– Noen har sagt at jeg har en så kraftig innestemme at den bare bør brukes utendørs, sa utenriksminister Børge Brende da mikrofonen sviktet under åpningen av verdens største konferanse om Arktis i dag.
Konferansen Arctic Frontiers i Tromsø om Arktis samler 1400 deltagere over fire dager, og startet med et strømbrudd.
– Strømmen har gått, så nå er vi på nødbluss. Dette er litt som å være på en polarekspedisjon, sa moderator Liv Monica Stubholt og ba Brende bruke sin kraftige utestemme.
- Verdens etterspørsel etter energi vil øke kraftig de neste tretti årene. Når Arktis blir mer tilgjengelig kan vi produsere mer energi derfra, men slik utvinning må alltid gjøres i tråd med høye miljøkrav, ropte så Brende til de frammøtte.
Kineserne kommer
Det er niende året på rad konferansen arrangeres i Tromsø, der toppolitikere, oljesjefer og forskere diskuterer energi og klima i nord. I år preges konferansen av en stor asiatisk delegasjon fra Japan, Kina, Sør-Korea og Singapore.
- Når det geopolitiske kartet skifter, så blir det økt fokus på ressursene i nord. Nå ser vi alle mot nord for vekst og ideer, sa Brende uten mikrofon, og lovet at Norge skal være ansvarlig i nord.
På kontoret mitt henger et bilde av Fridtjof Nansen som stirrer alvorlig på meg. Hver eneste dag blir jeg konfrontert med alvoret i det blikket og minnet på hvilket ansvar vi har, sa Brende.
Kina er tilstede med en stor delegasjon på konferansen, med både Kinas petroleumsforening og polarforskere. – Det er svært viktig for oss å delta her og lære mer om forholdene i Arktis som har betydning for vårt land, sier Huigen Yang ved Kinas Polarinstitutt.
Nordlig sjørute
Etter hvert som isen i Arktis blir mindre, åpnes den langt kortere nordlige sjøruten fra Asia til Europa, der seilingstiden reduseres med en tredel.
– For Kina er nok både den nordlige sjøruten og ressursene i Arktis viktige, mens for Japan er den nordlige sjøruten det viktigste, sier polarforsker Tetgsuo Ohata ved Japans Polarinstitutt. Også innenriksminister Sam Tan fra Singapore understreket at den nye sjøruten er interessent for de asiatiske landene.
- Singapore er et av landene som nå deltar i arbeidet med å lage nye standarder for shipping i polare områder, sa Tan, som også er opptatt av miljøendringene i Arktis.
- Miljøet i Arktis varmes opp dobbelt så fort som resten av verden. Oppvarmingen av Arktis kan få store konsekvenser for Singapore, fordi vi bor så nært havet. Singapore er sterkt berørt av klimaendringene og økende havnivå, sier Tan, som var glad for at Norge og Singapore er nære samarbeidspartnere i de internasjonale klimaforhandlingene.
Advarer mot impotente politikere
- Den største trusselen mot Arktis er å bruke området til å tilfredsstille våre kortsiktige behov, uten å ta hensyn til folk som bor her nå og i fremtiden. Både nye sjøruter og oljeutslipp kan true det sårbare miljøet i Arktis.
Det sa Prins Albert av Monaco da han han holdt åpningstalen på konferansen. Brende repliserte at Norge er vant til å drive forsvarlig næringsvirksomhet i nord.
Konferansen pågår hele uken. Tirsdag kommer statsminister Erna Solberg til Tromsø for å motta en rapport om ny nordisk næringsvirksomhet i Arktis.
Les også: - Kan ikke la Svalbard dø
Les også: Ekstrem kulde kan stoppe olje i nord
Les også: Ber om en halv milliard til kulldrift (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.