Investor Nicolay Grove satset alt på Frontline – nå selger han og spår marerittkvartal for selskapet

Investor Nicolay Grove satset alt på Frontline-aksjen før jul og trodde på dobling, men har nå solgt seg helt ut. – Første kvartal må bli forferdelig, sier Grove.

Nicolay Grove har mistet troen på Frontline.
Nicolay Grove har mistet troen på Frontline.Foto: Privat

Investor Nicolay Grove har mistet troen på det børsnoterte tankrederiet Frontline og kvittet seg med alle sine 600.000 aksjer i selskapet.

«Grunnet ekstremt svake rater og ytterligere store fall i dag har jeg solgt Frontline. Olja stiger og det medfører høyere kost for rederiene. Q1 blir grusomt,» skrev han på sin Twitter-profil onsdag.

Til DN bekrefter han at han har kvittet seg med hele aksjebeholdningen sin de siste dagene, på kurser i sjiktet 63–68 kroner.

Med en kostpris på rundt 61 kroner, anslår han å ha tjent rundt to millioner kroner på investeringen.

Men nedsalget er en dramatisk helomvending etter at investoren rett før jul uttalte til Finansavisen at han med noe belåning hadde puttet 36,6 millioner kroner inn i Frontline-aksjen og hadde ståltro på at kursen kunne doble seg i løpet av januar.

Mye av optimismen bunnet i troen på at Iran kunne få til en avtale med USA om å få selge olje igjen, men det er ikke lenger nok tror han.

– Med de ratene vi ser nå, så taper disse rederiene helt utrolig mye penger hver dag. Iran-avtalen som jeg gikk og håpet på en stund, ser ut til å dra ut i tid, og så ille som tankmarkedet er nå så er selv ikke Iran nok til å dra opp ratene. Selv Frontline vil etter hvert begynne å slite med finansieringen, sier han.

Grove peker på at det normalt har vært en sammenheng mellom ratene og oljeprisen, der de to stiger i takt. Men nå er situasjonen at ratene faller samtidig som oljeprisen stiger, og da blir det dyrere for rederiene å frakte olje. Han tror oljeprisen fort kan stige videre til 100–110 dollar per fat, uten at ratene følger etter, noe han mener vil slå hardt på en allerede herjet bunnlinje.

– Jeg kan absolutt vurdere å gå inn igjen i Frontline senere. Men første kvartal må bli forferdelig, så kan man vurdere bunnfiske etter det hvis man er tøff nok.

Grove er for øvrig ikke alene om å ha mistet troen på Frontline. Meglerhuset Pareto Securities hadde lenge aksjen i sin modellportefølje, men tok den ut ved oppdateringen 3. januar.

9. september i fjor sendte meglerhuset ut en analyse til sine kunder med kjøpsanbefaling og kursmål 89 kroner for aksjen, da kursen sto i 67 kroner.

Noen uker senere kom Danske Bank Markets med kursmål 105 kroner.

Men etter å ha nådd 85,1 kroner 1. oktober, har Frontline-aksjen falt rundt 26 prosent til onsdagens sluttkurs på 62,7 kroner.

Bunnfiske i Kahoot

Etter å ha gått ut av Frontline, sitter Grove med mye kontanter tilgjengelig.

Noe av det har gått inn i Kahoot, der han har kjøpt 100.000 aksjer til kurser rundt 37 kroner.

– Har Kahoot falt så mye nå at du er på bunnfiske?

– En aksje kan alltid falle 100 prosent til, uansett hvor mye den har falt, haha. Det er en matematisk sikkerhet. Men markedsverdien begynner å bli relativt lav for et selskap som er kjent over hele verden. Internasjonalt verdsettes en slik enorm brukermasse som de har langt høyere, mener han.

Grove ser på selskapsspesifikke caser, ikke sektorer. Med et høyt priset aksjemarked, der for eksempel samleindeksen S&P 500 i USA satte nye toppnoteringer omtrent hver tredje dag i fjor, mener han fallhøyden er veldig høy.

Med økningen i oljeprisen har han tro på at oljeservice, rigg og seismikk kan bli attraktivt fremover.

Venter amerikanske oppkjøp på Oslo Børs

Grove har kjøpt en del aksjer i trafikkteknologi-selskapet Q-Free, som han mener ser attraktivt ut etter at president Joe Bidens infrastrukturpakke ble godkjent i det amerikanske senatet.

Han regner med at selskapet blir kjøpt opp, og tror vi vil kunne se flere tilfeller i år av amerikanske investorer som kjøper seg opp på Oslo Børs.

Grunnen er dollarkursen mot norske kroner, som Grove mener ikke reflekterer at den amerikanske sentralbanken, Fed, har trykket enorme mengder penger.

– For amerikanerne vil det derfor være attraktivt med eksponering mot den norske kronen. Jeg tipper vekslingskursen skal svekkes minimum 30 prosent, nok til at man kan kjøpe opp mye interessant på Oslo Børs til god rabatt. Det vil særlig gjelde selskaper med tilknytning til infrastruktur, og kanskje produksjon på norsk jord, som Tomra, fergeselskaper og kanskje kraft, sier han.

Grove bygget i sin tid opp mye av sin investeringsformue med en særdeles vellykket posisjon i solenergiselskapet Rec Silicon.

Han mener den aksjen har falt i overkant mye, og at solceller er en av energisektorene som vil gjøre det bra fremover, selv om utbygging i Kina setter press på silisiumsprisen.

Publisert 20. January 2022, kl. 03.08Oppdatert 20. January 2022, kl. 11.30
Nicolay GroveFrontlineKahootDN AksjerOslo Børs