfordringene for næringslivet i nord, som vi skal håndtere sammen. Jeg følte likevel at de aller fleste, med noen få unntak, er enig i at vi skal stå sammen med våre allierte i forsvaret for folkeretten. Vi kan ikke svikte våre allierte og begrunne det med at eksporten av norsk sild eller makrell rammes av sanksjonene, sier utenriksminister Børge Brende til DN onsdag.
Kirkenes kalles på folkemunne «Lille Murmansk» på grunn av sine nære forbindelser til Russland noen mil unna. Fiskeeksportøren Kirkenes Trading er et av flere selskaper som har blitt kraftig rammet etter at Russland innførte importstopp av norsk fisk i fjor høst. Selskapet eksporterte fisk for 130 millioner kroner til Russland i 2013, men vurderer nå å legge ned driften. Andre selskaper driver som normalt, men er usikre på fremtiden.
Ønsker tydelige svar
– Det er svært viktig at Norge nå viser Russland en vennlig skulder. Vi som driver business i Russland er usikker på hva norske myndigheter ønsker at vi skal gjøre mens sanksjonene pågår. Utenriksministeren må si tydeligere i fra hva slags kontakt de mener vi skal ha med Russland både nå og ikke minst når sanksjonene en gang tar slutt.
Det sier Geir Torbjørnsen i selskapet Barel, som har 20 ansatte i Kirkenes og 40 i Murmansk. 95 prosent av elektronikken de selger produseres på fabrikken i Murmansk. I 2014 satte selskapet ny rekord med 67 millioner kroner i omsetning.
– Vi har vært heldige og er ikke rammet av sanksjonene, fordi alt vi produserer i Russland selger vi til vesten. Vi hadde all time high i 2014. Nordområdene er the promised land, og det blir bare mer og mer promising. Vi har satset over ti år i Russland, og gjort slik politikerne sa vi skulle. Så derfor må regjeringen tydelig si hva som nå er deres politikk overfor russerne i nord, sier Torbjørnsen.
Brende sier at regjeringen og et enstemmig Storting har stilt seg bak sanksjonene mot Russland, og at de ikke vil endre dem.
Den største begrensningen for norsk næringsliv er trolig norsk eksport av offshore tjenester og teknologi til olje- og gassvirksomheten i russisk Arktis. Vi skal fortsette vårt samarbeid med Russland innen miljø, fisk og forskning og samarbeidet folk-til-folk. Men for Norge er folkeretten vårt førstelinjeforsvar. Vi har et havområde rett utenfor her som er seks ganger større enn fastlands-Norge, og da må vi forsvare alle angrep mot en satts suverene grenser, sier Brende, som senere i dag besøker flere bedrifter før han åpner konferansen.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.