Oslo Børs vinglet helt fra start torsdag, og var innom pluss og minus. Fasit for dagen ble 0,66 prosent ned.

Etter at verdens største konglomerat, amerikanske General Electric(GE), varslet lavere resultat enn ventet i tredje kvartal, tok børsen et lite svalestup.

Meldinger fra GE om at de ikke ser bedring i finansmarkedene på kort sikt, kutter guidingen drastisk og suspenderer tilbakekjøp av aksjer, spredde seg som ild i tørt gress på Oslo Børs.

Les også: Gigant i trøbbel

- Nær en bunn?
Men USA tok tallene med fatning, og oljeprisen snudde. Det virket positivt i Oslo. I USA var andre ting som var viktigere enn enkeltselskaper i dag:

Les USA-børskommentaren her: Gla'melding til USA-børsene

-At ikke børsene faller mer på et resultatvarsel fra GE ser jeg på som et positivt tegn, sier en megler til TDN Finans torsdag.

Megleren pekte på at børsene i resten av Europa steg markert, og at det var oljeprisfall som lenge tynget Børsen mest. WTI-frontkontrakten var ved børsslutt om lag uendret på Nymex.

-Når markedene begynner å reagere positivt på dårlige nyheter kan vi være i nærheten av en bunn, sier megleren.

Rec faller på kjempekontrakt
Før åpning av Oslo Børs hadde solenergiselskapet Rec annonsert kjempekontrakt på 2,6 milliarder kroner for levering av wafere til Neo Solar Power i Taiwan.

- Inkludert den siste kontrakten er det meste av wafer-produksjonen vår i 2010 solgt. Det burde gi oss relativt god visibilitet for omsetning og inntekter fremover, sier Rec-sjef Erik Thorsen i en børsmelding.

Les også: Milliardkontrakt til Rec

Prisene i kontrakten er på linje med tidligere avtaler, ifølge Rec.

Den norske solenergigiganten kom samtidig med en melding om at produktsammensetningen ved det nye anlegget i Moses Lake endres. Det ble også kjent at investeringen i prosjektet øker fra 485 til 750 millioner dollar.

DnB Nor-analytiker Einar Kilde Evensen mener nyhetene i sum er positive.

- Det negative er at anlegget vil koste enda mer enn forventet, sier Kilde Evensen.

På den positive siden trekker Kilde Evensen frem at det fortsatt er veldig bra etterspørsel etter silangass.

- Her har Rec en verdenslederposisjon med marginer på rundt 80 prosent, sier DnB Nor-analytikeren.

- Det andre positive punktet er wafer-kontrakten. Selskapet nærmer seg utsolgt for 2010. Både det at selskapet er utsolgt, og dermed reduserer risikoen, og fortsatt ser betydelig etterspørsel i markedet, som fra utsiden kan se ut som om det har et stort tilbudsoverskudd, er positivt, sier analytikeren.

Han peker på at 2009 imidlertid kan bli utfordrende, når produksjonen på verdensbasis øker markert.

Rec steg hele åtte prosent onsdag, men endte torsdag ned 6,25 prosent til 120 kroner.

- Jeg tror det har sammenheng med oppgangen igår, som var veldig krafitg, og retningen i dag er ikke helt entydig ennå. Jeg mener den skal litt opp på dette, sier Kilde Evensen.

DnB Nor har et kursmål på 240 kroner på Rec-aksjen.

Blandet smågodt
Sevan Marine-aksjen var igjen blant taperne torsdag, og var en av dem som falt mest etter GEs varsel om svakere resultat og tiltak for å styrke balansen. Sevan Marine er blant aksjene som har blitt rammet hardest av finansuroen de seneste ukene.

StatoilHydro var den mest omsatte aksjen, og endte opp 0,14 prosent til 148 kroner.

Yara-aksjen falt, og hentet seg ikke inn sammen med hovedindeksen mot slutten av dagen. Aksjen endte ned 5,48 prosent til 228,75 kroner.

Frontline endte opp 0,18 prosent til 285,5 kroner. SEB Enskilda anbefalte i dag kjøp av aksjen, etter i lang tid hatt en salgsanbefaling.

Litt av hvert i Asia
Asiatiske aksjer utvikler seg blandet onsdag, med oppgang i finansrelaterte aksjer og fall i råvarerelaterte aksjer.

Les også: Både og i Asia

- En forbedring i kreditturoen, i alle fall på kort sikt, vil være mye til hjelp i Hong Kong hvor det fundamentale er bedre enn i USA, sier Yip til MarketWatch. Han venter at Hang Seng-indeksen vil stige i fjerdekvartal.

Fallende oljepris
Amerikanerne handler mindre og driver oljeprisen ned. Oljeprisen falt videre etter lagerrapporten fra det amerikanske energidepartementet onsdag ettermiddag.

Les også: Svakt forbruk tynger oljeprisen.

Den amerikanske referanseoljen WTI, novemberkontrakten, stiger 0,16 dollar til 105,89 dollar fatet torsdag etter å ha sluttet ned 0,88 dollar til 105,73 fatet dagen før.

Brent 1.posisjon, som er november-kontrakten, er opp 0,05 dollar til 102,50 dollar pr fat torsdag morgen etter å ha falt 0,63 dollar til 102,45 dollar per fat forrige handelsdag.

Hovedindeksen ved Oslo Børs endte ned 0,66 prosent, eller 2,31 poeng til 347,36 poeng.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.