Nordea Markets, Carnegie, DNB Markets og Arctic Securities mener budet til japanske Mitsubishi Corp. på det statskontrollerte lakseoppdrettsselskapet Cermaq er bra.
Ved børsslutt fredag 19. september var selskapets verdi 7770 millioner kroner, tilsvarende 84 kroner per aksje. Nå står det japanske budet på 96 kroner per aksje i fire uker. Største eier Næringsdepartementet er positivt innstilt til budet, men åpner også for eventuelle andre.
- Bra premie
Nordea-analytiker Kolbjørn Giskeødegård og hans kolleger er imidlertid usikre på et motbud.
- Det er bra premie i forhold til sist børskurs og vårt kursmål. Det er jo godt nytt for aksjonærene, og det er alltid en mulighet for om det kommer motbud, sier han til TDN Finans.
Les mer:
Cermaq åpen for mottilbud
- Et motbud avhenger av hvordan Marine Harvest og andre tenker. Det er jo et spørsmål om pris og betalingsvilje, sier han.
Mitsubishi er en i norsk sammenheng ukjent aktør, men har interesser i sjømatbransjen i andre deler av verden. Når de kjøper alle aksjene må vi anta at det er for å ta det av børs, sier Giskeødegård.
Avviste Fredriksen
Carnegie, som er statens rådgiver i forbindelse med budet på Cermaq, mener aktøren som mest sannsynlig kan gi et motbud er John Fredriksen-kontrollerte Marine Harvest, ifølge en oppdatering.
Marine Harvest var også ute etter selskapet ifjor, men Staten anført av daværende Ap-mininster Trond Giske avviste frieriet.
Les også:
– Jeg var helt sikker på at staten ville tjene på det
Utelukker budkrig
Marine Harvest-sjef Alf-Helge Aarskog stenger imidlertid døren for muligheten.
- Jeg tror vi kan utelukke en budkrig om Cermaq. Vi har i grunn vært ferdig med Cermaq helt siden vi var ferdig med Cermaq, sier Aarskog til Bergens Tidende.
Styreleder Bjørn Flatgård i Salmar sier imidlertid han ser for seg «konstellasjoner» hvor Salmar er med på å kjøpe Cermaq.
- Per i dag er det ikke aktuelt å gå for hele Cermaq, men det kan dukke opp konstellasjoner hvor vi er med. Har det kommet et bud på helheten, så må vi akseptere at det er situasjonen, sier Flatgård til Adressa.
Staten eier 59,17 prosent i Cermaq etter at Giske kastet Fredriksen på dør, og økte sin eierandel. Deretter fulgte salget av fôrvirksomheten Ewos til oppkjøpsfond for 6,5 milliarder kroner.
Mitsubishi har over 60.000 ansatte innenfor bank og finans, energi, maskineri, kjemikalier og matindustri over store deler av verden. Selskapet driver allerede lakseoppdrett i Chile, Thailand og Vietnam.
DNB Markets mener Cermaq-budet er positivt for hele sektoren.
«Dersom transaksjonen befestes ytterligere venter vi at dette vil bli tolket positivt for hele sektoren. Den bekrefter industriell interesse utenfor sektoren i det som tradisjonelt har vært ansett som en bransje hvor kjøperne i all hovedsak er aktører allerede etablert innen sektoren», skriver DNB Markets i en oppdatering.
DNB Markets har kjøpsanbefaling på Cermaq-aksjen med kursmål på 95 kroner.
Arctic Securities viser til at Mitsubishi var en overraskende budgiver, men at det er positivt for hele oppdrettsnæringen.
Sluttet lavere
Sterk tiltro på et konkurrerende bud gir seg ofte utslag i kursnivåer godt over tilbudskurs. Markedet later imidlertid ikke til å være overbevist.
Les mer:
Cermaq og Mitsubishi snakket i månedsvis
Resultatvarsel fra Cermaq
Mitsubishi vil kjøpe Cermaq
Cermaq-aksjen var på det høyeste opp til 98,25 kroner per aksje mandag, men falt siden tilbake, og endte under tilbudsprisen på 96 kroner.
Aksjen sluttet opp omlag 14 prosent til 95,75 kroner, omsatt for 476 millioner kroner, som tredje mest omsatte aksje mandag.
Trøim-effekten
John Fredriksens "fish and ships" var alle i negativt terreng mandag. Søndag ettermiddag ble det kjent at skipsrederen og hans makker Tor Olav Trøim (51) skiller lag.
Fredriksen (70) takker Trøim for det 19 år lange samarbeidet med følgende (om Seadrill):
- Trøim var en ansatt og en god bidragsyter til å hjelpe med å bygge selskapet videre", sier Fredriksen.
Bakgrunn: «Money talks, bullshit walks» og Brudd mellom Fredriksen og Trøim
Motstridende meldinger
Fredag trakk Trøim seg fra styret i Seadrill og søndag ble det klart at han også forsvinner fra lakseoppdretter Marine Harvest.
Meldingene kommer overraskende på markedet som like før sommeren ble fortalt at Trøim ville fokusere innsatsen i Fredriksen-systemet mot færre engasjementer, herunder riggselskapet Seadrill.
I den forbindelse fikk han også en "sluttpakke" til en verdi på 1,6 milliarder kroner, hvorav 1,2 milliarder kroner i gassrederiet Golar LNG, der han fortsatt er aktiv.
Solgte seg ut
Trøims fratreden fra systemet sees i sammeheng med at Fredriksen så godt som solgte seg helt ut av Golar LNG i forrige uke.
Han opplyser til DN mandag at dette skyldtes uenighet omkring strategien for selskapet videre, som han anså for risikabel. Dermed var mistilliten og bruddet et faktum.
Nær samtlige av de Fredriksen-dominerte selskapene på Oslo Børs var ned mandag:
- Seadrill var ned 3,26 prosent til 177,9, og børsens mest omsatte aksje med 554 millioner kroner
- Marine Harvest var ned 0,95 prosent til 88,75 kroner.
- Frontline falt 5,98 prosent til 8,65 kroner
- Northern Offshore var ned 3,6 prosent til 10,70 kroner
- Deep Sea Supply falt 1,3 prosent til 8,50 kroner.
- Golden Ocean falt 11,1 prosent til 8,10 kroner.
- Archer snudde opp på tampen, og var opp 0,33 prosent til 9,1 kroner.
Hovedindeksen på Oslo Børs var ned 0,43 prosent til 615,65 poeng. Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for i alt 2,96 milliarder kroner.
Les også:
Dette er Cermaqs beiler
Nerdrum frikjent
Rockefeller selger seg ut av fossile investeringer
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.