Oslo Børs steg torsdag på en høyere oljepris og sammen med de europeiske børsene. En oljeanalytiker mener oljeprisen burde ha steget på oljesølet i Mexicogulfen.
- Jeg tror vi kan få noen bra dager fremover, men jeg tror det fortsatt vil være volatilt. Mange indekser virker oversolgt i det korte bildet og vi er fått en rekylen vi har nå. Jeg tror allikevel at man skal være forsiktig. Usikkerheten er fortsatt stor, noe som også gjenspeiler seg i utviklingen på børsene, sier en megler til TDN Finans torsdag.
"Top kill"-operasjonen på Maconda-brønnen har ifølge amerikanske myndigheter fungert, og strømmen fra brønnen har stoppet. Utslippet er det største i amerikansk historie.
Les også: Top Kill kveler trykket
- Høyere oljepriser
Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DnB Nor Markets tror oljesølet i Mexicogulfen vil gi høyere oljepriser.
- Generelt er oljesølet veldig styrkende for oljeprisen på lang sikt. Prosessene blir forlenget samt dyrere forsikringer og ekstra sikkerhetstiltak. Dypvannsolje blir dyrere enn før ulykken, sier han til TDN Finans fredag.
Kjus sier det vil bli vanskeligere for riggselskapene å få boret på dypt vann og at det "helt åpenbart" blir dyrere forsikringspremier.
- Hadde dette (oljesølet fra Deepwater Horizon red. anm.) skjedd på grunt vann ville situasjonen vært langt mindre alvorlig. Uavhengige analyser tilsier at oljeutslippet er 10 til 20 ganger større enn Exxon Valdez- ulykken. Hvis det er riktig, så vi snakker om den største oljekatastrofen noensinne, sier oljeanalytikeren.
Les også: Spår 150 dollar fatet
- Kan ende opp i Europa
Kjus frykter at oljesølet kan bli ført av Gulfstrømmen.
- Det er riktignok verdt å merke seg at ingen så langt kan si noe sikkert om hvor stor lekkasjen er men at de uavhengige estimatene alle er høyere enn BP sine egne estimater. Hvis lekkasjen er så stor som over 50.000 fat per dag er det en reell fare for at deler av oljesølet i ytterste konsekvens kan bli tatt av Golfstrømmen og i verste fall ende opp i Europa, sier han og legger til:
- Mesteparten av oljen er på havbunnen i følge de uavhengige ekspertene. Hvis oljen blir tatt av Golfstrømmen og havner opp i Florida og kanskje i Europa, kan BP være ferdige som selskap ettersom kostnadene da kan bli ekstremt store, sier han.
Oljeanalytikeren mener ulykken har fått for lite oppmerksomhet.
- Jeg syntes denne ulykken har fått for lite oppmerksomhet og er blitt overskygget av PIIGS-situasjonen. Oljeprisen burde ha steget, men markedet har aldri kunnet se på to store ting av gangen, sier han.
Utsetter Arktis
Obama-administrasjonen vil torsdag annonsere en suspendering av offshore boreaktiviteten i Arktis frem til 2011 som et resultat av ulykken på Transocean-riggen "Deepwater Horizon" på den BP-opererte Maconda-brønnen i Mexicogulfen. I tillegg vil Obama foreslå å forlenge stansen av nye boretillatelse på dyptvann med seks måneder, ifølge en rådgiver til Det hvite hus
Ifølge Wall Street Journal kan de nye forslagene være et tegn på et fundamentalt skift i administrasjonens politikk rundt offshore boring, som president Barack Obama har promotert frem til ulykken 20. april.
Financial Times skriver torsdag at EU vurderer å stramme inn reguleringen til oljebransjen offshore etter ulykken i Mexicogulfen. Ifølge avisen vil Storbritannia og EUs energikommisjon analysere resultatene fra den amerikanske gjennomgangen av hendelsen, som publiseres i dag, for så å avgjøre eventuelle tilstramninger.
Citigroup mener imidlertid offshore boremarkeder utenfor Mexicogulfen, som er regulert av andre myndigheter, ikke vil bli betydelig påvirket av ulykken og oljesølet.
"Andre land med betydelige olje- og gassressurser på dyptvann vil være ivrige på å få vite hva som forårsaket utblåsningen og hvilke nye borestandarder og prosedyrer som blir implementer av amerikanske myndigheter. Men vi ser ingen tegn for at de sterke og voksende markedene for dypvannsboring i Latin-America, Vest-Afrika og Asia vil holdes igjen av de respektive myndighetsreguleringsbyråene", skriver analytiker Robin Shoemaker i Citigroup i en oppdatering datert onsdag.
Konklusjonen til Citigroup-analytikeren er at Mexicogulfen er langt mindre viktig for oljebransjen i dag enn for det som var tilfellet før, som følge av at mange nye offshoreregioner gir medfører større funn til lavere kostnader.
"Ser vi ti år frem i tid vil servicemarkedet i Mexicogulfen, bestående av både dyp og grunt vann, være betydelig mindre viktig enn i dag. Vi venter robust resultatvekst for oljeservice og boreselskapene i årene fremover knyttet til internasjonale markeder", skriver Shoemaker.
Ifølge medlemmene i en paneldiskusjon med bankledere i forbindelse med en shipping og offshore-konferanse i regi av Marine Money torsdag, vil "Deepwater Horizon"-ulykken mest sannsynlig gi økte driftskostnadene for riggselskapene på sikt, noe som også vil presse dagratene oppover.
Samtidig mener de at det er vanskelig for mindre selskaper å få finansiering i dagens marked.
- Per i dag er det umulig å få finansiering på rigger og skip som savner kontrakt, sier leder for offshorevirksomhet Magnus Piene i DnB Nor.
Bekymret for Jackup-markedet
David Strachan i analyseselskapet ODS Petrodata er bekymret for jackup- markedets fremtid. De seneste ukenes hendelser i Mexicogulfen har ikke gjort situasjonen bedre.
- Som dere kan se så er det meste av den ventede etterspørselen vi kan se i Nord-Amerika. Det er alarmerende, sier han, og legger til
- Etter Deepwater Horizon-ulykken gjør politikerne i USA lurt i å sitte stille. De har en befolkning i harnisk å forholde seg til, og jeg tror ikke det er da de åpner opp for nye områder. Spør du meg, så tror jeg boring i Alaska og Florida kommer til å stoppe helt opp.
Strachan er ikke positiv til jackup-markedet fremover.
- Hvis man tar ut alle gamle rigger av markedet, og legger til grunn at noen av nybyggene kanselleres, vil det likevel være et stort overskudd av rigger, mener Strachan.
Les også: - Jackup-markedet er døende
Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 1,99 prosent til 354,15 poeng, og det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 5,7 milliarder kroner.
Les også:
Les: - Mye ser rimelig ut
- Verdensøkonomien kan ha unngått en kule mot hjertet
Pessimistiske svensker (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.