– Vi har tjent veldig gode penger i Kina og har fått være med på oppturen, sier Willy Helleland, investeringsdirektør i Borea Asset Management i Bergen.
Hedgefondet Borea Global Equities, med en forvaltningskapital på rundt 650 millioner kroner, har tidligere hatt ti prosent investert i kinesiske aksjer, sier Helleland.
Ifjor var Shanghai-indeksen det beste stedet å ha pengene sine av alle betydningsfulle handelsplasser i verden, ifølge Reuters. Indeksen hadde en oppgang i 2014 på over 50 prosent.
Mens aksjebonanzaet fortsatte utover vårparten, dro Helleland på studietur til Kina. Det han så, ga ham assosiasjoner til Dotcom-boblen på slutten av 1990-tallet.
– Bussjåførene handlet aksjer, og folk var helt ville. Frisørsalonger stengte for å åpne børsmeglerrom, og det har vært fullstendig eufori. Men vi kunne se at kinesiske selskaper sliter med veksten, og aksjeprisene var hinsides, sier Helleland.
– Da jeg kom tilbake i april, begynte jeg å selge alt, og de siste posisjonene var ute noen dager før markedet toppet ut.
Forvalteren nøyde seg ikke med å selge seg ut.
– Vi så etter muligheter for å shorte markedet, sier Helleland.
Gikk for «Chad»
Short-handel innebærer å låne aksjer, videreselge dem, og kjøpe de samme aksjene senere når aksjene skal tilbakeleveres. Denne øvelsen er lønnsom hvis aksjene faller i verdi, men risikoen er høy fordi tapene kan bli uendelig store dersom kursen stiger.
Helleland ville helst «shorte» en indeks, og ikke enkeltaksjer. Det skulle ikke bli så enkelt å finne et finansprodukt som falt i smak. Etter en leterunde, fikk han til slutt tips fra Swedbank-analytiker Pål Ringholm om indeksen Chad US. Produktet er notert på New York-børsen og gir en avkastning tilnærmet motsatt av CSI 300-indeksen, som er sammensatt av de 300 største børsnoterte selskapene i Kina.
– Dette produktet er laget av en stor amerikansk leverandør i USA, noe som gir en viss trygghet, sier Helleland.
Han oppgir at rundt én prosent av Borea Global Equities totale investeringer på 650 millioner kroner, ble satt på Chad US i begynnelsen av juni.
Nedsalg og shortposisjon viste seg å være klokt.
– Jeg ble tatt litt på sengen da fallet kom så fort, sier Helleland.
Fallet kom 12. juni, og børsen i Shanghai hadde en måned senere svekket seg over 20 prosent. Raset eskalerte denne uken, da Shanghai Composite-indeksen mandag falt 8,5 prosent, i det som var den kraftigste, daglige aksjenedturen på åtte år.
«Ikke for sent»
Chad US ble etablert 17. juni til tegningskurs 39,3 dollar. Torsdag hadde den steget nær 20 prosent på fem uker og ble handlet til 46,6 dollar. Helleland forklarer at han har kjøpt short-indeksen i flere omganger. Han vil ikke oppgi tall på hvor mye Borea har tjent på investeringen i shortposisjonen.
– Prosenten er mer imponerende enn beløpet, sier han.
Helleland vil fortsatt ha penger i Chad US.
– Jeg tror ikke det er for sent å shorte kinesiske aksjer. Om vi shorter enda mer, får vi se. Det blir spennende fremover, og jeg tror ikke vi kan ikke leve med denne prisingen, heller ikke etter fallet nå i sommer.
– Hvorfor?
– Veksten i kinesisk økonomi vil avta, og da blir det vanskelig å opprettholde inntjeningen. Bankene utgjør også en stor andel av indeksene i Kina, og med utfordringene de står overfor i boligmarkedet, er det vanskelig å se at dette skal gå bra.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.