Regjeringens nei til konsekvensutredning skal gjøres om.

Fredag vant SV og Senterpartiet det langvarige slaget om Lofoten i regjeringen. Nå er det de borgerlige partienes tur til å krangle.

Sentrumspartiene holder fast ved at de omstridte havområdene ikke skal konsekvensutredes. Høyre og Frp går like standhaftig inn for å ønske oljeindustrien velkommen.

– Det er grenser for hvor lenge vi kan leve med en situasjon der et klart flertall på Stortinget må bøye seg for mindretallet. Vårt klare utgangspunkt er at havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja skal konsekvensutredes med tanke på petroleumsvirksomhet. Dette er en viktig sak for oss, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Forhandlinger
Solberg vil ikke antyde hvor hardt hun står på kravet om konsekvensutredning i eventuelle regjeringsforhandlinger.

– Jeg stiller ikke ultimatum to og et halvt år før valget, og jeg akter ikke å forhandle gjennom pressen. Men jeg registrerer at partiene som ønsker konsekvensutredning gikk fram i 2009. Partiene som sa nei, gikk tilbake, sier Solberg.

Da regjeringen presenterte innholdet i kompromisset om Lofoten fredag, gikk Venstre og KrF høyt ut på banen og sa de ville forsvare regjeringens nei.

– Jeg vil advare Høyre og Fremskrittspartiet mot å tro at denne miljøseieren vil bli gjort om i 2013. Med sentrum eller SV på vippen i Stortinget kan torsken føle seg trygg i Lofoten, sa KrFs miljøpolitiske talskvinne Line Henriette Hjemdal til NTB.

Venstre-nestleder Ola Elvestuen slo fast at det er fullstendig uaktuelt å sitte i en regjering som åpner for en konsekvensutredning. For Venstre er det også uaktuelt å samarbeide om et budsjett med en regjering som åpner for oljevirksomhet i de aktuelle områdene.

– For oss er ikke dette en enkeltsak på linje med andre. Vi ser på Lofoten i en mye større helhet, og det må Høyre og Frp forholde seg til, sa Elvestuen.

– Trenger mer
Sammen med Høyres energipolitiske talskvinne Siri A. Meling presenterte Erna Solberg mandag en 166 sider lang petroleumsmelding som partiet selv har meislet ut.

Sentralt står ønsket om å tildele oljeindustrien nye leteområder, og Lofoten er selve juvelen. Ifølge Høyre er det ikke tilstrekkelig med regjeringens bebudede konsekvensutredning av områdene ved Jan Mayen og i det sørøstlige Barentshavet – fordi usikkerheten er stor og tidsperspektivet langt.

– Behovet for nytt areal i attraktive områder er stort. Dersom det ikke gjøres nye større funn, vil den samlede norske olje- og gassproduksjonen falle dramatisk de kommende tiårene, sier Meling.

Høyre vil også utfordre Statoils dominerende stilling på norsk sokkel ved å gi attraktive andeler til utenlandske konkurrenter ved tildeling av operatørskap og nye lisenser. Ved å endre skattesystemet vil Høyre stimulere til økt utvinningsgrad, og partiet tar også til orde for styrking av oljevernberedskap samt helse, miljø og sikkerhet på installasjonene.

– Vi har ventet forgjeves i nesten seks år på en petroleumsmelding fra regjeringen. Derfor legger vi nå fram vår egen. Vi må sørge for økt areal, bedre ressursutnyttelse og redusere risikoen for større ulykker, sier Meling. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.