Global børsoppgang og høyere oljepriser trakk også opp.
Oppgangen på Oslo Børs ble oppgangen ledet an av DNO. Selskapet meldte torsdag morgen at de kurdiske regionale myndighetene i Nord-Irak (KRG) har godkjent en overføring på 75-100 millioner dollar til de oljeeksporterende selskapene i regionen, som skal gjennomføres i første halvdel av september.
Størrelsen på betalingen er i tråd med nylige indikasjoner fra selskapene i regionen, blant andre DNO. Flere analytikere har imidlertid satt spørsmålstegn ved KRGs kapasitet til å gjennomføre betalingene til oljeselskapene. At overføring av den ventede størrelsen faktisk er godkjent av de kurdiske myndighetene, blir derfor tolket positivt.
Pareto Securities skriver at det ventes at fordelingen av disse midlene mellom selskapene blir i tråd med tidligere betalinger. Den seneste eksportbetalingen fra KRG ble gjort i desember, og var på 75 millioner dollar, hvor 30 millioner gikk til DNOs Tawke-felt, 30 millioner til Taq Taq, og 15 millioner gikk til Shaikan-feltet.
Dette ga DNO rundt 21 millioner dollar, Genel Energy rundt 24 millioner dollar og Gulf Keystone Petroleum rundt 15 millioner dollar.
Pareto har kjøpsanbefaling på både DNO, Genel og Gulf Keystone, med kursmål på henholdsvis 23 kroner, 800 pence og 40 pence.
DNB Markets venter at DNO blir tildelt rundt en fjerdedel av den totale allokeringen til oljeselskapene, og er således på linje med Paretos forventinger.
DNB fremhever at et viktig spørsmål er hvorvidt KRG har råd til å øke allokeringen fremover, slik det er blitt kommunisert gjentatte ganger. Meglerhuset estimerer KRG behøver en oljepris på 31 dollar fatet for å dekke lønn til statlig ansatte og lignende, mens en oljepris på 47 dollar vil være nødvendig for å dekke hele KRGs budsjett kun fra oljesalgene.
«Med vårt oljeprisestimat for 2016 på 65 dollar fatet, tror vi KRG har evnen til å starte å betale selskapene for eksporten», skriver DNB.
DNO-aksjen steg 13,51 prosent til 8,57 kroner, omsatt for 137 millioner kroner.
Steg på kvartalsrapport
Seadrill steg også torsdag etter at selskapet la frem sin rapport for andre kvartal.
DNB Markets mener den solide børsutviklingen for Seadrill-aksjen er uberettiget. Meglerhuset viser til at ebitda-guidingen for tredje kvartal var svakere enn ventet og at Seadrill har kommet til enighet med Husky om å redusere dagraten for «West Mira», som følge av forsinket levering av riggen, og skriver at aksjen skulle prestert svakere enn de sammenlignbare selskapene i dagens handel.
Pareto Securities beskriver rapporten som nøytral, og skriver at ratenedjusteringen for «Mira» var ventet. Samtidig understrekes det at avtale om leveringsutsettelser av nybygg er helt essensielt for selskapet, ettersom det nå ikke vil ha noe finansieringsbehov før i 2017, når et obligasjonslån på én milliard dollar forfaller.
Seadrill-aksjen steg 1,83 prosent til 55,55 kroner, omsatt for 289 millioner kroner.
SEB kutter oljeprisanslag
SEB anslår i meglerhusets årlige E&P-undersøkelse at lete- og produksjonsinvesteringene (E&P) til oljeselskapene vil falle med 15 prosent i 2016 fra nivået i 2015. Samtidig nedjusteres oljeprisanslagene og Statoil og Subsea 7 nedgraderes.
Kombinasjonen av svak kontantstrøm, lavere oljepriser og prioritering av utbytte, er en «dødelig cocktail» for E&P-investeringene, skriver meglerhuset.
Meglerhuset skriver at de foretrekker oljeselskaper foran oljeserviceselskaper, og venter at 2016 vil bli karakterisert av egenkapitalemisjoner og restrukturering innen oljeservicebransjen.
Blant oljeselskapene fortrekker SEB Det norsk oljeselskap og Lundin Petroleum. Meglerhuset anbefaler kjøp av begge disse selskapene.
Blant oljeserviceselskapene, på relativ basis, foretrekkes BW Offshore og Subsea 7. Meglerhuset har en kjøpsanbefaling på BW Offshore, mens Subsea 7 nedgraderes til hold fra kjøp. Seadrill og TGS-Nopec trekkes frem som meglerhusets minst fortrukne aksjer.
SEB nedgraderer sin anbefaling på Statoil fra kjøp til hold som følge av de nye oljeprisanslagene. Kursmålet kuttes til 120 kroner fra 160 kroner.
Blant andre kutter SEB kursmålet på Aker Solutions til 30 kroner fra tidligere 37 kroner. Akastor-kursmålet nedjusteres til 11 kroner fra 13 kroner, mens Petroleum Geo-Services-kursmålet tas ned til 28 kroner fra 38 kroner.
Venter mer Opec-olje
SEB kutter Brent-prisestimat for årene 2015-2017. For 2015 kuttes oljeprisanslaget til 54 dollar fatet fra 62 dollar. For 2016 nedjusteres anslaget til 55 dollar fra tidligere 70 dollar, mens 2017-estimatet kuttes til 60 dollar, mot tidligere 70 dollar.
SEB har siden sin forrige oljemarkedsrapport oppjustert Opec-tilbudsanslaget betydelig, noe som delvis motvirkes av forventinger om høyere etterspørselsvekst globalt og oppdatert produksjonsvekstsanslag for USA.
Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 1,88 prosent til 586,17 poeng, omsatt for 4,467 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.