Idet børser over hele verden tikker inn til nye rekorder, begynner mange å spørre seg om ikke markedene snart er overpriset. Investeringsdirektør Gunnar Torgersen i Holbergfondene ser heller behov for å balansere bildet:

- Betydningen av det lave rentenivået har kanskje vært noe undervurdert i «bullmarkedet» vi har hatt de siste årene. For det er helt klart at fallende rentenivå - med nullrente i enkelte land - har vært en viktig driver, sier han.

LES OGSÅ: Sjeføkonom: - En 20-åring som skal ha seg en sportsbil kan juble

- Fortsatt billig

Med andre ord at det er det viktig å se på prisingen av aksjer ikke bare på bakgrunn av inntjeningsnivå, men også relativt i forhold til rentenivå, mener Torgersen.

- Og står du på den foten, kan du si at aksjer fortsatt er billig, hevder investeringsdirektøren.

I mandagens utgave av DN viser han dette med «Ukens gjestegraf» (se under).

- Amerikanske aksjer prises i dag med en forventet inntjening neste 12 måneder på cirka seks prosent (P/E på 17). Dyrt vil mange hevde. Med ti års statsobligasjonsrente på knappe to prosent, ligger i dag risikopremien på cirka fire prosent. Grådig billig, vil faktisk noen si, skriver Torgersen.

Saken fortsetter under.

 

Kommentar: Rentenistens hjertesukk

Videre oppgang

Grafen viser at risikopremien har vært mindre i et historisk perspektiv. Det gir også rom for videre oppgang i aksjemarkedet, mener Torgersen. 

- Dette er altså et forsøk på å balansere synet på at aksjer er dyre. Riktignok er det jo en risiko for at renten skal begynne å stige etter en lang periode med fall, sier han.

Fredag var det «all time high» på Oslo Børs, og Swedbanks analyseteam avsluttet uken med å spå videre aksjefest. Meglerhuset ser nå ikke bort fra en oppgang på opptil 45 prosent på ett år på børsen.

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank tror hovedindeksen kan stige kraftig i år.
Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank tror hovedindeksen kan stige kraftig i år. (Foto: Thomas Haugersveen)
Sjefstrateg Per Hermanrud tror det lave rentenivået har hatt «en del» å si for spesielt den siste oppgangen.

- Spørsmålet er om prisingen er unormal i forhold til hvordan det pleier å være. Faktumet er at den i dette bildet er litt høy. Sannsynligvis har noe av oppgangen å gjøre med pengetrykking og renter å gjøre, sier Hermanrud og fortsetter:

- Samtidig klarer jeg ikke å se at norske akjser er spesielt dyre. Ikke minst med tanke på hvor dårlg avkastning alternativene til aksjer gir i dag.

LES MER: Har funnet tre årsaker som vil gi fortsatt aksjefest

Følg utviklingen på DNs børs- og markedssider(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.