Hydro-aksjen faller over fire prosent på høy omsetningen nå på formiddagen. Årsaken er frykt for hva som vil skje med aluminiumsmarkedet når Kina nå åpenbart har bestemt seg for å devaluere egen valuta betydelig for å stimulere egen eksport og økonomi. Hydro-aksjen er ned med 30 prosent så langt i år. Målt siden toppen i midten av februar i år er kursfallet på nesten 40 prosent.
Aluminiumsprisen er ned 20 prosent siden prisfallet startet for alvor i november i fjor. Frykten for kinesisk eksport har vært en sentral ingrediens i denne giftige cocktailen som har sendt aluminiumprisene ned. Mens prisutviklingen i aluminiumsmarkedet har vært illevarslende siden november, fortsatte investorene å presse opp Hydro-kursen helt til midten av februar i år. En rekke profilerte aksjeforvaltere har hatt Hydro-aksjen i sin portefølje, men nå er det vel bare Nordea Markets igjen blant dem som har troen på aksjen. Aksjen har påført meglerhuset en negativ avkastning på over 20 prosent siden anbefalingen ble gitt i januar. Det er en av årsakene til at Nordeas portefølje knapt kan vise til avkastning i år. DNB Markets og Arctic Fund Management, som begge har dumpet Hydro-aksjen fra sine porteføljer, er opp med henholdsvis 32 og 18 prosent.
Aluminium handles til rett under 1600 dollar per tonn, ned fra en topp på 2100 dollar i september ifjor. Det betyr tap for de fleste av verdens produsenter, også Norsk Hydro som har en kostnad per tonn på 1600 dollar. Det betyr også et uforminsket press på produsentene om å kutte ytterligere i produksjonskapasiteten.
Norsk Hydro er blant de få produsentene som fortsatt kan regne med å tjene penger på noen av anleggene sine siden Hydro har en av de laveste kostnadene i verden. Også positivt for Hydro er en sterk balanse og fortsatt positiv kontantstrøm. Men med aluminiumpriser på 1600 dollar per tonn er det bare et spørsmål om tid før investorene vil frykte at utbyttene fra selskapet blir kuttet.
Les også: Tungvektere tynger børsen
Les også: – Vi er ikke ute av skogen ennå
Knalltall for Norsk Hydro (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.