Frontline fortsatte den gode utviklingen på Oslo Børs tirsdag. Ellers var det rettet oppmerksomhet mot kvartalsrapporter fra Yara og Norsk Hydro.
Frontline steg mest blant de høyest omsatte aksjene, og endte opp 9,7 prosent til 24,49 kroner, omsatt for 206 millioner kroner.
Både J.P.Morgan og Morgan Stanley oppjusterte i helgen sine tankrateestimater for 2015 og 2016. Financial Times trakk frem tankmarkedet i papirutgaven tirsdag, hvor de blant annet viste til at VLCC-rederne opplever sterkeste markedet siden 2008.
Gode utsikter
- Den lave oljeprisen har bidratt til økt etterspørsel, og så lenge vi ikke ser et rally i oljeprisen, tror vi tankmarkedet vil holde seg stramt, sier administrerende direktør Robert Hvide Macleod i Frontline i en epost til TDN Finans tirsdag.
Frontline tror med det at det blir et godt tankmarked også i 2016, og viser til begrenset flåtevekst og at tonnmilene ventes å være høye, og sannsynligvis stige mye.
- Mye av det nye tilbudet ventes å komme fra Atlanterhavet. 6,5 millioner fat pr dag raffineringskapasitet er under bygging og to tredjedeler av dette er i Asia. Vi ser ingen tegn til at oljeetterspørselen skal falle så lenge prisen holder seg på dagens nivåer, sier Frontline-sjefen.
Videre mener han, at dersom man sammenligner med forrige oppgangsperiode fra 2006 til 2009, kan det være ytterligere oppside ettersom flåteutnyttelsen da var 3-4 prosent høyere enn hva den er i dag.
Bedre enn ventet fra Hydro
Norsk Hydro-aksjen endte uendret etter å ha steget store deler av dagen tirsdag. Analytiker Hjalmar Ahlberg i Kepler Cheuvreux forklarte den positive utviklingen med lave forventninger før rapporten.
- Det var en bra rapport, og det var bedre enn ventet. Det var drevet av at premiene ikke falt like fort som ventet, men de kommer til å gå ned i neste kvartal. Det er en etterslepende effekt her, sier Ahlberg til TDN Finans.
Han tror ikke markedet vil endre synet mye på utsiktene til Hydro etter rapporten.
- Selskapets utvikling blir drevet av valuta, metallpriser og premier. Aluminiumprisen har falt mye den seneste tiden, og det trekker litt ned, selv om dollaren motvirker effekten noe, sier Ahlberg.
- Les også: Slik vurderer analytikerne Hydro-tallene
Venter svakere
I tredje og fjerde kvartal tror Ahlberg at det kommer til å bli et svakere resultat i primærmetallvirksomheten og for bauksitt- og aluminaområdet på grunn av dette.
-Valsede produkter kommer til å klare seg bedre, for der er det en positiv effekt fra premier, sier Ahlberg.
Hydro justerte ned anslagene for etterspørselsveksten etter aluminium på grunn av lavere vekst i Kina, fortsatt lav vekst i Sør-Amerika og Russland, og bare svake tegn til bedring i Europa. Ahlberg mener at dette var forventet etter Alcoa gjorde det samme da de la frem sine resultater.
Hydro ble mest omsatt på Oslo Børs tirsdag for 371 millioner kroner.
«Solid nok» fra Yara
Yara hadde motsatt kursutvikling enn Hydro og stengte opp etter å ha falt tidligere på dagen. Yaras andrekvartalsrapport fikk litt blandede vurderinger blant analytikerne. Det var imidlertid ingen som mente at rapporten bød på de store overraskelsene.
«Yaras kvartal er solid nok, med gunstige valutaeffekter og lavere gasskostnader som hoveddriverne bak årsveksten. Justert eps har sannsynligvis nådd toppen for nå, men vil være volatile rundt fremtidige valutakurser og gasspriser», skriver Morgan Stanley.
Swedbank beskriver Yara-rapporten som litt bedre enn ventet, men venter ikke å gjøre vesentlige endringer i sine estimater, kursmål eller anbefaling som følge av den.
Vil forbli sterke
«Yaras resultater vil forbli sterke som en følge av lave energipriser, en svak krone og kapasitetsekspansjoner. Det globale markedet vil imidlertid forbli drevet av tilbudssiden, som vil holde nitrogenprisene under press», skriver Swedbank.
Meglerhuset mener Yara likevel vil fortsette å skape betydelig aksjonærverdi gjennom kapasitetsekspansjonene. Over de neste fem årene, estimerer Swedbank-analytikerne at eps kan vokse med så mye som ti kroner aksjen fra nåværende nivå.
Yara steg 0,7 prosent til 411 kroner, omsatt for 333 millioner kroner.
Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,36 prosent til 650,91 poeng, omsatt for 3,0 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.