Etter en dyster august og svak september, hevet Swedbank-strategene vektingen av aksjer i sin anbefalte portefølje for oktober.
«Dette er trolig bare nok en markedskorreksjon – og en kjøpsmulighet,» skrev Hermanrud ved inngangen til oktober.
«Vi så en av de bratteste korreksjonene noen gang i august. S&P 500 var ned 10,2 prosent på fire dager, som gjør denne nedgangen til en av de ti bratteste på over 80 år. Nyhetene om svekkelse av kinesisk økonomi og svake tall fra andre fremvoksende økonomier var triggeren som fikk investorene til å trykke på selg-knappen. Magefølelsen var at «dette må være starten på noe stygt».»
Hermanrud erkjenner at situasjonen i Kina fortsatt er bekymringsfull, men han ser få fundamentale grunner til det kraftige børsfallet i august og september.
«Timingen ser bra ut, siden de fleste korreksjoner har bunnet ut mellom slutten av september og midten av oktober,» skrev Swedbank ved inngangen til oktober.
Det må kunne sies å ha vært en innertier. Oktober hadde knapt startet før børsene begynte å stige kraftig. Hovedindeksen på Oslo Børs er nå opp over seks prosent så langt i oktober.
Swedbank peker på historikken som viser at det har vært en god investeringsstrategi å kjøpe aksjer etter store børsfall.
«Etter fall på ti prosent i hovedindeksen på mindre enn ti dager har avkastningen vært 18 prosent det påfølgende året, nesten dobbelt så mye som gjennomsnittet for markedet,» skrev Swedbank.
Etter børsfallene i august og september var det mange som fryktet en mer varig nedtur. Det hadde Hermanrud lite tro på.
«100 prosent av de siste syv markedskræsjene på Oslo Børs har startet fra meget pris/bok-nivåer. Den nåværende prisingen av hovedindeksen er ikke strukket, selv om det amerikanske markedet ser dyrt ut,» skrev Hermanrud, og pekte på at Tyskland er priset litt under snitt, det sørlige Europa langt under og de fremvoksende økonomiene langt under historisk snitt.
Spesielt oljerelaterte aksjer har fått et markant løft i oktober etter at oljeprisen har steget over ti prosent. Mange investorer øyner nå et håp om at oljeprisen endelig har nådd bunnen.
Swedbank tok inn Statoil-aksjen i sin portefølje for oktober, og fikk dermed med seg oppgangen i oljerelaterte aksjer. Statoil-aksjen er opp 14 prosent i oktober. DNB-aksjen var også et godt valg i oktober, aksjen er opp over ti prosent. Mange har fryktet at oljerelaterte selskaper vil gi banken en kraftig økning i utlånstap.
Også nye aksjer i Swedbank-porteføljen i oktober er Norwegian og Yara, men disse aksjene har bidratt mindre til porteføljen. Norwegian er pluss mins null, mens Yara er opp tre prosent.
Les også:
Se også:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.