Telenor ledet an i nedgangen på Oslo Børs onsdag etter at selskapet la frem kvartalsrapport for andre kvartal. Fall i oljeprisen tynget utviklingen på børsen, men trakk samtidig Frontline opp.
Telenor rapporterte både omsetning og ebitda som var litt svakere enn det analytikerne ventet på forhånd. Selskapet fastholder samtidig utsiktene for 2015.
Flere meglerhus venter at konsensus vil komme litt ned etter rapporten. Myanmar-virksomheten trekkes frem som positiv, mens Pakistan-virksomheten beskrives som utfordrende.
«Ingen vekst i ebitda»
Société Générale trekker frem at Telenor-selskapene Digi, Dtac og Grameenphone allerede før dagens Telenor-rapport hadde lagt frem svake tall, og legger til at onsdag viser Norge, Sverige og Pakistan også svak utvikling, mens Myanmar utviklet seg bedre enn ventet.
«Samlet sett er det ingen vekst i ebitda. Guidingen for 2015 er ikke endret, men konsensus kan vise seg å være for optimistisk for 2016-2018», skriver i Société Générale.
Morgan Stanley beholder på den andre siden sin «overweight»-anbefaling på Telenor etter rapporten og viser til at Telenors Myanmar-utvikling overgikk forventingen i andre kvartal og at Norge-virksomheten utviklet seg stabilt.
Telenor endte ned 2,8 prosent til 178,0 kroner, omsatt for 488 millioner kroner.
Yara opp
Yara International steg mest av de store selskapene på børsen. Selskapet la frem kvartalstall tirsdag og flere analytikere har etter rapporten oppjustert kursmålene og oppgradert aksjen. JP Morgan oppgraderer Yara til nøytral fra underweight. Kursmålet oppjusteres til 420 kroner fra 350 kroner.
Fondsfinans oppgraderer Yara til nøytral fra salg med kursmål 425 (385). Oppgraderingen skyldes er at de lave gjødselprisene påvirker selskapet mindre enn man kunne frykte, ifølge en oppdatering onsdag.
«Vi ser problemer fremover for ureamarkedet som fortsatt vil være tilbudsdrevet. Yara har imidlertid vist at de er mindre sårbare for endringer i prisene på standard gjødselprodukter enn man kunne frykte. Vi er dermed mindre bekymret over det svake ureamarkedet», skriver meglerhuset.
Yara endte opp 2,9 prosent til 422,90 kroner, omsatt for 487 millioner kroner.
Nedjusterer Hydro
Etter Norsk Hydro la frem resultater tirsdag har DNB Markets tatt ned anslagene sine for driftsresultatet i 2015-2016 på grunn av lavere forventninger til aluminiumprisen.
For perioden 2014-2017 venter DNB-analytikerne fortsatt en gjennomsnittlig årlig inntjeningsvekst på 14 prosent. Dette i kombinasjon med en attraktiv verdsettelse i forhold til sammenlignbare aktører gjør dette at de gjentar kjøpsanbefalingen på Hydro, men nedjusterer kursmålet til 40 fra 42 kroner.
Norsk Hydro endte ned 2,4 prosent til 31,35 kroner, omsatt for 325 millioner kroner.
Oljeprisen ned
Olje- og oljeserviceselskaper på Oslo Børs endte ned etter at brent-oljeprisen falt tilbake onsdag. Statoil endte ned 1,9 prosent og Seadrill sluttet ned 0,6 prosent.
Høyere ventet produksjon fra Opec fremover er imidlertid positivt for Frontline som steg 6,2 prosent.
Norwegian Oil Trading sier til TDN Finans at de venter at oljeprisene vil «ta en lang sommerferie», og bevege seg sideveis det kommende halvåret. Clarkson Platou ser høyere Opec-produksjon fremover og oppsiderisiko i deres tankrateestimater.
Onsdag faller oljeprisene litt tilbake og oppmerksomheten i markedet retter seg mot fremleggelsen av de offisielle ukentlige lagertallene fra amerikanske myndigheter, som kunngjøres klokken 16:30.
Roet seg
Markedsanalytiker Karl Fredrik Skorge Hansen ved Norwegian Oil Trading viser til at oljemarkedet har roet seg betraktelig og at dette førte til en ganske stabil utvikling forrige uke, noe som har fortsatt inn i denne uken.
Markedsanalytikeren mener det fortsatt gjenstår mye arbeid knyttet til Iran-avtalen, og tror det mest spennende vil bli om denne blir godtatt av kongressen i USA og hvor raskt dette vil skje.
- Det er store lobbygrupper i USA, og mange som jobber for jødiske interesser. De har 60 dager tidsfrist og vi antar at dette blir avgjort på tampen av fristen. Den fysiske oljen kan være på markedet relativt kjapt etter dette. Da begynner ser vi for oss ekstra strøm av olje i begynnelsen av 2016, sier han.
Kina
Skorge Hansen mener oppmerksomheten fremover vil være rettet mot den økonomiske utviklingen i EU, og spesielt Kina.
- Det kan virke som om Kina er mer i uføre enn først antatt og tilfører det finansielle markedet kunstig stimuli. Det er ingen tvil om at det kan ha store konsekvenser hvis denne boblen sprekker, sier han.
Hittil ser det imidlertid ut som om Kina klarer å roe markedet med finansielle tiltak, ifølge ham.
Norwegian Oil Trading-analytikeren viser videre til at raffineriene kjører for fullt i USA og det er ventet fortsatt høy aktivitet, med en uendret raffinerikjøring på 95,3 prosent forrige uke.
Bensinlagrene viktigst
Onsdag ettermiddag kunngjøres de offisielle tallene for USAs oljelagre fra det amerikanske energidepartementets. Ifølge analytikeren er det utviklingen i bensinlagrene som er viktigst, spesielt i sommermånedene.
- Markedet i Europa ser ut til å bli oversvømt av destillater og diesel. Til Europa kommer det laster fra USA, Saudi-Arabia, India og Sør-Korea, sier han, og legger til:
- Vi forventer dagens prisutvikling vil ta en lang sommerferie, bevege seg sideveis og være på omtrentlig samme nivå i 4-6 måneders tid. Vi vil nok merke en nedgang i desember og på begynnelsen av 2016 på grunn av fall i spekulative lange posisjoner i oljemarkedet. Siden 5. mai har vi hatt en nedgang i spekulative lange posisjoner på om lag 50 prosent.
Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,98 prosent til 644,57 poeng, omsatt for 3,4 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.