- Det er en internasjonal trend at oppkjøpsaktiviteten tar seg opp, sier aksjestrateg Jørn Lyshoel i Nordea Markets til DN.no.
Tirsdag fikk Oslo Børs smake litt action da det ble rift om både oppdrettsselskapet Marine Farms og gruveselskapet Intex Resources.
Les: Oppkjøpsfeber på Oslo Børs
- Hovedårsaken til den økte aktiviteten er nok at mange selskaper har mye cash, sier Lyshoel.
Mye å bruke, og gode priser
Etter en lang periode har mange selskaper skaffet seg en ganske pen kontantbeholdning.
- Mange selskaper kuttet tidlig kostnader, og har vært forsiktige med å bruke penger og å dele ut utbytte siden finansiering var en utfordring under finansuroen. Når selskapene siden har hatt et ganske greit år har mange av dem nå mye cash, sier Lyshoel.
I tillegg til at selskapene faktisk har penger er det mange gode kjøp å gjøre.
- Kombinasjonen av at selskapene har mye cash og at børskursene er lave, har gjort at mange ser seg om etter oppkjøpsmuligheter de mener de kan få attraktivt priset, sier Lyshoel.
Samtidig er tiden for inne for å komme ut av dvalen for mange. Nå er det ikke nødvendigvis å ligge lavt som er det smarteste, posisjonering i markedene kan være trikset nå.
- Det er ikke gunstig at det blir liggende for mye cash på balansen når konkurrentene gjør oppkjøp, blir større og tar markedsandeler, sier aksjestrategen.
Rec het kandidat
Det er ikke vanskelig å få øye på selskaper som kan være aktuelle oppkjøpskandidater. Spekulasjonene går blant annet om solenergiselskapet Rec.
- Storeier Orkla har jo tydelig signalisert at aksjeposten kan være til salgs, sier Lyshoel.
Orklas styreleder Stein Erik Hagen og den nye konsernsjefen Bård Wiggen sa i forrige uke at konsernet skal rendyrkes. Orkla skal selge ut virksomhet for rundt 15-20 milliarder kroner, og Rec og Elkem Solar er de som mest som sannsynlig går ut av konsernet.
Les: - Norsk solsatsing blir solgt ut
"Alltid" het
En gammel traver i oppkjøpsspekulasjonene er Norske Skog.
- Det går bestandig rykter om Norske Skog, sier Lyshoel.
Papirkonsernet må forholde seg til overskuddskapasitet i det europeiske avispapirmarkedet og kraftig prispress.
Norske Skog-aksjen steg kraftig på Oslo Børs i begynnelsen av denne måneden etter rykter om storfusjon etter en artikkel i en finsk avis. Få dager etter denne artikkelen bekreftet Norske Skog at de har vært i fusjonssamtaler, men at samtalene er avsluttet .
Les: Norske Skog-samtaler avsluttet
Mange små aktører
Norske Skog driver i likhet med en annen potensiell oppkjøpskandidat, Yara International, i industrier som er preget av stor fragmentering.
- Innen både skog og gjødsel vil det trolig skje mye fremover, tror Lyshoel.
Yara forsøkte seg i vinter på å kjøpe amerikanske Terra Industries, men ble utkonkurrert av CF Industries. De store legemiddelselskapenes posisjonering internasjonalt kan også føre til at norske selskaper som Clavis Farma og Algeta får nye eiere.
- Begge har produkter som gjør at de kan være interessante oppkjøpskandidater, mener aksjestrategen.
På samme måte som store legemiddelselskaper kjøper andre for å få tilgang til nye inntektsmuligheter, er det også lignende rasjonale bak oppkjøp i oljebransjen.
- Blant de små selskapene ser det ut som om det er økt aktivitet for å sikre seg tilgang til oljefelter. Det kan for eksempel skape interesse for Noreco, sier Lyshoel til DN.no,(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.