Oslo Børs holdt seg lenge i positivt terreng torsdag, men snudde til minus på ettermiddagen.

Av de store selskapene bidro Telenor, Statoil Fuel og Retail og Royal Caribbean Cruices mest til nedgangen, mens oljeselskapet DNO og tankrederiet Frontline trakk mest opp.

Østerriske kjøpsspekulasjoner
Telenor-kursen falt rundt én prosent etter at det kom rapporter fra Østerrike om at Telenor skal ha bydd på den østerrikske investoren Ronny Peciks opsjoner på aksjer i Telekom Austria. Pecik skal ha opsjon på å kjøpe 5,4 prosent i Telekom Austria.

Ifølge Telekom Austria-analytiker Bernad Maurer i Raiffeienbank Centrobank samarbeider Pecik med Naguib Sawiris, og det ryktes at de til sammen kontrollerer rundt 20-25 prosent av aksjene i Telekom Austria.

- Det kan godt være noe i dette. Dette er den seneste utviklingen i en lang sak med mye rykter vedrørende Pecik sin aksje- og opsjonsposisjon i Telekom Austria. Han samarbeider med Naguib Sawiris, som er nøkkelpersonen her, men Pecik er ”ansiktet utad”, sier Maurer til TDN Finans og fortsetter:

- Jeg vet ingenting om hvor interesserte de er i å selge nå, men jeg tror Sawiris og Pecik har en felles plan med dette. En eierandel på 5,4 prosent gir ingen strategisk verdi.

Telekom Austria har blant annet virksomhet i Slovenia, Kroatia, Serbia, Makedonia, Bulgaria og Hviterussland. Maurer beskriver Telekom Austria som en av de få aktuelle kandidatene for en aktør som ønsker å etablere seg i sentral- østeuropa.

Telenor TEL sluttet ned 2,61 prosent til 91,35 kroner, omsatt for 478 millioner kroner. Telekom Austria-aksjen stiger 4,3 prosent til 8,02 euro og har med det en markedsverdi på 3,6 milliarder euro.

Cruise trekker ned
Royal Caribbean Cruises RCL sluttet ned 3,72 prosent til 134,50 kroner. Aksjen falt i likhet med konkurrenten Carnival Corp. markert da det amerikanske aksjemarkedet åpnet onsdag ettermiddag og endte dagen ned 5,4 prosent.

Analytikere TDN Finans har snakket med har vanskelig for å identifisere noen enkeltårsak til det kraftige kursfallet, men enkelte antar at de makroøkonomiske tallene som kom fra USA onsdag ettermiddag var årsaken.

Det at det amerikanske markedet er stengt torsdag grunnet Thanksgiving- ferien og det medfølgende lave volumer blir også nevnt som en faktor til de store kursbevegelsene.

Lettelse over tysk stemningsindeks
Nervøsiteten omkring gjeldssituasjonen i eurosonen er sterkt synlig i rentemarkedet. Onsdag klarte den antatt mest solide økonomien i EU, Tyskland, kun å hente halvparten så mye lån som de ønsket i markedet. Resultatet er det svakeste i manns minne, og bidro til å senke europeiske og amerikanske børser onsdag.

Øynene var i dag rettet på den tyske stemningsindeksen IFO som måler tilliten i næringslivet i Tyskland blant 7.000 direktører. Nordea Markets fryktet i forkant at aksjemarkedene kunne falle ytterligere dersom tilliten svekket seg, men kunne i likhet med markedet puste lettet ut etter offentliggjøring.

Indeksen steg til 106,6 i november, opp fra 106,4 måneden før. Indeksen var ventet å falle til 105,2 poeng, ifølge Bloomberg. Underindeksen for den nåværende situasjonen var uendret fra måneden før, en forventningene til fremtiden steg i samme periode.

DNB tar ned aksjesyn
DNB Markets snur igjen i sin anbefaling til norske aksjer. Meglerhuset oppgraderte sitt syn til positivt for en måned siden, da de argumenterte at europeiske politikere beveget seg i riktig retning. Nå snur de til "nøytral", og mener at den politiske utviklingen går for tregt for markedene og økonomien.

"Den politiske utviklingen av verktøy for å løse krisene er for trege, og Den europeiske sentralbanken har latt obligasjonsmarkedene faller farlig", heter det i en oppdatering.

Meglerhuset mener at smitteeffektene i obligasjonsmarkedet brer seg. De viser også til at interbankmarkedet har frosset, selskapenes inntjening ser svakere ut, og at Europa kan gå inn i en ny resesjon.

Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 0,28 prosent til 347,74 poeng. Det ble omsatt aksjer egenkapitalbevis for rundt 3,9 milliarder kroner.

Les også:
<b>Finanstilsynet oppfordrer bankene til å holde igjen</b>

<b>Tyskland kan tvinges til å akseptere "eurobonds"</b>

<b>- USAs økonomi er i en forferdelig tilstand</b>

Tysk gjeldsfiasko stjal nesten all oppmerksomhet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.