5200 barn og unge eier aksjer for 261 millioner kroner på Oslo Børs. Blant dem er Jesper (8) og Mie Ingeborg (5).
Jesper liker best å spille fotball, gå på langrenn og å være sammen med venner. Mie forteller at hun er mest opptatt av å leke med smykker og steiner.
– Skattene mine, roper hun.
Siden de ble født, har Jesper og Mies interesser bestemt porteføljen i en aksjekonto i deres navn. Blant selskapene barna eier aksjer i, er Disney, Facebook, Coca-Cola og Orkla.
Se her hvordan avkastningen ville utviklet seg fra dine barn ble født og frem til i dag:
Saken fortsetter under grafikken
Det er Jespers fadder og pappas forlover og barndomsvenn Anders Skar som har plassert pengene for Jesper og søsteren.
I stedet for jule- og bursdagsgaver har han investert i fond og aksjer for barna. Skar er daglig leder i nettmeglerhuset Nordnet.
– De eier aksjer i Disney og Coca-Cola og andre som lager produkter barn liker å konsumere. De eier Swedish Match og Carlsberg, slik at foreldrene kan ha god samvittighet når de tar seg en fest. De har Orkla-aksjer slik at de kan ha god samvittighet når de serverer Grandiosa til middag, og Adidas for sportsinteressen, sier han.
Men barna selv er lite påvirket av aksjene de eier, forteller pappa Tore Hoem Aa:
– Anders pleier å pakke aksjene inn sammen med noe mer barnevennlig. En liten Lego-pakke eller lignende. Og vi pleier å si at de har fått penger i gave, selv om det ikke ser ut som vanlige penger.
Med aksjegavene har Mie Ingeborg og Jesper blitt en del av en liten, eksklusiv aksjonærgruppe på Oslo Børs.
5219 småaksjonærer
Ved utgangen av fjoråret eide 5219 barn og unge 16.352 aksjeposter til en verdi av 261 millioner kroner på Oslo Børs. En gjennomsnittlig aksjeformue for de minste er dermed på 50.000 kroner. Det viser beregninger stiftelsen Aksje Norge har gjort med utgangspunkt i statistikk fra Verdipapirsentralen.
Daglig leder Lene M. Refvik i Aksje Norge skulle gjerne sett at enda flere barn ble børsinvestorer. Hun tror finanskrisen har gjort foreldre mer usikre på aksjer som spareform for barna.
– Over tid er det aksjer som gir den beste avkastningen. Stort sett sparer man med en langsiktig horisont når man sparer til barn.
Dersom man hadde puttet 10.000 kroner i aksjemarkedet i 1984, ville man sittet igjen med rundt 200.000 kroner 30 år senere. Hadde man satt de samme pengene på en sparekonto, ville man derimot ha sittet igjen med 56.000 kroner. Det viser beregninger DNB har gjort.
Antallet aksjonærer under 18 år har falt betydelig fra drøyt 7100 i 2007. Samtidig er det blitt flere aksjonærer mellom 18 og 29 år.
– Det kan se ut til at barn under 18 år som har eid aksjer i denne perioden, fortsetter å holde på disse etter at de er blitt myndige. Har man lært å spare i aksjer som barn, fortsetter man med dette når man blir eldre, sier Lene Refvik i Aksje Norge.
Jesper blir sjefen
Kommunikasjonssjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs synes barneaksjonærer er positivt.
– Både barn og voksne skal følge kjørereglene i aksjemarkedet slik de blant annet er nedfelt i verdipapirhandelloven. Jeg aldri sett noen saker der mindreårige har vært innblandet i markedsmanipulasjon eller ulovlig innsidehandel, sier han.
Han viser til at barn som sparer i aksjer ofte er langsiktige eiere.
– Dette er aksjonærer som selskaper gjerne har på sine aksjonærlister. Som land er vi også tjent med at flest mulig deltar i verdiskapingen gjennom eierskap i næringslivet.
Anders Skar anslår at Jesper og Mie Ingeborg Hoem har investeringer verd mellom 15.000 og 20.000 kroner hver, og at de så langt har fått en avkastning på rundt 30 prosent.
– Indeksfond er grunnstammen, men så har jeg krydret det litt med litt morsomme aksjevalg, sier Skar.
Foruten Disney, Facebook, Hennes & Mauritz og andre barnevennlige selskaper, har Skar kjøpt aksjer til Jesper i selskaper der andre i vennegjengen jobber.
– Sånn har også Jesper blitt sjefen deres, sier Skar.
Avkastningen på aksjeinvesteringene har variert.
– Noe har vært kjempevellykket. Swedish Match har gått 200 prosent, tror jeg. Men det gikk ikke like bra da jeg kjøpte andeler i et spansk indeksfond da Spania vant VM i fotball, forteller Skar.
Les også:
Økonomiprofessor: - Lett å bli rik i et land som Norge
– Katastrofalt at slikt bare passerer
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.