Marine Harvest falt markert på Oslo Børs mandag etter skuffende slakteguiding for fjerde kvartal 2016 og 2017. Lerøy Seafood falt også etter oppdateringen, mens Bakkafrost og Norway Royal Salmon steg.
Nedgraderes
Marine Harvests driftsresultat for tredje var riktignok bedre enn ventet, men selskapet nedjusterer samtidig slaktevolumguidingen for fjerde kvartal 2016 med 19.000 tonn på grunn av biologiske utfordringer.
I 2017 venter selskapet å slakte 403.000 tonn, mot ventet 422.000 tonn, ifølge estimater innhentet av SME Direkt.
Flere meglerhus sier de vil nedjustere estimatene sine som følge av oppdateringen. ABG Sundal Collier sier de vil nedjustere inntjeningsestimater med tre til syv prosent i 2016, og med to til fem prosent for 2017.
Pareto Securities nedgraderer dessuten anbefalingen på Marine Harvest til hold fra kjøp etter slakteoppdateringen og setter ned kursmålet til 149 kroner fra 157 kroner.
Samtidig peker flere meglerhus på at dette bekrefter bildet med lav markedsvolumvekst og høye priser i 2017.
Ser vinnere
Analytikerne Tore Tønseth i Sparebank 1 Markets og Lage Bøhren i Carnegie trekker frem Norway Royal Salmon (NRS) og Grieg Seafood frem som selskaper som drar fordeler av lave volum i markedet generelt. Ingen av selskaper har virksomheter i Midt-Norge, hvor de biologiske problemene er størst.
Grieg Seafood og NRS har dessuten vekstmuligheter fra nye lisenser neste år, noe som gjør at de godt posisjonert til å nyte godt av høyre priser i 2017. Bøhren trekker også frem Bakkafrost i denne sammenheng. Selskapet har kun oppdrettsvirksomhet på Færøyene, hvor biologien er bedre.
Til gjengjeld har Lerøy og Salmar stor oppdrettsvirksomhet i Midt-Norge. Både Bøhren og Tønseth venter at begge disse selskapene vil redusere slakteguidingen for fjerde kvartal og 2017.
Marine Harvest-aksjen falt 4,1 prosent til 146,6 kroner og ble mest omsatt på Oslo Børs for 577 millioner kroner. Lerøy Seafood sluttet ned 2,4 prosent, mens Bakkafrost steg 1,3 prosent og Norway Royal Salmon steg 5,7 prosent.
Rakett
Dagens vinner på Oslo Børs var Questerre Energy, som sluttet opp 33 prosent etter å ha steget 21 prosent fredag.
Analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Swedbank sier kursoppgangen kommer etter at man ser litt større sannsynlighet for at opsjonen selskapet har for å utvikle produksjon i Quebec blir noe av.
- Denne opsjonen var jo priset til godt over 20 kroner pr aksje i sin tid. Riktignok på mye høye gassprisantagelser enn hva som er rimelig å legge inn i dag og også på færre antall aksjer. Men man kan se en eksplosiv verdiutvikling dersom man 1) fortsatt viser produksjonsrater slik de gjorde på de forrige Utica-brønnene i 2008-2010 og 2) gassprisen kommer opp, sier han til TDN Finans.
Questerre Energy ble omsatt for 133 millioner kroner på Oslo Børs mandag.
Ser bedre USA-resultater
Nordea Markets at oppmerksomheten til markedsaktørene denne uken vil være rettet mot nøkkeltall fra USA og Kina, samt mot selskaper som rapporterer tall for tredje kvartal.
«Denne uken fortsetter inntjeningssesongen med full styrke, og i USA legger hele 25 prosent av selskapene i S&P 500-indeksen frem tall. Disse utgjør 30 prosent av markedskapitalisering, og vi vil derfor få en god indikasjon på hvordan det ligger an med inntjeningen til amerikanske selskaper i tredje kvartal», skriver meglerhuset.
Slik det ser ut nå er det stor grunn til å tro at den amerikanske inntjeningsresesjonen vil være over, mener Nordea Markets.
«Estimatene er fortsatt på svak, negativ vekst, men gitt trenden den siste tiden, der selskapene aggregert sett pleier å slå forventning, kan det se ut til at resesjon nå er over, med positiv årsvekst for første gang på fem kvartaler», skriver analytikerne.
Nordea Markets mener dette vil være en positiv driver i globale aksjemarkeder fremover, og de tror markedet kommer til å fokusere på tredjekvartalsresultatene i økende grad i uken som kommer.
Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 0,85 prosent til 632,11 poeng, omsatt for 2.825 millioner kroner.
Les også: Lysglimt fra Bank of America
En halv million søk i skattelistene på drøyt tre døgn (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.