Det var bred oppgang på Oslo Børs tirsdag på årets klart beste dag så langt i år. Lettelse etter makrodata fra Kina bidro til oppgangen.

Hovedindeksen på Oslo Børs har kun steget én dag tidligere i 2016, og da med 0,41 prosent. Tirsdag steg imidlertid hovedindeksen 2,88 prosent etter at kinesiske BNP-tall kom på linje med forventningene.

Fraværet av en Kina-skuffelse førte til en kraftig børsoppgang både i Asia og Europa.

Brent-oljeprisen ble ved stengetid tirsdag handlet opp 0,75 dollar fatet til 29,30 dollar. Til sammenligning lå prisen på om lag 28,8 dollar per fat ved stengetid for Oslo Børs mandag.

Les mer: Nordsjøoljen over 30 dollar

De fleste oljerelaterte selskapene er klart opp tirsdag. Statoil-aksjen steg blant annet 2,9 prosent.

- Vi antar at vi var og er på bunnen når det kommer til en Brent-pris på 20-tallet, sier oljeanalytiker Karl Fredrik Skorge Hansen i Norwegian Oil Trading til TDN Finans.

Les også: – Med mindre noe helt spesielt skjer, kan oljemarkedet drukne av overforsyning

Norwegian Oil Trading vært konservative i sine estimater når prisen kom under 30 dollar per fat for Brent 1. posisjon i år, ifølge ham, og viser til at de anslo at bunnen ville ligge på mellom 25-26 dollar pr fat for kort tid siden.

- Det har ikke vært noen åpenbar bunn, med unntak av teknisk svake og periodiske bunnivåer. Vi antar fortsatt at prisen for Brent 1. posisjon vil ligge på 30 dollar eller høyere pr fat i slutten måneden, for videre stigning i februar, sier han.

Priset inn i markedet

Oljeanalytikeren mener at helgens lettelser av sanksjoner mot Iran var interessante, men peker på at dette i stor grad allerede var priset inn i markedet.

- Vi vil si at priser på omtrentlig 30 dollar fatet er lavt, men tror vi får gode støttenivåer rundt dette nivået ettersom markedet åpnet over de kortsiktige tekniske indikatorene i dag morges. Dermed ligger alt til rette for en liten oppgang, men vil begrense seg til toppen 32-33 dollar per fat for Brent på kort sikt før det mest sannsynlig vil roe seg, sier oljeanalytikeren.

Tirsdag er det for det meste optimismen rundt Asia som gir prisen et lite puff oppover etter flere dager med nedgang, ifølge ham.

DNB-løft

DNB steg noe mer enn de nordiske konkurrentene tirsdag, og aksjen var opp 2,7 prosent.

RBC Capital Markets mener at DNB er den av de nordiske bankene de dekker med lavest implisert oppside, og har en «underperform»-anbefaling på aksjen.

På kort sikt tror de aksjen kan få et løft dersom fjerdekvartalstallene blir bedre enn konsensus og de ikke gjør de noen endringer i tapsguidingen for 2016 og 2017.

Meglerhuset venter at de rådende markedsforholdene vil bli betydelig mer utfordrende for DNB og de venter at egenkapitalavkastningen faller til et ensifret tall i 2017. DNB har et mål om en egenkapitalavkastning på 12 prosent for perioden 2016-2018.

RBC-analytikerne venter også at tapene blir høyere enn banken selv har guidet og at en lav oljepris vil gi lav vekst i både netto renteinntekter og fee-inntekter. Meglerhuset venter heller ikke at banken vil nå målet om en ren kjernekapitaldekning på 15 prosent ved utgangen av 2016 organisk.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 2,88 prosent til 543,68 poeng, omsatt for 3,7 milliarder kroner.

 

Les også:  - Banker på døren med nye 500.000 fat olje per dag

Asia i dag: Det magiske tallet er 6,9

Nå masseansetter flyselskapene igjen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN TV: - De gode tidene er over for Norge. De er borte.
- De gode tidene er over for Norge. De er borte.
Men dette mener hedgefondforvalter Hugh Henry kommer til å redde oss.
01:01
Publisert: