Jon André Løkke går av som toppsjef i hydrogenselskapet Nel – Faller kraftig på børs
Jon André Løkke er ferdig som toppsjef i hydrogenselskapet Nel. Q-Free-sjef Hakon Volldal tar over.
Jon André Løkke går av som toppsjef i hydrogenselskapet Nel, går det frem av en melding onsdag kveld. Ifølge meldingen uttrykte Løkke overfor Nel-styret i midten av 2021 at tiden var riktig for å begynne letingen etter hans arvtager.
Torsdag morgen falt Nel omtrent syv prosent på Oslo Børs. Selskapet har det siste året falt omtrent 55 prosent.
Løkke blir forespeilet som styremedlem når han går av ved slutten av andre kvartal i år. Han erstattes da av Håkon Volldal, som meldte om sin avgang som Q-Free-sjef kun minutter i forveien.
«På bakgrunn av Løkkes beskjed til styret i midten av 2021, satte styret i gang et bredt, internasjonalt søk etter tilgjengelige kandidater, basert på forhåndsbestemte kriterier. Den prosessen er nå ferdig, og vi er glade for å kunngjøre at Håkon Volldal tar over. Han representerer en moderne lederskapskultur og oppfyller alle kriteriene vi hadde», skriver Nel i børsmeldingen.
Nel
- Norsk børsnotert selskap som selger teknologi for produksjon av hydrogen.
- Selskapet har sine røtter tilbake til 1927, da de første elektrolyseinstallasjonene ble bygget ved Norsk Hydros anlegg på Notodden.
- Elektrolyseteknologien ble videreutviklet i flere omganger, og i 2003 åpnet Nel verdens første offentlig tilgjengelige fyllestasjon for hydrogen på Island.
- Ble i 2014 det første hundre prosent dedikerte hydrogenselskapet notert på Oslo Børs.
- Tjente nær 800 millioner kroner i 2021, og tapte 1,6 milliarder kroner før skatteeffekter.
Seks år som sjef
Løkke har vært i Nel siden desember 2015, og hadde før det toppstillinger i Norsk Titanium og Rec-datterselskapet Rec Wafer.
– Jeg har ledet selskapet i seks år og det har vært en fantastisk reise. Vi har i løpet av den perioden tatt en tetposisjon som en av verdens største hydrogenselskaper, noe som kommer til å bli helt avgjørende for det grønne skiftet, sier Løkke til DN.
– Jeg har selv signalisert til styret at etter seks travle år kunne jeg trenge meg mer fleksibilitet i hverdagen, og det er derfor jeg nå fratrer stillingen som toppsjef, legger han til.
Under Løkkes ledelse har hydrogenselskapet etter hvert utviklet seg til å bli en av Oslo Børs' grønne yndlinger, og aksjekursen nådde i januar i fjor en toppnotering på 34,57 kroner.
Selskapet er i dag verdsatt til 22,9 milliarder kroner på Børsen.
Nel fikk en betydelig opptur i koronaåret 2020, da aksjen steg rundt 300 prosent under den første nedstengningen. Etter toppnoteringen i slutten av januar i fjor, har det imidlertid gått langt tregere. Aksjekursen er nå mer enn halvert siden toppen, og endte onsdagens handel til sluttkurs 15,56 kroner.
I tredje kvartal fikk Nel inntekter på 229 millioner kroner, og et bruttoresultat (ebitda) på minus 113 millioner kroner. Selskapet legger frem rapport for fjerde kvartal og helåret 2021 i midten av februar.
Seks måneders etterlønn
Ifølge Nels siste tilgjengelige årsrapport, går det frem at Løkke i 2020 hadde en årslønn på 2,74 millioner kroner og en bonus på 840.000 kroner. I årsrapporten går det frem at Løkke har rett på et halvt års etterlønn.
Hverken Løkke selv eller styreleder Ole Enger vil si noe om det foreligger andre forhold rundt sluttpakken.
– Han har jo sittet i seks år så vi må være fornøyd med det. Han har gjort en god innsats, men han han ønsket selv å fratre stillingen sin nå. Og forhåpentlig har vi funnet en ny god mann, og det har vi absolutt tro på, sier styreleder Enger til DN.
– Han har en ansettelsesavtale, så det ordnet seg veldig greit.
I børsmeldingen, der ansettelsen av Håkon Volldal kunngjøres, går det samtidig frem at den påtroppende sjefen kan få til sammen 1,5 millioner opsjoner i Nel, som kan innløses i like mange aksjer i selskapet.
Samarbeidet med Nikola
De siste drøye to årene har Nels samarbeid med det skandaleombruste, amerikanske selskapet Nikola fått mye oppmerksomhet. Samarbeidet, som strekker seg tilbake til 2018, ble den gang møtt med stor optimisme i markedet, og selskapet anslo da at leveringene av elektrolysører og tilhørende pumpeutstyr til Nikola skulle starte i 2020. Kontrakten var verd flere milliarder kroner, ifølge selskapet.
I tillegg bygget Nel seg opp en betydelig aksjepost i Nikola. Så smalt det i 2020.
I september det året la den amerikanske aktivistinvestoren Hindenburg Research ut en rapport hvor det ble påstått at Nikola var en svindel, og at selskapets ledelse har overdrevet beskrivelsene av testlastebilene sine for å få investorer med om bord. Nikola tok avstand fra påstandene og slo tilbake mot Hindenburg i en lengre uttalelse noen dager senere.