Atea-aksjen falt 15 prosent etter å ha sendt ut et resultatvarsel fredag morgen. Omsetningen ventes nå til 6.400-6.600 millioner kroner og justert ebitda ventes til 140-160 millioner kroner i andre kvartal.

DNB Markets skriver i en oppdatering at Atea-varselet impliserer en omsetning for andre kvartal rundt to prosent under meglerhusets estimat og en ebitda 25 prosent under DNBs estimat.

Konsernsjef Steinar Sønsteby opplyser til TDN Finans at på forhånd var omsetning-konsensus i markedet litt over det intervallet Atea nå guider, mens ebitda-konsensus lå på rundt 190-200 millioner kroner.

DNB Markets viser til at det fortsatt er betydelig usikkerhet knyttet til utviklingen i Atea. Meglerhuset peker på at Atea i dagens melding ikke guider noe for annet halvår, som tidligere har stått for mer enn 60 prosent av et års ebitda.

«Det er fortsatt betydelig usikkerhet her, men dersom vi forutsetter samme sesongsvingninger som i 2013-2014 vil det innebære at konsensus ebitda for 2015 nedjusteres med 13-22 prosent», skriver meglerhuset.

Atea-aksjen ble omsatt for 103 millioner kroner fredag.

Les også: «Something is rotten in the state of Denmark»

Rammes av krav og lavere renter

Torsdag ble styringsrenten i Norge satt ned med 0,25 prosentpoeng til 1,00 prosent, og det motsykliske kapitalbufferravet for bankene økt med 0,5 prosentpoeng til 1,50 prosent med effekt fra 30. juni 2016. SEBs bankanalytiker Christoffer Adams mener begge deler er negativt for DNB.

- Fallende rente legger press på rentenettoen. Vi anslår at den negative effekten på bunnlinjen ligger blir 2-4 prosent på helårsbasis, sier Adams til TDN Finans.

Videre mener han at økningen i motsyklisk buffer til 1,5 prosent betyr at DNB trolig vil ønske en ren kjernekapitaldekning på minst 14,25 prosent ved utgangen 2016.

- Hvis det blir tilfellet, vil det trolig innebære at utbyttet ikke øker fra 2014-utbyttet på 3,8 kroner per aksje for 2015 og 2016. Det impliserer en direkteavkastning på rundt tre prosent, sier han.

Nedjusterer

Fondsfinans har fredag nedjustert sitt DNB-kursmål med to kroner til 148 kroner som følge av at økningen i det motsykliske bufferkapitalkravet. Meglerhuset mener imidlertid at DNB forblir attraktiv priset og anbefaler kjøp av aksjen.

DNB-aksjen steg 0,1 prosent fredag etter at aksjen sluttet ned 1,2 prosent torsdag. DNB-aksjen ble omsatt for 451 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 0,57 prosent til 632,23 poeng, og totalt ble det omsatt aksjer for 4,4 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.