Oslo Børs steg onsdag ettermiddag. Yara var blant aksjene som trakk ned, mens Höegh LNG steg etter selskapet meldte om en ny FSRU-kontrakt.
- Dagens viktigste selskapsnyhet er Höegh LNG, og aksjen har høyst fortjent fått et kraftig løft, sa strateg Kristian Tunaal i DNB Markets til TDN Finans onsdag.
Den aktuelle FSRU-kontrakten er med Octopus LNG i Chile, og har varighet på 20 år. Aksjen var i tidlig handel opp over seks prosent og endte opp 3,7 prosent til 113 kroner.
Kraftig Frontline-løft
Ellers var Morgan Stanley ute med ny oppdatering på Frontline, hvor tankrederiet oppgraderes til «equal weight». Meglerhuset mener Frontlines gjeld endelig er håndterbar, som gjør at aksjonærene kan tjene på det sterke tankmarkedet.
Morgan Stanley-analytikerne erkjenner at det fortsatt er risikoer knyttet til Frontline-aksjen, men understreker at det også finnes muligheter.
Risikoen er relatert til muligheten for at Frontline vil utnytte det sterke tankmarkedet til å skrape sine eldre skip. Dette vil kunne føre til en vesentlig reduksjon i resultatkapasiteten, uten muligheten til å reinvestere, og med fare for en ny aksjeemisjon.
Samtidig kan et potensielt svakere enn ventet tankmarked i 2016 øke den finansielle risikoen for Frontline, tilføyes det.
Når det er sagt, er det også en mulighet for en fusjon med det tilknyttede selskapet Frontline 2012, som eier 41 nyere tankskip. En slik transaksjon vil kunne transformere Frontline til et av de største tankrederiene i verden igjen.
Når det gjelder Frontlines gjeld, fremholder Morgan Stanley at den nåværende bankgjelden er under 60 millioner dollar, som er om lag 45 prosent av verdien på de to nyeste suezmax-skipene til selskapet. Den resterende gjelden er på om lag 115 millioner dollar til tilknyttede selskaper. I tillegg har Frontline leasingforpliktelser på rundt 620 millioner dollar for 21 innleide skip.
«Vi mener den finansielle risikoen enkelt kan håndteres, ettersom rundt 85 prosent av betalingsforpliktelsene er til tilknyttede selskaper, samtidig som Frontline har over 150 millioner dollar i kontanter pluss netto arbeidskapital samt de 21 innleide fartøyene», skriver meglerhuset.
Når det gjelder tankmarkedet, har Morgan Stanley tro på at markedet vil fortsette styrkingen på sannsynlige nye volumer fra Libya og Iran, samt begrenset vekst i den globale flåten i år.
Meglerhuset estimerer at Frontline vil kunne øke sin verdijusterte egenkapital med 0,3-0,4 dollar pr aksje pr kvartal fremover, og dermed på rundt et år doble verdien fra dagens 1,7 dollar pr aksje.
Frontline-aksjen steg 9,7 prosent til 23,8 kroner, omsatt for 58 millioner kroner onsdag. Aksjen er opp 26,6 prosent så langt i år. Til sammenligning er hovedindeksen på Oslo Børs opp i overkant av 12 prosent i samme periode.
Vil bli selvforsynt med gjødsel
Indias kjemikalie- og gjødselminister Ananth Kumar uttalte onsdag at landet har som mål å bli selvforsynt med gjødsel, inkludert urea, innen fire år. India er sammen med USA verdens største importør av urea.
Analytiker Morten Normann i Fondsfinans har lite tro på at landet vil klare å bli selvforsynt med gjødsel i overskuelig fremtid.
- Det er urealistisk slik jeg ser det, samtidig vet man jo aldri. Jeg dekker også aluminium og siden 2008 er India det landet i verden som har hatt den kraftigste prosentmessige veksten i aluminiumsproduksjonen, faktisk kraftigere enn Kina. India er en av verdens største forbrukere både av aluminium og gjødsel, og det er jo naturlig at man forsøker til en viss grad å dekke det inn selv, sier Normann til TDN Finans.
Han viser til at India sammen med USA er verdens største importør av urea.
-Indias import utgjør rundt en sjettedel av det globale volumet, så klarer de å bli selvforsynt med urea, vil det selvfølgelig få stor betydning. Men jeg mener det er for tidlig at aksjekursen lar seg bli påvirket av dette ennå, sier han.
Også analytiker Jon D. Gjertsen i Pareto mener det er urealistisk at India skal bli selvforsynte med urea. Han viser til at landet i dag importerer åtte til ti millioner tonn urea, hovedsakelig fra Kina, og at India har planlagt å øke den hjemlige produksjonen i flere år.
«Men så langt har fremgangen vært begrenset ettersom manglende tilgang på gass har hindret produksjonen. Vårt syn er at India vil forbli en netto importør på grunn av det svake gasstilbudet og relativt høye kostnader på råmaterialer», skriver Yara-analytikeren i en oppdatering onsdag.
Yara International falt 0,2 prosent, og var den tredje mest omsatte aksjen på Oslo Børs med 288 millioner kroner.
Oljefall
Oljeprisene fortsatte ned onsdag etter betydelig prisfall tirsdag. Analytikerne i Credit Suisse er nervøse for de kortsiktige utsiktene til oljeprisen.
De viser til at de spekulative posisjonene i olje er store, og har toppet ut. Historisk har dette ført til et fall i oljeprisen på mellom 12 og 60 prosent.
Saudi-Arabias kamp om markedsandeler skaper også grunn til bekymring, mener Credit Suisse. De tror oljeprisen vil svekke seg på kort sikt, før den stiger til 71 dollar fatet i fjerde kvartal.
Credit Suisse anbefaler å være «underweight» i integrerte oljeselskaper. De tror ikke noen av selskapene vil klare å dekke utbyttebetalingene med fri kontantstrøm i 2016.
Dersom oljeprisen fortsetter å falle trekker meglerhuset frem flyselskaper som en sektor som man bør vekte seg opp i.
Hovedindeksen på Oslo Børs steg 0,49 prosent til 646,45 poeng, omsatt for 3,1 milliarder kroner.
Les også:
Morgan Stanley oppjusterer Frontline
Ser Norwegian 50 prosent opp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.