Etter at oljeaksjen DNO har halvert seg siden i fjor sommer gjør selskapet nå en emisjon på 975 millioner kroner som utgjør 6,5 prosent av selskapets markedsverdi. Aksjen faller over ti prosent i dag. Det er en bragd at selskapets tilretteleggere Pareto, DNB Markets og ABG Sundal Collier har klart å hente inn disse pengene gitt DNOs stadig dårligere ry for corporate governance og sammensausing av interessene til DNO og selskapets hovedeier Rak Petroleum. Rak eier 42,8 prosent av DNO. RAK Petroleums styreleder er Bijan Mossavar-Rahmani, som også er styreleder i DNO.
Swedbank har publisert en analyse med en rekke gode spørsmål til DNO-emisjonen.
Det første spørsmålet er hvorfor ikke hovedaksjonæren Rak har deltatt i emisjonen i henhold til sin eierandel. Rak deltar ikke med en eneste krone i emisjonen, men låner i stedet ut sine egne aksjer til kjøpere i emisjonen.
«Vi antar at pengene hadde vært tilgjengelig dersom dette var en unik investeringsmulighet,» skriver Swedbank.
Spørsmål to er hvorfor DNO kjøpte Rak-aksjer i 2014 for 39 millioner dollar. Den summen utgjør 22 prosent av DNOs kontantstrøm fra driften ifjor.
Spørsmål tre er hvorfor selger ikke DNO sine aksjer i Rak for å skaffe pengene som selskapet så åpenbart sårt trenger.
Spørsmål fire er hvorvidt emisjonen indikerer at DNO har lav tiltro til at det blir noe eksportbetalinger for oljen i 2015, eventuelt kombinert med lave salgsvolumer lokalt.
DNO sitter på en masse egne aksjer og disse aksjene selges nå ut i forbindelse med emisjonen. Det er også et veldig dårlig signal for DNOs øvrige aksjonærer.
«Minst to av disse spørsmålene er viktige påminnelser om DNOs utfordringer hva gjelder corporate governance,» skriver Swedbank.
Swedbank antar at emisjonen i DNO er tvunget frem av to forhold.
Det ene er at DNO-ledelsen har vært på veien for å skaffe inn et nytt obligasjonslån for å erstatte de to lånene som forfaller i 2016. Timingen har ikke vært heldig med OPEC som ikke kutter i produksjonen, fallende oljepris og økende kredittmarginer. Et nytt obligasjonslån ville dermed blitt meget dyrt. Det andre kan være at selskapet ser risikoen for lav kontantstrøm i 2015 og må hente penger for å sikre likviditeten.
«Etter vårt syn har dette ingen mening dersom eksportbetalinger var ventet i nær fremtid,» skriver Swedbank.
Meglerhuset vurderer nå å nedjustere sin kjøpsanbefaling på DNO-aksjen.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.