Oslo Børs fortsatte ned onsdag, blant annet etter markert fall i oljeprisene.
Nordsjøoljeprisen Brent er nå på det laveste nivået siden 2004, men bunnen er ennå ikke nådd, tror analytikere.
Les også: Laveste oljepris på elleve år
Brent 1. posisjon handles for 34,27 dollar per fat onsdag i 21-tiden, mot om lag om lag 36,30 dollar per fat ved stengetid for Oslo Børs tirsdag. Det tilsvarer et fall på over seks prosent, over to dollar per fat.
Sjef for råvareanalyse Bjarne Schieldrop i SEB påpeker at man nå er forbi det nivået som var vendepunktet for oljeprisen under finanskrisen. Han venter at prisene skal fortsette ned, og at front-kontrakten vil falle frem til de lange kontraktene stabiliserer seg.
Dollarstyrkelse
Situasjonen denne gangen er også annerledes enn den var under finanskrisen, ettersom Opec da kuttet produksjonen.
Forrige bunnpunkt for oljeprisen i inneværende nedtur var 22. desember i fjor, og siden det har dollaren styrket seg med 1,3 prosent. Det tilsier et tilsvarende fall i bunnpunktet oljeprisen, ifølge råvareanalytikeren.
- Men det er i de lange kontraktene dramaet er. Det er ikke lenge igjen før alle kontrakter før starten av 2020 er under 50 dollar fatet, sier Schieldrop, og viser til at desember 2019-kontrakten nå ligger rundt 53,60 dollar fatet, sier Schieldrop.
Kan se 25 dollar
Amerikansk skiferolje er det som gjør at den lange enden av kurven reprises.
Schieldrop viser også til at så lenge det er sterkt behov for å ha en contango i markedet, der front-kontrakten får en rabatt til de lange kontraktene, så presses front-kontrakten ned hver gang man tikker ned på den lange enden av kurven.
- Contango er en variabel effekt, og den vil være minst like sterk, om ikke enda sterkere, på grunn av lagerbygging i første halvår. Prisen skal kanskje 4-5 dollar videre ned på den lange kurven, og contangoen skal øke med 4-5 dollar. Da får man fort en front-kontrakt på 25 dollar før dette bunner ut, sier Schieldrop.
Kraftig lagertrekk
Analytiker Trond Frode Omdal i Pareto Securities ser flere negative drivere som forklarer dagens oljeprisfall. Etter hans syn er imidlertid gårsdagens API-tall viktigst.
- Spesielt destillatlagrene er en bekymring, de er på høye nivåer. Det er 30 prosent ledig kapasitet i USA, men i Europa er det en flaskehals og volumer går til USA. Dette gjør at man frykter svært høye produktlagre i tallene fra USAs energiinformasjonskontor, EIA, senere i dag, sier Omdal til TDN Finans.
De amerikanske råoljelagrene var ned 5,6 millioner fat forrige uke, mens bensinlagrene var opp 7,1 millioner fat og destillatlagrene opp 5,6 millioner fat, ifølge statistikk fra American Petroleum Institute (API) tirsdag kveld.
Statistikk fra EIA onsdag viser et lagertrekk i USA på over fem millioner fat til 482,3 millioner fat i uken frem til 1. januar. Til sammenligning var det ventet at lagrene ville være opp 0,5 millioner fat, ifølge medianen av estimatene innhentet av Bloomberg News.
Les også: Kraftig fall i oljelagrene
Opptrapping
Omdal nevner i tillegg at markedet har fordøyd nyheten om at Saudi-Arabia henrettet den sjiamuslimske skriftlærde Nimr al-Nimr og den påfølgende spenningen i forholdet mellom landene. Det ventes ikke at dette vil påvirke markedet på kort sikt, ifølge ham.
DNB Markets skriver at markedsaktørene nå ser risiko for at landene vil reagere med å trappe opp produksjonen.
Frykten for at produksjonen i USA er mer robust enn ventet øker onsdag etter at Pioneer Natural Resources, som har eiendeler i Permian-området i USA, har hentet 1,4 milliarder dollar ny egenkapital og samtidig guidet produksjonsvekst på 10 til 15 prosent i 2016.
- Selskapet har hedget mye av produksjonen på godt over 60 dollar fatet, men dette bidrar uansett til negativiteten. Selskapet viser til at de beste delene av Permian gir 30 prosent avkastning selv på dagens forward-kurve, sier Omdal.
- Umulig å si
Commerzbank skriver at det ekstremt negative markedssentimentet bekreftes av at markedet ikke reagerer på kommentarer fra Irans nasjonale oljeselskap (NIOC) om at landet er villig til å oppskalere produksjonen gradvis.
«Akkurat nå er det umulig å si hvor og når dette vil ende», skriver banken om oljeprisfallet.
- Så lenge fokuset er på forholdet mellom tilbud og etterspørsel og muligheten for at destillatlagrene kan nå fysiske begrensninger i løpet av en varm vinter så risikerer man at det er ytterligere nedside for oljeprisen, sier Omdal.
Omdal legger til at han mener at inneværende prisnivåer ikke er bærekraftige fundamentalt sett, og at bunnen for oljeprisen er nokså nær og vil komme i første kvartal.
- Jo lavere man kommer nå, desto flere kutt vil de integrerte oljeselskapene og skiferselskapene gjøre, sier Omdal.
Raser videre
Oljeservice-sektoren på Oslo Børs fortsatte fallet ledet an av den Kristian Siem-dominerte undervannsrørleggeren Subsea 7 med en nedgang på 4,7prosent. Subsea 7 endte ned nær ti prosent tirsdag.
Fondsfinans forklarer gårsdagens fall med nye rykter om at det brasilianske statsoljeselskapet Petrobras vil starte en ny runde med forhandlinger av sine PLSV kontrakter, samtidig som et supply-skip fra Havila fikk kansellert en kontrakt ettersom skipet ikke var i stand til å skaffe nye sertifikater for operasjoner i Brasil.
Dette er en metode som Petrobras bruker for å komme seg ut av kontrakter, skriver meglerhuset.
Subsea 7 sin PLSV-virksomhet i Brasil står for om lag 40 prosent Fondsfinans' ebtida-estimat for 2017, og det er vanskelig å spekulere i hvorvidt kontraktene vil bli avsluttet eller ikke, fremgår det av oppdateringen.
Meglerhuset gjentar likevel kjøpsanbefaling på aksjen med kursmål 85 kroner og viser til selskapets uttalelser om at deres PLSV-skip er spesialbygget for Petrobras og dermed vanskelige å erstatte.
Oljeserviceindeksen på Oslo Børs, obosx, falt 5,5 prosent onsdag.
Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 1,44 prosent til 581,75 poeng, omsatt for 3,5 milliarder kroner.
Les også: Oljeanalytikere om politisk uro: Dette vil vi se mer av
Flyanalytiker om Ryanair: Kanskje et av verdens råeste selskaper
Ryanair får fly fra Gardermoen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.