Amerikanske aksjer fortsetter å stige til nye høyder. Torsdag endte tungvektsindeksen Dow Jones, den brede S&P 500-indeksen og den teknologitunge Nasdaq-indeksen alle på rekordhøye noteringer.

Det er første gang siden 1999 at alle de tre toneangivende indeksene i det amerikanske aksjemarkedet når rekordnivåer på samme dag.

Rekordnivåene forklares ifølge Bloomberg News blant annet med bedre selskapsresultater enn ventet, mer positive økonomiske utsikter i form av bedre nøkkeltall, samt håp om at de store sentralbankene i verden også fremover kommer til å fortsette med sine svært utradisjonelle virkemidler for å få opp veksten igjen.

Ekstremt lave renter

Særlig det siste punktet er en viktig forklaring på oppgangen, mener Nordnets investeringsøkonom Tom Hauglund:

- Det man ikke må undervurdere er nettopp renteffekten. Vi ser at de lange rentene har falt gjennom hele sommeren, sier Hauglund.

Han peker på at utsikter til ekstremt lave renter langt frem i tid gjør at mange investorer på jakt etter avkastning har få alternativer til aksjemarkedet.

Selv om børser på rekordnivåer gjerne forbindes med optimisme, minner Hauglund om at det er nok av utfordringer i verdensøkonomien som kanskje burde føre til bekymring:

  • Uforutsigbarhet rundt britenes utmelding fra EU, såkalt Brexit
  • Kontinuerlig bekymring rundt veksten i Kina
  • Geopolitisk uro på mange fronter
  • Generelt lav vekst i verdensøkonomien

- Men markedet vifter det bare litt bort, sier Hauglund

- Kommer til å få seg en skikkelig trøkk

- Jeg tror den store risikoen i aksjemarkedet er den dagen hvor rentene begynner å stige. Da kommer aksjemarkedet til å få seg en skikkelig trøkk. Det er så mye penger i aksjemarkedet i dag som normalt sett, med normalt fungerende rentemarkeder, ikke hadde vært i aksjemarkedet. Det sitter masse risikokapital i aksjemarkedet som egentlig ikke er vant til å være der. Men de ser ikke noen alternativer. Den dagen renten begynner å gå, så skal de pengene ut av aksjemarkedet. Den dagen tror jeg aksjemarkedet begynner å falle.

Han viser til at den amerikanske sentralbanken opprinnelig hadde en plan om å gå frem i et langt raskere takt i renteoppgangen enn det som har vist seg å bli tilfelle. I desember ifjor varslet sentralbanken fire renteøkninger. Nå heller markedsprisingen mot at det kun blir én - i desember i år.

- Det man må følge med på er kapitalflyten. Hvor går pengene. Hadde USA holdt rentebanen, så hadde vi sett en mye større andel av kapitalen gå inn i renter nå, sier Hauglund.

Aksjer kan ha mer å gå på

Selv om det er mange skjær i sjøen, tror Hauglund børsene likevel kan gå videre fra dagens nivåer. Et ultralavt rentenivå kan føre til at investorene etter hvert sier seg fornøyd med et lavere avkastningsnivå.

- Sett at du før hadde et avkastningskrav på syv åtte prosent, men ser at rentene nå er så lave at du sier deg fornøyd med tre-fire prosent. Det er den oppsiden jeg ser i markedet.

En slik såkalt multippelekspansjon, der avkastningskravet faller, kan forklares på følgende måte:

En aksje som i dag gir årlig utbytteutbetaling på seks kroner og som handles til 100 kroner i markedet har en avkastning på seks prosent (6/100=6%). Dersom avkastningskravet faller til fire prosent vil investorene være tilbøyelige til å kjøpe aksjen selv om kursen skulle stige opp mot 150 kroner (6/150=4%).

- Den effekten har vi ikke helt sett enda. Hvis børsene nå bare toger videre avgårde så tror jeg det skyldes nettopp en slik multippelekspansjon.

- Kjøp frykten og selg gårdigheten

En sterk oljeprisoppgang og medvind for de store amerikanske varehuskjedene bidro til oppgangen i amerikanske aksjer torsdag.

- Jeg er litt overrasket over å se at vi igjen noterer oss for nye rekorder. Vi er ganske presset i toppen og vi burde bevege oss sidelengs i en periode, sier tradingsjef Randy Frederick i Charles Schwab til Reuters.

Sjefstrateg David Rosenberg i Gluskin Sheff er også bekymret for den rekordhøyde prisingen av selskapene på Wall Street. Han mener markedsoptimismen har et stort innslag av spekulasjon, noe som gjør oppgangen utrygg.

- Disiplin betyr alltid kjøp frykten og selg grådigheten. På en skala fra én til 10, er vi nå på 8 på denne skalaen. Så begynn å vekte deg ned, skriver Rosenberg i et notat til kundene sine torsdag, ifølge CNBC.

Følg markedene med DN Investor

Les også:

- Alt er definitivt ikke helt som det skal være  

Nå er døtrene dollarmilliardærer

Det siste hinderet for kronerally: - Spørsmålet er om vi har nådd det punktet nå  

Anbefalt fra DNtv:

Episode 4: Slik gikk det med Sunniva i Norseman Xtreme Triathlon
DNtv har fulgt Sunniva Dring (35) frem mot ett av verdens hardeste triatlon denne helgen. Her kan du bli med på hennes spektakulære ferd med 226 km svømming, sykling og løping fra Eidfjord til Gaustatoppen.
05:01
Publisert:

Blir han USAs neste president? Her er Donald Trumps mest kontroversielle uttalelser.
Disse uttalelsene vil han bli husket for: Donald Trump om flyktninger, Mexico og Hillary Clinton
03:33
Publisert:

 

Siste episode fra finansredaksjonen:

Er Pokémon Go vår tids Tamagotchi? TV 2s høye spill. Og er bunnen nådd for norsk økonomi?(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.