Kursras for Siem Offshore og Subsea 7 ga milliardsmell for storeier Kristian Siem: – En uheldig dag å komme med disse meldingene

Mer enn fire milliarder kroner i aksjonærverdier ble barbert vekk i Subsea 7 etter at et datterselskap meldte om flere hundre millioner kroner i tapsavsetninger.

Kristian Siem er største eier i Subsea 7 og Siem Offshore.
Kristian Siem er største eier i Subsea 7 og Siem Offshore.Foto: Aleksander Nordahl

Fredagens inflasjonstall fra USA satte nok en støkk i det amerikanske aksjemarkedet før helgen og uroen spredte seg til både det norske og det øvrige, europeiske markedet mandag. Flere av Børsens tungvektere var med på å trekke hovedindeksen ned mer enn tre prosent på det meste mandag.

Med i dragsuget havnet også en av kursvinnerne så langt i år, etter at det måtte melde om tapsavsetninger på om lag 640 millioner kroner.

Nesten en milliard

Oljeserviceselskapet Subsea 7 stupte nemlig mer enn 13 prosent på børs etter to meldinger fra det børsnoterte datterselskapet Seaway 7 før børsåpning mandag morgen.

Tapsavsetningen kom på grunn av økte kostnader knyttet til to vindprosjekter der Seaway 7 er leverandør. De økte kostnadene kommer som følge av «utfordrende værforhold» og mekaniske feil, noe som har ført til «redusert fremgang» for Hollandse Kust Zuid-prosjektet.

I tillegg ble det meldt om leveringsforsinkelser knyttet til havvindprosjektet Dogger Bank A og B, noe som fører til en samlet tapsavsetning på 65 millioner dollar, om lag 640 millioner norske kroner.

Subsea 7-aksjen stupte rett ned da Børsen åpnet, og fortsatte nedover gjennom dagen, til sluttkurs 84,56 kroner. Seaway 7-aksjen falt over ti prosent.

– Det var en uheldig dag å komme med disse meldingene, sier Siem til DN.

Kursfallet gjorde at Siems Subsea 7-verdier på papiret ble barbert med nesten en milliard kroner.

Fire mrd. barbert vekk

Aksjestupet visket til slutt vekk rett over fire milliarder kroner i aksjonærverdier bare mandag. Aksjen har falt over 13 prosent siden forrige uke.

Men likevel må utviklingen kunne sies å være svært god dersom man utvider horisonten. Aksjen er nemlig en av årets så langt store vinnere på Oslo Børs. I 2022 er kursoppgangen på nesten 40 prosent, et løft som blant annet har vært drevet av høy oljepris.

Selskapet inngikk i slutten av mai en stor kontrakt med den brasilianske oljegiganten Petronas.

I første kvartal fikk det Siem-dominerte selskapet 1,2 milliarder dollar i inntekter, og hadde et justert bruttoresultat på 86 millioner dollar. Nettoresultatet endte på minus 12 millioner dollar i kvartalet.

Kristian Siem er største eier i Subsea 7 gjennom Siem Industries, med drøyt 23 prosent av aksjene. Han er også styreleder i selskapet.

Kursfall for Siem Offshore

Et annet selskap der Siem er største eier, Siem Offshore, falt også kraftig på børs mandag. Ved stengetid ble aksjen handlet for 14,58 kroner, ned 14,5 prosent. Siem eier drøyt 33 prosent av selskapet, og har dermed et papirtap på om lag 199 millioner kroner mandag.

Aksjen har falt nesten 20 prosent den siste uken, men har hatt en svært kraftig kursoppgang så langt i år.

Samlet ble altså Siems verdier i Subsea 7 og Siem Offshore barbert med om lag 1,3 milliarder kroner mandag.

I tillegg til Siem selv, har Siem Offshore flere profilerte aksjonærer på eiersiden:

  • Ved utgangen av april var Christen Sveaas oppført med 33,3 prosent av aksjene, noe som gjør ham til nest største eier.
  • Investor Arne Blystad var ved utgangen av april oppført som tredje største eier med en andel på rett over seks prosent.
  • Celina Midelfart var også ved utgangen av april oppført med en mindre eierpost på rundt 1,2 prosent.

Dersom de tre investorene eier samme antall aksjer i dag, har mandagens kursfall påført dem et samlet papirtap på rundt 240 millioner kroner.

Bred uro

Ellers var markedet preget av uro på ukens første handelsdag.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt tre prosent, mens det også var markante kursfall for øvrige, europeiske indekser. Her hjemme falt blant annet Equinor mer enn tre prosent, mens Hydro og Vår Energi begge falt rundt fem prosent.

Mandag var Oslo Børs-fallet heller ikke begrenset bare til aksjer som har steget mye den siste tiden. Eksempelvis fortsatte Kahoot ned rundt syv prosent, til en kurs på rundt 22,3 prosent. Investor Jan Haudemann-Andersen, tredje største eier i Kahoot og som har tapt stort på sine børsinvesteringer så langt i år, har fått sine Kahoot-verdier barbert med ytterligere 64 millioner kroner mandag.
Publisert 13. juni 2022, kl. 15.00Oppdatert 13. juni 2022, kl. 15.00
Kristian SiemSubsea 7Siem OffshoreOslo Børs
Eavis