Samsung Electronics møter kraftig konkurranse fra alle hold. Fotball-VM forventes å føre til økt etterspørsel etter avanserte fjernsynsskjermer, nettbrett og smarttelefoner.

Sammen med Apple har Samsung Electronics dominert smarttelefon- og nettbrettmarkedet de siste fire-fem årene. Det er fortsatt høy vekst fra fremvoksende markeder, men Samsung møter kraftig konkurranse fra blant andre kinesiske lavprisselskaper som bruker standardkomponenter.

Samsungs svar på konkurransen har vært å tilby smarttelefoner i alle former, fasonger og størrelser. Dette er en strategi Apple sannsynligvis vil følge fra i høst med lanseringen av to nye Iphone-modeller med større skjermer.

Den sørkoreanske elektronikkgiganten advarte mot slutten av første kvartal om at omsetning og resultat kunne bli dårligere enn forventet. I dag kom kvartalsresultatet og tallene viser at Samsung bedret nettoresultatet med 5,9 prosent sammenlignet med ifjor.

Det er ikke smarttelefon- og nettbrettmarkedet som reddet Samsung-resultatene, men salg av databrikker, komponenter og skjermer til andre selskaper – ofte konkurrenter. Driftsresultatet fra databrikkedivisjonen ble nesten fordoblet i kvartalet sammenlignet med ifjor til 1950 milliarder won (1,9 mrd. dollar).

Driftsoverskuddet falt i kvartalet med 3,3 prosent og omsetningen økte med 1,5 prosent til 53700 milliarder won (51,9 mrd. dollar).

- Vi forventer at resultatene vil begynne å bedre seg fra andre kvartal. Dette vil være drevet av fremgang i skjermmarkedet og forbrukerelektronikkdivisjonen, sier investeringsdirektør Robert Yi.

Samsung har store forventninger til fotball-VM i Brasil.

- Forbrukerne ser frem til fotball-VM. Dette vil gi en positiv effekt i form av økt etterspørsel etter de mest avanserte fjernsynsapparatene, sier Yi.

Samsung solgte rundt 90 millioner smarttelefoner og 23 millioner nettbrett i første kvartal. Dette er 27 prosent flere smarttelefoner sammenlignet med ifjor.

Sørkoreanske NH Investment & Securities tror Samsung vil selge rundt 19 millioner enheter av den nye toppmodellen Galaxy S5 i inneværende kvartal.

«Vi forventer at Galaxy S5 vil selge bedre enn Galaxy S4», skriver selskapet i resultatrapporten.

Samsung har klart å opprettholde driftsmarginene i mobildivisjonen på 19,8 prosent. Disse marginene kommer takket være toppmodellene. Galaxy S5 selges for en lavere pris enn forgjengeren i viktige nøkkelmarkeder.

Den største veksten i smarttelefonsegmentet vil komme fra telefoner som koster under 1200 kroner i år, ifølge Bernstein Research. Denne andelen vil øke fra 45 prosent til 51 prosent. Andelen topptelefoner til over 3000 kroner vil falle til under 30 prosent i år.

Samsung vil bli skviset av Apple og kinesiske konkurrenter som Xiaomi og Lenovo. Nykommeren Xiaomi selger flere telefoner i det kinesiske markedet enn Apples Iphone. Apple vil for første gang tilby Iphone-modeller med større skjermer – et marked Samsung har kontrollert de siste tre årene.

Det globale smarttelefonmarkedet forventes å vokse med 19 prosent i år, ifølge analyseselskapet IDC. Om fire år vil denne veksten svekke seg til kun 6,2 prosent.

Senioranalytiker Mark Newman tror Samsung er svært godt posisjonert i teknologisektoren da de både utvikler egne produkter og leverer komponenter som konkurrentene er avhengig av. Han tror aksjekursen vil stige med over 40 prosent de neste 12 månedene.

- Hvis du ser på nivåene aksjen omsettes er dette på et nivå hvor det virker som at mobilvirksomheten ødelegger for resten av selskapet. Det stemmer jo ikke. Samsungs mobildivisjon er ekstremt lønnsom og vil fortsette med å være det selv etter at Apple kommer med Iphone 6, sier han til CNBC.

Valutatrøbbel

Sørkoreanske selskaper har det siste året klaget over den sterke valutakursen mot amerikanske dollar. Den sørkoreanske wonen har ikke vært sterkere siden 2008. Samtidig har den japanske yenkursen svekket seg med rundt 20 prosent mot amerikanske dollar på 18 måneder.

Hyundai Motor advarte i forrige uke at den svake yenkursen vil svekke selskapets konkurranseevne. Den sørkoreanske økonomien har lagt bak seg det beste kvartalet på to år med en vekst på 0,9 prosent sammenlignet med foregående kvartal.

Frykter El Niño

Sannsynligheten for at værfenomenet El Niño vil gjøre et comeback i år ligger på over 65 prosent, ifølge amerikanske myndigheter.

- Hvis El Niño oppstår vil dette bli en veldig stressende sommer. Det blir som å kaste bensin på markedene, sier senior markedsstrateg Hector Galvan hos RJO Futures til MarketWatch.

Internasjonale finansinstitusjoner har utviklet egne modeller som viser hvilke råvarer, selskaper og land som kan bli rammet av værfenomenet. Ikke alt slår like negativt ut. Nikkelprisene har historisk sett steget med 13,9 prosent under tidligere utbrudd av El Niño.

Prisene på kaffe, sukker og soyabønner forventes også å øke. Dette kan undergrave det økonomiske oppsvinget i industrilandene. Høyere matvarepriser kan få langt alvorligere følger i fattige land i form av sosial uro og opptøyer.

- Hvis vi får en El Niño i år og prisene skyter i været kommet vi helt sikkert til å oppleve uro, sier seniorøkonom John Baffes i Verdensbanken til Wall Street Journal.

Markedene

De asiatiske markedene venter på føringer fra Europa i dag. Tokyo-børsen holder stengt for å markere keiserens dag (Showa). I Hong Kong og Kina har nøkkelindeksene beveget seg fra en svak nedgang til oppgang de første timene.

De kinesiske storbankene har levert bedre enn forventede resultater for første kvartal. Bank of China og Agricultural Bank of China har en svak oppgang i dag. De to gjenværende storbankene, Bank of Communications og ICBC, kommer med kvartalsresultatene om kort tid og det forventes solide resultater.

Kasinoselskapene med base i Macau faller kraftig ved Hong Kong-børsen med i gjennomsnitt fem prosent. Hovedårsaken er kinesiske myndigheters forsøk på å få kontroll med den svarte økonomien og korrupsjon.

 

 

morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia


Les også: USA irritert på Kinas valuta-krumspring



  Verdens raskeste heis på vei til Kina
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.