Aksjen stiger etter at Norske Skog melder om bedre utsikter for 2015 og refinansierer gjeld som vil skyve forfall til desember 2019.
«Vi tror vi nå er i en bedre kostnadsposisjon og mer konkurransedyktig enn i tidligere år på grunn av fortsatte kostnadskuttprogrammer, en fordelaktig valutasituasjon, en lavere oljepris og bedre stordriftsfordeler på vår gjenværende anlegg,» skriver Norske Skog-sjef Sven Ombudstvedt i en pressemelding.
Kronesvekkelsen bidrar svært positivt for Norske Skog siden bare en liten andel av salget er i kroner og mer enn en tredjedel av produksjonen skjer i Norge. Tilsvarende har depresieringen av australsk dollar medført styrket konkurransekraft for den oppgraderte Boyer-fabrikken i Australia som eksporterer til Asia.
Den fallende oljeprisen er også positivt på grunn av meget energiintensiv produksjon av papir fra fiber. Lavere oljepris betyr også lavere kostnader på en rekke kjemikalier som for en stor del er oljederivater.
Norske Skog vil også i år nyte godt av en rekke konkurrenter som stengte ned kapasitet i fjerde kvartal 2014. Dette vente å slå ut i høyere priser i første halvår i år.
Med dagens kursoppgang er selskapets egenkapital priset til 1,2 milliarder kroner, nesten en dobling fra utgangen av 2014.
Men Norske Skog har fortsatte en netto rentebærende gjeld på 6,9 milliarder kroner, så balansen i selskapet er strukket så det holder.
Men tenk tilbake til 2007 da netto rentebærende gjeld sto i over 16 milliarder kroner og papirindustrien sto ved inngangen til en strukturell krise der etterspørselen etter avispapir var på vei rett til bunns. Siden da har Norske Skog solgt unna en masse virksomhet og kuttet kostnader betydelig.
Konkursfaren har hengt over selskapet i årevis og eneste håp var at selskapet skulle bli solgt til finske konkurrenter men der er det ikke mye som har skjedd. Norske Skogs enorme gjeld og en maskinpark som trengte nye investeringer har trolig skremt finnene vekk.
Norske Skog beslutning om å satse enormt på produksjon av avispapir akkurat i det elektroniske medier begynte å utkonkurrere papiraviser vil trolig gå inn i historien som en av de aller sletteste strategiske beslutninger tatt noengang i et norsk styrerom.
Skogeierne, som var med på å fatte denne beslutningen, har ikke lenger den samme makten i selskapet, spesielt etter at Viken solgte seg ut. Nå er aksjonærstrukturen i selskapet meget spredt. Det er fortsatt lov for aksjonærene å håpe på et finsk oppkjøpstilbud..
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.