Oppgang på Oslo Børs etter fire vonde dager
Finansaksjer presterte best under Oslo Børs' bitte lille comeback. Shippingaksjer pryder både toppen og bunnen blant tungvekterne.
Hovedindeksen på Oslo Børs åpnet opp 0,7 prosent tirsdag morgen. Men begeistringen la seg raskt og frem til lunsjtid var Børsen ned godt over én prosent, før den hentet seg inn igjen.
Dagen endte til slutt med en oppgang på 0,8 prosent.
Gassfraktrederiet BW LPG er vinneren blant tungvekterne med en oppgang på mer enn fem prosent. Taperne er også innen shipping, og med svakest avkastning har vi tørrlastrederiet Golden Ocean med et fall på mer enn fire prosent.
Finanssektoren har fått gjennomgå under børsturbulensen og har på overordnet nivå gjort det enda svakere enn hovedindeksen. Tirsdag fikk finansaksjer et mini comeback. Det var sektoren som gjorde det best og både Gjensidige Forsikring og Storebrand steg godt over to og en halv prosent. DNB-aksjen steg en drøy prosent.
Oljeprisen er en liten tanke opp fra mandag, og nordsjøolje omsettes for 64,7 dollar fatet på tidlig på ettermiddagen. Oljeprisen er fortsatt ned over 13 prosent, eller 10 dollar, den siste uken.
Kronen har styrket seg noe, men den har langt fra hentet seg helt inn etter minikollapsen mandag. Amerikanske dollar koster 10,86 kroner, mens en euro koster 11,86 kroner. Hundre svenske kroner koster 109 norske kroner, og den norske kronen har ikke vært så svak mot svenske kroner på over fem år.
Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets skriver i sin morgenrapport at han ikke tror på noen gjentagelse av mars 2020, da Norge stengte ned i forbindelse med pandemien og kronen kollapset.
Kaos og børsoppgang
Nikkei-indeksen i Tokyo stiger med seks prosent på morgenen, og Sydney-børsen endte opp 2,3 prosent, mens det er nokså flatt på de kinesiske børsene i Hongkong og Shanghai. Men på børsene i Taiwan og Indonesia er fallet markant.
Skvetne og skuddredde
Ingenting tyder på en snarlig slutt på Trumps handelskrig. Etter at Kina kunngjorde mottiltak mot USA, gikk Trump mandag ut og truet med straffetoll på over hundre prosent på alle kinesiske varer.
Samtidig jobbes det for fullt i Brussel med å blinke ut målrettede mottiltak, men det er fortsatt uklart når EU retter sin såkalte «handelsbazooka» mot Washington.
Usikkerheten skaper stor uro i markedene, og av og til panikk.
«I tider som dette, med forhøyet usikkerhet, er finansmarkedene skuddredde. Både rykter, enten de er sanne eller ikke, og nyheter, skaper store markedsbevegelser. Så også i går», skriver Østnor.
Han viser blant annet til ryktene mandag ettermiddag som for en stakket stund sendte verdens børser opp. Ryktene gikk på at Trump ville utsette tollpakken med 90 dager, og børsene falt igjen som en sten da Det hvite hus gikk ut og avkreftet disse ryktene.