5200 barn og unge eier aksjer for 261 ­millioner kroner på Oslo Børs. Blant dem er Jesper (8) og Mie Ingeborg (5), som eier Disney, Coca-Cola, ­Facebook og Orkla, slik DN skrev i helgen:  Jesper (8) og Mie Ingeborg (5) eier aksjer på børsen  

Sjefstrateg Leif-Rune Huseby Rein i Nordea Wealth Management er enig i at langsiktig sparing for barn bør legges i aksjer, men han ville ikke kjøpt bare enkeltaksjer på Oslo Børs eller på andre børser.

– Jeg sparer i 100 prosent aksjer til mine barn, men da har jeg valgt et bredt internasjonalt aksjefond. På den måten fordeles risikoen på flere markeder. Risikoen ved investering i aksjer øker betydelig hvis du bare investerer på Oslo Børs, sier Rein.

Anbefaler flere land

I internasjonale aksjefond som er «brede», er det investert i svært mange selskaper i mange deler av verden. Dermed rammes ikke avkastningen av hendelser som skjer i ett land, for eksempel en lavere oljepris i Norge.

– Si at Norge utvikler seg som Japan. Der var børsen oppe i 40.000 poeng, så har den hatt en lang sammenhengende nedtur ned til 7000 poeng. Tenk hvis nivået på drøyt 600 poeng som vi har på Oslo Børs i dag er toppnivået, og vi bunner ut på 100 poeng slik vi gjorde ved forrige nedtur. En sånn landspesifikk risiko tar du bort ved å spre investeringer på flere land, sier Leif-Rune Huseby Rein.

Se her hvordan avkastningen ville utviklet seg fra dine barn ble født og frem til i dag:

Saken fortsetter under grafikken

– Bør du ikke også ha sparing i renter når du sparer til barn?

– Det kommer an på tidshorisonten. Hvis barnet er fem år, og pengene skal brukes til å kjøpe leilighet når det er 22 år, så er det aksjesparing som gjelder. Det er svært få 20 års perioder på verdens børser, hvor ikke aksjer slår renter. Men hvis sparehorisonten er under ti år, så bør noe av sparingen legges i renter, sier Rein.

Rentesparing kan være vanlige bankinnskudd, sparing i rente- eller obligasjonsfond.

«Kan bli psyket ut»

Forsikringsgiganten Storebrand tilbyr aksjefond for barn. Storebrand BarneSpar investerer 50 prosent i Norge og 50 prosent globalt. Det har 124 millioner kroner i forvaltningskapital. Fondet har gitt 7,9 prosent avkastning så langt i år. Det har slått referanseindeksene siste året med 5,4 prosentpoeng, men ikke siste tre år.

- Jeg vil anbefale aksjefond og kombinasjonsfond fremfor enkeltaksjer, fordi risikoen er lavere, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Erik Sættem i Storebrand.

Han anbefaler enten brede globale aksjefond eller kombinasjonsfond med høy aksjeandel til barnesparing, hvor aksjeandelen automatisk trappes ned frem mot uttakstidspunkt.

Men Sættem erkjenner også at aksjesparing har en nedside:

- Kursene svinger, og man kan bli psyket ut til å selge etter en kraftig nedtur, sier Sættem.

Selv sparer Sættem månedlig i aksjefond til sine to barn.

- Jeg kjøper også aksjefond i gave til mine fadderbarn hvert år.

Sparer du over 170.000 kroner i barnas navn, risikerer du imidlertid at Fylkesmannen, som har overtatt Overformynderiets oppgaver, griper inn.

Storebrand har utarbeidet en oversikt over ting man bør tenke på når man bestemmer om det er smartest å spare å foreldre eller barnas navn (se grafikk):

 

Kombinasjonsfond

Analytiker Thomas Furuseth i fondsanalyseselskapet Morningstar ville ikke udelt anbefale å sette all barnesparingen i aksjer.

– Hvis barna er små og du vet du skal spare i 20 år, så kan man ta mer risiko, og velge et rent aksjefond – gjerne da globale fond. Men hvis du er litt usikker på når pengene skal tas ut, kan det være greit å velge et kombinasjonsfond med 60 prosent aksjer og 40 prosent rentesparing, sier han.

Alle de store fondstilbyderne tilbyr kombinasjonsfond med ulik aksjeandel. Ifølge Verdipapirfondenes forening er det denne fondstypen som hadde sterkest vekst i nytegning blant norske personkunder ifjor.

– Det er enklere for mange investorer å ha et kombinasjonsfond. Det gir mindre svingninger, og dermed mindre grunn til nervøsitet ved børsuro, sier Furuseth.

Han understreker at disse fondenes avkastning kommer til å bli påvirket av den lave renten som er ventet fremover.

Indeksfond i bunnen

Anders Skar, Nordnet-sjefen som har plassert penger for Jesper og Mie Ingeborg Hoem, sier at de så langt har fått en avkastning på rundt 30 prosent.

– Indeksfond er grunnstammen, men så har jeg krydret det litt med litt morsomme aksjevalg, sier Skar.

Les også:

Økonomiprofessor: - Lett å bli rik i et land som Norge
Hun tjener mer enn statsministeren  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.