Blandet på Wall Street etter elleville bevegelser, «fake news» og nye Kina-trusler

«Fake news» sendte Nasdaq-indeksen fra helvete til himmelen på kort tid. Det svingte over hele linjen igjen etter at Det hvite hus avfeide melding om tollpause.

Det har vært travle dager for traderne på New York-børsen etter at Trump kunngjorde omfattende tollsatser på land verden over.
Det har vært travle dager for traderne på New York-børsen etter at Trump kunngjorde omfattende tollsatser på land verden over.Foto: Timothy A. Clary/AFP/NTB

Etter fullstendig huskestue på USA-børsene endte det til slutt slik for de tre nøkkelindeksene:

  • Nasdaq Composite steg 0,1 prosent.
  • Dow Jones falt 0,9 prosent.
  • S&P 500 falt 0,2 prosent.
Indeksene falt først brutalt mandag ettermiddag norsk tid, etter børskollapsen før helgen. På det meste var tek-indeksen Nasdaq Composite ned mer enn fem prosent.

Men så begynte ting å skje.

Nasdaq og de andre indeksene å ta igjen det tapte, før de lynraskt gikk over i grønt og brått steg kraftig på ikke-verifiserte tollmeldinger. På det meste var Nasdaq-indeksen opp mer enn fire prosent. Alt skjedde på en halvtime.

Så snudde det igjen og indeksene var lenge i rødt terreng etter at USAs president Donald Trump kom med trussel om tilleggstoll på 50 prosent mot Kina.

Mot slutten av handelsdagen tok Trump imot spørsmål etter besøk av Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Der svarte han på toll og refset på nytt EU. Aksjeindeksene svingte veldig under intervjuseansen.

«Fake news»

Det elleville utviklingen i verdens største aksjemarked kom etter meldinger om at USAs president Donald Trump vurderer en 90 dagers tollpause. Problemet var imidlertid at dette tydeligvis ikke stemte.

Hvem som sto bak feilen, er foreløpig uklart. Men det er tre aktører som særlig er involvert:

Reuters skriver selv at nyhetsbyrået gjenga en melding fra CNBC om at Trumps rådgiver Kevin Hassett meldte om at Trump vurderer en 90 dagers pause i toll for alle land bortsett fra Kina.

Samtidig ble meldingen viderebrakt av den anonyme X-kontoen @Deitaone, som poster hastemeldinger fra internasjonale nyhetsbyråer som Reuters og Bloomberg.

Det var dette som ga en kraftig markedsreaksjon i kort tid, og løftet markedet i grønt.

Men saken skal bunne ut i en misforståelse av uttalelsene fra Hassett. Det rådgiveren faktisk sa til Fox News, var at Trump vil bestemme seg for det han selv vil, ikke at han vil droppe tollen.

Ifølge CNBC mener Det hvite hus at det er snakk om «fake news».

En rekke norske og internasjonale medier viderebrakte også meldingen, fordi den ble gjengitt av Reuters, som altså igjen viste til CNBC. På den måten spredte en feil seg ekstremt raskt, også i Norge. DN får bekreftet fra nyhetsbyrået NTB at dette hentet opplysningen sin fra Reuters.

En talsperson fra CNBC sier ifølge Wall Street Journal at de sendte ubekreftet informasjon på lufta på et «banner». Dette ble raskt rettet opp i, opplyser vedkommende.

Dramatisk kutt i kursmål

Selv om markedet har hentet seg litt inn etter de kraftige fallene innledningsvis, er S&P 500 fortsatt nære et fall på 20 prosent eller mer fra en nylig topp – et såkalt bear market – etter at den teknologitunge Nasdaq-indeksen passerte grensen forrige uke. Ved børsslutt fredag hadde S&P 500 falt 17,4 prosent fra toppen i februar.

Tesla-aksjen falt 2,6 prosent etter at den profilerte analytikeren Dan Ives i Wedbush kuttet mandag kursmålet på aksjen med 43 prosent.

Ives' analyse er omtalt i en rekke internasjonale medier etter publisering søndag, der det heter:

«Tesla har i bunn og grunn blitt et politisk symbol. Det er veldig illevarslende for fremtiden for et disruptivt teknologiselskap, og merkevarekrisen for selskapet har nå blitt til en orkan».

Ives er ikke i tvil om at Musks engasjement i Trump-administrasjonen har vært dårlig nytt for Tesla og estimerer at selskapet har mistet ti prosent av sin globale kundebase på grunn av «selvpåført harme».

Hovedpoenget er likevel Trumps pågående handelskrig som Kina svarte på før helgen, med en tollsats på 34 prosent på alle amerikanske varer. Tesla er avhengig av en rekke deler til sine biler som produseres i Kina, blant annet batterier.

Tesla meldte for øvrig om 336.700 leveranser i første kvartal 2025 i forrige uke, et fall på 13 prosent på årsbasis.

Ives' kursmål er nå på 315 dollar, ned fra 550 dollar. Én Tesla-aksje koster i skrivende stund 239 dollar.

Resesjon i USA?

Frykten for en resesjon for amerikansk økonomi, som følge av Trumps omfattende tollsatser, har nå fått fotfeste i markedet. Fra å prise inn knappe fire rentekutt fra den amerikanske sentralbanken i løpet av 2025 før helgen, har veddemålene på ytterligere kutt fra Federal Reserve skutt fart på starten av uken. I skrivende stund prises det inn minst fem kutt før året er omme.

Økonomer, statsledere og investorer har advart om at Trumps nye handelsregime vil føre til høyere priser og svakere vekst i USA. Dagen de nye tollsatsene skal tre i kraft er onsdag denne uken, og verden rundt venter man nå på nyheter rundt mulige forhandlinger.

Trump viste få tegn til å lette på trykket i helgen, da han stod fast ved at det er «helt nødvendig» for å USA å rette opp i handelsunderskuddene det har med flere land. De siste dagene har også en rekke toppledere i og investorer i USA gått hardt ut mot presidentens nye handelsregime, senest ved JP Morgan-sjef Jamie Dimon som uttalte i sitt årlige brev til aksjonærene at «jo raskere dette blir løst, jo bedre».

Til og med Elon Musk rykket ut i helgen og sa han ønsket å se et scenario med null tollbarrierer mellom USA og Europa.

Trump: – Viser kraften i tollsatsene, ikke sant?
0 seconds of 1 minute, 18 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Neste
Et av de dødeligste angrepene mot Kyiv hittil: – Ingenting igjen
01:08
00:00
01:18
01:18
 

*

Publisert 7. april 2025, kl. 11.58Oppdatert 7. april 2025, kl. 20.02